Turistskatten – nå begynner det å bli pinlig

Hvorfor klarer ingen norske politikere å lande en god løsning?

Forslaget om turistskatt er like holdbart som en såpeboble. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Reiselivsnæringene i Norge har i lang tid hatt en følelse av ikke å bli tatt helt på alvor. Det er mange grunner til å tro akkurat dét. At det ikke opprettes en statssekretærstilling med ansvar kun for reiseliv er en av dem. Å tro at det noen gang blir en egen reiselivsminister i Norge er nemlig bare å glemme. Det har vært drøftet og løftet frem flere ganger. Og det er både gode og dårlig grunner til at en slik ministerpost bør opprettes. At reiselivsdepartementet kommer til å bli et usynlig lettvekterdepartement er den viktigste.

Ny fiasko

Nå er det næringsminister Cecilie Myrseth(Ap)  som er landets reiselivsminister. Hun etterfulgte Jan Christian Vestre som hadde en brukbar tillit i det som udokumentert regnes som verdens raskest voksende næring.
Mange hadde forventninger til at Myrseth skulle ta reiselivsskatten inn for trygg og solid landing da hun tiltrådte 19. april i fjor.
Det kan vi trygt så fast at ikke skjedde.
Snarere har det blitt det største mageplasket innen reiseliv siden det ble forsøkt å etablere stabile landsdelsselskap i Norge for mer enn 15 år siden. Da pengene «snødde» over Nord-Norsk reiseliv. Det varte dessverre ikke veldig lenge, og mange står skuffet tilbake. Prosjektet var en fiasko.
Reiselivet er fint å snakke om og attraktivt å bruke som glansbilde av Norge, mens avspises med knapper og smuler.

Provoserende forslag

​Regjeringen sendte 19. november 2024 ut et lovforslag om innføring av et besøksbidrag, ofte omtalt som turistskatt, på høring med frist 3. januar 2025. Og her gikk det fullstendig galt. Av 379 innkomne høringssvar er et overveldende flertall sterkt kritisk til at det kun er overnattingsbedrifter som skal kreve inn turistskatt, mens volumnæringer som cruise og fricampende bobiler – pluss mange andre – slipper unna. Kanskje bare foreløpig, men allikevel en klønete og provoserende innretning. Det skulle være en turistskatt, og endte med en dyneskatt.

Også denne sommeren kommer til å bli en sommer uten turistskatt. Foto: Odd Roar Lange

Samlet seg

Mange av de innkomne, kritiske svarene er temmelig like i ordlyden, så en samkjøring har åpenbart funnet sted. Vi ser et samarbeid på tvers av næringer og geografi som er sjelden vare i norsk reiseliv. Men det betyr ikke at kritikken er mindre tungtveiende av den grunnen.
Hvor mye penger regjeringer har brukt før de kommer frem til det som fremstår som et meget dårlig turistskattforslag er det ikke lett å få rede på. Men mange titalls millioner kroner er neppe å ta for hardt i.

Årelang debatt - ingen ende

​Diskusjonen om innføring av turistskatt i Norge har pågått over flere år. I 2016–2017 ble det i stortingsmeldingen «Opplev Norge – unikt og eventyrlig» argumentert mot en slik skatt, med begrunnelse om potensielle konkurransevridende effekter.
Men  til tross for dette ble det i desember 2019 fremmet et representantforslag i Stortinget om å utrede og innføre turistskatt. Og i Hurdalsplattformen fra 2021 uttrykte regjeringen et ønske om å gi kommunene mulighet til å innføre besøksbidrag. Dette førte til at regjeringen endelig den 19. november i fjor sendte ut et lovforslag på høring, som foreslår at kommuner kan innføre en turistskatt på opptil fem prosent på overnattinger. Arbeidet med turistskatt i Norge har utviklet seg over tid, med økende fokus fra både politiske myndigheter og næringslivet.

Hvorfor lyttet de ikke?

Og i forarbeide til forslaget om turistskatt har det vært et omfattende arbeide med tett inkludering fra reiselivet. Uten at jeg tror noen har foreslått det forslaget som kom på bordet sist høst. I stedet har de som har bidratt med innspill og konstruktive forslag all grunn til å være skuffet og forbannet.
For regjeringen spesielt og ledende politikere generelt viser at de er uten respekt for reiselivet. Både de som la forslaget på bordet og de som kritiserer forslaget uten å komme med et nytt, helhetlig og bedre.
Politikere peker nese av reiselivet.
Ministre og regjeringer har kommet og gått siden turistskattdebatten for alvor ble satt på dagsorden, og det ser fortsatt ut til å være ubegripelig  langt igjen før noen klare å innføre turistskatt som reiselivet i Norge kan forenes om.
Det er nesten ikke til å tro. I en tid hvor det finnes nok eksempler fra utlandet som kan kopieres.

Til utlandet for å lære

I Europa alene har over 20 land innført en form for turistskatt. Blant disse er Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Nederland, Portugal, Slovenia, Spania og Sveits. Ser vi utenfor Europa har også flere land implementert turistskatt. Eksempler inkluderer Japan, Malaysia, New Zealand og Bhutan. I tillegg har mange karibiske øyer, som Antigua og Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda og flere, innført slike avgifter.
Det eksakte antallet land som har innført turistskatt er vanskelig å fastslå, da praksisen varierer og stadig endres. Imidlertid viser tilgjengelige data at flere titalls land verden over har implementert en form for turistskatt for å håndtere utfordringer knyttet til turisme og finansiering av fellesgoder.​

Økende behov

Men i Norge, med en befolkning på omtrent 5,5 millioner mennesker per 2025, ligger i følge FN rundt 120. plass globalt når land rangeres etter folketall, klarer ikke å lande en turistkatt som de fleste er enige om at det i flere regioner og lokalmiljø er skrikende behov for.
Derfor må det være flaut for regjeringen og «reiselivsministeren» å gå på en storsmell med sitt særdeles svake forslag til turistskatt.

·      Om The Travel Inspector:

·      Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

·      Om Odd Roar Lange:

·      Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.