Denne kokkekonkurransen kan endre norsk gastronomi

La oss lære av danskene og skape noe stort

Kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem» 2024 Foto: Odd Roar Lange

BORNHOLM (ODD ROAR LANGE): Danskene er på topp i nordisk gastronomi. Ja, i verdenstoppen faktisk. Og det er ikke kommet av seg selv. Norge kommer sakte, men sikkert etter. Men én ting mangler vi. Og det er lett å gjøre noe med: en kokkekonkurranse som «Sol over Gudhjem»den danske øya Bornholm.
16 år på rad (bare avbrutt av ett år med koronapandemi) har Sol over Gudhjem vært arrangert på bryggekanten i den lille feriebyen Gudhjem. Det er her, i det det enda mindre stedet Melsted, vokste brødrene Mikkel og Mads Marschall opp. De to tok steget inn i den københavnske og danske gastronomien. Mikkel som stjernekokk, Mads på det mer organisatoriske - blant annet via dansk Bocuse D´Or.

Tar kokkene til scenen

Kjøkkensjef Anika Madsen på restaurant Iris på norske Eye of the salmon i sving på årets konkurranse. Foto: Odd Roar Lange

De to fikk ideen om å hente fire kokker til scenen i Gudhjem, og med fokus på økologiske og lokale produkter, skulle de fire kjempe om tittelen - direktesendt på TV2 Bornholm, og med publikum helt inntil de fire kjøkkener.
Her er det kort avstand fra kokker til publikum. Og komkurransen har vokst i omfang og popularitet. Det er utvidet med talentkonkurransen Rising Star, med dessertkonkurranse, kantinepris og produktpris.
Og både publikum, kokker og sponsorer elsker det.

Piublikumsfesten

Flere tusen publikummere strømmer til havnen i Gudhjem for å følge konkurransen. Og kvelden før selve konkurransen har arrangørene en lukket samling for sponsorer, medvirkende og dansk og internasjonal presse. Det kalles upretensiøst nok bare «Kaffeklubben», med samlinger flere ganger i året i København. Her utvikles ideer, kontakter gjøres og kontrakter inngås. Et superspennende prosjekt.
Jeg har fulgt Sol over Gudhjem på nært hold i mer enn ti år.
Jeg misunnelig på danskene - igjen.

Ingen grunn til å vente

Og jeg spør meg selv. Hvorfor har vi ikke noe slikt i Norge? Det er ikke en eneste grunn til å la være! Det kan skape den helt store nasjonale matscenen. Der gode kokker håndplukkes hvert år til å kjempe om seieren. Norsk gastronomi kan hentes ned til gulvet, til nivået der folk flest er. Man kan få innsikt og en smakebit, fra en verden der mange ellers ikke har mulighet til å gjeste. Det vil skape stolthet, produktutvikling og muligheter. Og vil være en arena der de unge talenter får mulighet til å komme tett på sine stjerner.

De unges mulighet

Vinnerne av dessertkonkurransen 2024. Foto: Odd Roar Lange

Kjøkkensjef ved legendariske Svinkløv Badehotel på Jylland, Kenneth Toft-Hansen, er klar i sin tale. Jeg leter ikke ikke etter toppkokkene, men de unge talentene. Hvilken mulighet er ikke «Sol over Gudhjem«-arenaen?
I en tid der gode kokker er vanskeligere å finne enn trøfler, er det arenaer der unge og eldre gourmet-entusiaster kan møtes på gulvet gull verd - for alle aktører og enkeltpersoner.
Årets «Sol over Gudhjem»-konkurranse er over.

Festen er over - la festen begynne

«Sol over Gudhjem» arrangeres alltid St.Hanshelgen hvert år. Kokkene, sponsorer og presse - i og utenfor kaffeklubben - har hatt sin avskjedsfest (slik bare kokker kan sommerfeste).
Nå rettes blikket mot 2025. Jeg håper noen fra Norge ser mulighetene, er nysgjerrige og initiativrike til å kontakte danske Sol over Gudhjem og Mikkel Marschall.
Han er mer enn klar for å dele sin kunnskap med norske aktører og samarbeidspartnere.
Det samme gjelder ved å kontakte destinasjonsledelsen for reiselivet på Bornholm som kan dele tips og råd for å skape internasjonal presseoppmerksomhet rundt lokalmat og gourmet.
Målet må være å skape en norsk versjon av «Sol over Gudhjem».
Kanskje kan vinnerne møtes til en internasjonal finale - der den beste kokken i Skandinavia kåres.
Hvem tar utfordringen først?

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.