Kokkekonkurransen som skaper turistbegeistring
Blir det «norsk» seier denne gang?
Lørdagen 22. juni braker det løs på den danske øya Bornholm når Danmarks største kokkekonkurranse - Sol over Gudhjem - arrangeres. Denne gangen med en «norsk» deltager - for første gang.
På havna i den lille bornholmske byen Gudhjem konkurrerer fire dyktige kokker, med kulisser av havvann og vakre klipper.
Med i konkurransen er Anika Madsen, kjøkkensjef på den flytende Restaurant Iris som ligger i Rosendal i Norge. Madsen er dansk, men representerer altså et norsk toppkjøkken denne gangen.
Turistene kommer
Gudhjem, den lille byen på det nordøstlige Bornholm, med sitt innbyggertall på knapt 750, får nok å se på når landets største kokkekonkurranse inntar byen den kommende helgen.
Kokkekonkurransen har gjennom årene skapt enormt fokus på kortreist mat, og antall lokale matprodusenter har skutt i været. Likeså har den lokale maten funnet veien til restaurantene. Til glede for både fastboende og tilreisende.
Tidligere år har vist at arrangementet tiltrekker, foruten de dyktigste kokker, restauratører og anmeldere, et imponerende publikum som i 2023 var på mer enn 8.000 tilskuere.
Det er 15. gang at «Sol over Gudhjem» gjennomføres, og det er en av grunnene til at solskinnsøya har inntatt en posisjon som internasjonal gastronomisk perle.
Også i år er det de lokale råvarene som er i sentrum og spiller en avgjørende rolle for maten som tilberedes.
Lokalmat
Samtidig med hovedkonkurransen avholdes den populære dessertkonkurransen og en kantinepris.
Publikum kan glede seg til et imponerende matmarked som byr på et vell av bornholmske råvarer og spesialiteter.
Blant annet den nye sommerølen fra Husbryggeriet Jacobsen, som i samarbeid med «Sol over Gudhjem» har utviklet Sunshine Wit med bornholmsk rabarbra.
På markedet kan publikum dessuten kjøpe og smake på de råvarene som kokkene bruker i konkurransen, noe som gjør Sol over Gudhjem til et sant matmekka for gastronomisk interesserte.
Toppkokker
2024-utgaven av Sol over Gudhjem presenterer et sterkt deltakerfelt som sikrer en mangfoldig og spennende konkurranse.
Teamet som konkurrerer om den prestisjetunge tittelen er:
Artur Kazaritski: Fjorårets vinner og kreativ kjøkkensjef på Skodsborg Kurhotel
Anika Madsen: Kjøkkensjef på Restaurant Iris, Rosendal, Norge
Anders Kiel Holm: Kjøkkensjef på Villa Vest i Hjørring
Christoffer Sørensen: Kjøkkensjef på Studio i København K
De fire kokkene vil presentere en forrett, sammensatt ut fra en «Mystery Box» med råvarer som blir utlevert på konkurransedagen, samt en hovedrett som deltakerne har hatt to måneder på å utvikle.
For å bedømme deltakerne stiller disse toppkokkene i dommerpanelet.
Rasmus Munk, Alchemist
Nicolai Nørgaard, Kadeau
Brian Mark Hansen, Søllerød Kro og Bocuse d'Or gullvinner
Kenneth Toft-Hansen, Svinkløv Badehotel og Bocuse d'Or gullvinner
Ler mer om ferie på Bornholm her.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.
La oss lære av danskene og skape noe stort