Jantzens Hotel - den gule sommerdrømmen for alle romantikere

Der luksusen er tidEN, stillhetEN og uforglemmelige opplevelser.

Klar for frokost i den vakre hagen.

GUDHJEM på BORNHOLM - DANMARK: Leter du etter sommerens mest romantiske hotell? Der historien bokstavlig sitter i de 152 år gamle veggene, tregulvene ikke er i water etter årtiers bruk. Og sommerhagen bugner av roser, blomstrende trær og små bord som dekkes til deilig hjemmelaget morgenmat hver morgen?
Da har jeg funnet hotellet for deg. Sett kursen mot den danske ferieøya Bornholm - og den lille havnebyen Gudhjem på nordsiden av øya.
Det er her, når du rusler ned den bratte bakken og svinger inn til venstre i Brøddegade at du nærmer deg. Det er der du finner gule huset med det svarte hotellskiltet over døra, der Karamel Kompagniet ligger på hjørnet, og du er kommet frem til vakre Jantzens Hotel.

Den gule sommerdrømmen

Jantzens hotell (tv) er klar for en ny sommersesong på Bornholm. Foto: Odd Roar Lange

Hotellet er en liten sommerdrøm i seg selv. Et hotell som altså åpnet dørene for første gang i 1872, og siden har opplevd både ned- og oppturer. I de siste årene har det vært gjennomført et kjempeløft med tanke på renovering. Både rommene og fellesarealene har fått et realt løft. Men heldigvis ikke på bekostning av sjarmen og varmen som preger hele huset.

Når vi først er innomhus: Jantzens hotell har droppet Tv- på alle de 22 rommene. Og det er like bra. For her er du ikke for å se på tv.
Men for å oppleve det vakre reisemålet sammen med ditt reisefølge og å treffe andre hyggelige gjester.

Ingen av rommene er like, men alle er herlig sjarmerende. Perfekt for den romantiske turen, eller kanske for venninneturen. Noen av rommene har utsikt mot havnen, byen og videre ut mot Christiansø og Ertholmene som ligger en liten båttur ut i Østersjøen (det går rutebåt fra havna, 100 meter fra hotellet).

Utsikten over Gudhjem havn. Foto: Odd Roar Lange

Eller du kan få rom mot den vidunderlige hagen. Hvor det serveres nystekt, hjemmebakt brød hver morgen, med deilig kortreist pålegg. Og selvsagt juice og nytrukket kaffe. Frokosten som nytes ute så ofte som mulig. Her er det små og middels store naturlige terrasser i terrenget, omkranset av duftende sommerblomster og summende humler som ofte blir akkopagnert av småfugler og duer som synger dagen inn.

En bit av historien

Historien

Jantzens Hotell er åpent bare i sommersesongen som i år strekker seg fra 22. mars – 31. oktober. Og kommer du på besøk i denne perioden så får du ta del i en flott historie.
De første 30 årene levde hotellet en omskiftelig tilværelse. Først som Hotel Gudhjem, deretter som Hotel Jylland og Hotel Rasmussen, før Anna og Carl Jantzen kom til i desember 1902 og ga hotellet deres navn. Familien Jantzen drev hotellet frem til 1962, hvoretter Familien Sørensen overtok det frem til 2018. Da nye eiere overtok og startet oppussingen. I 2022 ble hotellet overtatt av nye eiere som satser på å fullføre det nennsomme oppussingsarbeidet i den gule mursteinsbygningen.

Hvem var Carl og Anna Jantzen?

Foto: Fra hotellets hjemmeside

Carl Jantzen hadde tidligere vært handelsreisende og Anna Jantzen var kokk på hoteller. Fra bilder og fortellinger på Gudhjem Museum er det tydelig at Anna Jantzen tok seg av hotellets drift, mens de begge omtales som hotelleiere.
Det er i stor grad Anna Jantzen, som i løpet av hennes 47 år på hotellet har skapt det Jantzens hotell som du møter i dag. Det må også være Anna Jantzen, som – ifølge ryktene – fikk den danske maleren Oluf Høst til å male romnumrene direkte på dørene på Jantzens hotell.

Slik reiser du dit

Øya Bornholm ligger for seg selv i forhold til resten av Danmark, rett sør for den svenske byen Ystad.

  • Og dersom man kommer med egen bil så er det enkelt å kjøre til Ystad og deretter ta den 80 minutter korte ferga Bornholmslinjen over til byen Rønne på Bornholm.

  • Eller man kan ta fly via København og deretter over til flyplassen i nettopp Rønne.

  • Rønne er øyas administrasjonssenter og «hovedstad». Men de fleste finner feriebolig et annet sted på øya.

  • Et godt tips er å ta med egen sykkel. Eller å leie sykkel på øya, slik at man kommer seg rundt uten å måtte ha bilen tilgjengelig hele tiden.

  • Slik får man også utforsket mer av den vakre naturen på øya.

På sørsiden av øya er det flatt terreng og enkelt å sykle. På nordsiden er det litt mer kupert, men allikevel enkelt sett med norske øyne.

Du kan lese mer om Bornholm i denne reportasjen.
Og du kan lese mer om Jantzens hotel her.

Det er bare å glede seg til frokosten - eller morgenmaden som det heter på dansk. Foto: Odd Roar Lange

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.