Så mange ble smittet på utenlandsreiser i sommer
Nå vil norske myndigheter stramme inn
(ODD ROAR LANGE): Covid-19-smitten øker - både i Norge og utlandet. Og den norske pekeleken er i full gang. Hvem har skylden? Hvem har mer skyld enn andre? Hvem har skyld i at andre har skyld, osv? Fantasien i jakten på smitteverstinger er stor. Det er ikke overraskende, fordi sosiale medier har gjort det enklere å peke på andre enn til å peke på seg selv.
Dersom man stiller seg spørsmålet: «Har jeg gjort absolutt alt jeg kunne for å redusere covid-19-smitte i sommer?», så er jeg redd det er ytterst få av oss som kan svare et klart og tydelig ja.
Etter en tung og trassig vår og forsommer ble det rett og slett for fristende å ta bind for øynene i stedet for bind foran munnen.
Vi må jobbe sammen
Og siden vi ikke får gjort så mye med det som er gjort og det som er spist (eller drukket) så er det viktigere at vi dropper pekeleken, der vi gir skylden til andre. Den jobben får andre ta seg av. De som sitter på de eksakte svarene, og som vet hvilken av de tre bukkene bruse som er størst og farligst.
Selv om noen bryllup gikk galt når det gjelder smittespredning, så gjelder det ikke alle bryllup. Selv om noen bartendere ble smittet, så gjelder det ikke alle bartendere.
Selv om noen turoperatører, hoteller og restauranter har håndtert smittevern med omtrentlighet, så gjelder det ikke alle.
Selv om noen utenlandsreisende nordmenn har oppført seg slumsete, så gjelder det ikke alle.
Selv om noen fadderukearrangement med fordel burde vært avlyst, så gjelder det ikke alle.
Vi må allikevel tåle en debatt, og vi tåle at «vår» klynge, næring, reiseaktivitet eller kommunen nevnes ved navn. Å gå rett ned i skyttergraven fungerer som regel dårlig.
Men det er viktig for oss alle å moderere ordbruken - for det hjelper ingen dersom pekeleken fører til at folk ikke tør teste seg eller at de slumser med karantenen fordi det er flaut «å stå frem som covid-19-smittet».
Enkelte reiselivsaktører har blitt ekstra irriterte over at reiselivet blir utpekt som en av «verstingene». De etterlyser konkrete tall. Og de finnes.
Dette vet vi
Folkehelseinstituttet lager nemlig sine ukerapporter, og den foreløpig siste - ukerapporten fra uke 31/2020 - viser følgende:
° Etter en nedgang i meldte covid-19-tilfeller fra uke 13 har det de siste to ukene vært en økning i antall meldte tilfeller (196 tilfeller i uke 31 og 94 tilfeller i uke 30).
I etterkant av endring i karantenebestemmelsene ved innreise fra 15. juli, har det vært en økning i andelen tilfeller som er smittet i utlandet.
° Smitte foregår i hovedsak rundt kjente tilfeller og i forbindelse med reiseaktivitet, lokale utbrudd og klynger. Det er for tidlig å konkludere med om de siste ukers økning i utbrudd er begynnelsen på en stigende trend. Økt reiseaktivitet ser ut til å gi noe økt import av smitte, og i hovedsak fra land omfattet av karanteneplikten. Dette vil bli overvåket nøye i tiden framover.
Her ble de smittet
I de siste to ukene var det 189 (65 %) av de 290 meldt tilfellene som hadde kjent smitteland. Av disse hadde 122 (65 %) blitt smittet i Norge og 67 (35 %) hadde blitt smittet under utenlandsreise. Andelen
smittet utenlands gikk ned fra 50 % (41 av 82) i uke 30 til 26 % (28 av 109) i uke 31. Blant
tilfellene rapportert i de siste to ukene som var smittet på reise utenlands, var de mest vanlige reisemålene Kosovo (15)
Spania (8)
Sverige (8)
Danmark (7)
Serbia (7)
Romania (6).
I tillegg var flere land indikert som smittested for fire eller færre smittede (Polen, Tyskland, Andorra, BosniaHercegovina, Afghanistan, Irak, Libanon, Makedonia, Russland og Tyrkia).
Av de 67 som var registret smittet på utenlandsreise i uke 30-31, var det 15 som hadde reist i land som på innreisetidspunktet var unntatt karantene («grønne land»), og 52 personer som hadde reist i land som krever karantene ved innreise til Norge. I uke 31 var det 87 personer som foreløpig mangler informasjon om smitteland i MSIS.
Blant disse er alle tilfellene knyttet til utbrudd på cruiseskip i internasjonalt farvann.
Du kan lese hele ukerapporten her.
Og her kan du se liste over steder hvor bekreftet koronavirus-smitte er registrert på fly, skip tog og buss.
Sparer millioner - passasjerene får svi. Slik kan det ikke fortsette.