Nordmenn er verdens mest naive turister
Derfor ender vi ofte i trøbbel - selv om vi kan unngå det.
(0DD ROAR LANGE): Nordmenn reiser oftere enn før og lengre enn før. Men hvorfor reiser vi ikke smartere enn før? Og fremfor alt: hvorfor er vi ikke smartere når vi endelig er fremme på selve reisemålet?
Reisevantheten har gitt oss selvtillit, overdrevet selvtillit. Vi er blitt så naive at det er på tide å rope et varsko.
Når ble det dumt å være forsiktig?
Jeg følger en rekke Facebook-grupper som samler reiseglade mennesker. Det er grupper for dem som liker Thailand, for dem som heller elsker Tyrkia - eller som har tapt sitt hjerte til Spania.
Det er ingenting som er feil med å bli glad i et annet land og en annen kultur.
Og definitivt en god idé å bruke Facebookgrupper til å dele og motta informasjon. Her finner du mase bra som du ellers ikke ville funnet. Men husk at det er tips fra andre medreisendee, ikke alltid kvalitetssikret fakta.
Og de som er fb-gruppens administrator kan ikke alltid være på nett for å luke ut feilinformasjonen. Det hviler et ansvar også på deg, som leser.
Men disse facebooksidene viser også en annen side av mange nordmenn: Den naive og blåøyde.
Noen av disse dem flommer over av begeistring, mens dem som prøver å dele advarsler og kritiske opplysninger gjerne blir gjerne omtalt som "negative".
Når terroren rammer reisemålet
Når terroren rammer kan den som kjent ramme på de mest overraskende stedene og tidene. Det er ett av terrorens vesen. Og det er lurt å vite hva du skal gjøre når terroren rammer reisemålet.
Men noen ganger er det angrepet ikke fullt så overraskende. Som når det smeller i utsatte land som Thailand eller Tyrkia.
Det er selvsagt ikke veldig stor risiko for at man skal være på feil sted til feil tid. Men, å blåse ut til facebookgruppen: "Det er stille og trygt i vårt ferieland - og du er dum som ødelegger ferien min med advarsler", er grenseløst naivt.
Lytt til erfarne reisende
Utenriksdepartementet har egne landsider hvor de legger ut risikovarsler basert på analyser og ineformasjon.
Hvis disse varslene advarer nordmenn mot å reise, så reiser vi allikevel, og klager og er irritert på varselet og varslerne!
Som da min tidligere kollega "vant" et cruise for 10 personer til Karibia, mot at hun betalt 8000 kroner i skatter og avgifter. Da jeg fortalte henne at det trolig var en svindel stoppet hun overføring av penger. Litt senere samme dag sa jeg at det var bra at vi hadde fått avslørt svindelen før de var for sent, svarte hun:
- Ja, det er vel og bra. Men du har egentlig ødelagt dagen min. For jeg var glad da jeg kom på jobb og fant den fine eposten, men du ødela gleden...
Når det terroren eller katastrofen rammer så er de samme personene raskt på banen (les Facebook) og klager over at de ikke kan få fly hjem med første fly, gratis og på flyselskapet eller statens regning.
Nei, jeg mener ikke at man skal la være å reise fordi det er risiko for terror ett eller annet sted i verden.
Men det er lurt å bruke hodet, og i alle fall lurt slutte å kritisere dem som velger andre løsninger.
Og, det er høyst usikkert å bruke facebookgrupper som sannhetsvitner på at et sted er helt trygt.
Nordmenn er gode å ha for kjeltringer. Fordi vi er lettlurte og satser på at alt er som hjemme. Det er ikke det.
Og derfor bør du i det minste lese om 7 ting du bør vite før du blir lurt av feriesvindlere.
Flere og flere av oss bruker kort på reisen. Og er du av den naive sorten så kan du være den neste som mister hele reisekassa første kvelden.
Eller når du skal finne et sted å bo så skal du i det minste kunne disse 7 tingene du bør vite om å leie feriehus, leilighet eller rom i utlandet.
Reiseforsikring - men mot mot hva?
Er det de samme blåøyde norske turistene som er de 20 prosentene av nordmenn som reiser avgårde uten reiseforsikring?
Men husk at reiseforsikring ikke hjelper mot terror og katastrofer. Men det hjelper ved slike uforutsette (?) hendelser.
Norge er et land som liker å ha kontroll over sine landsmenn. Noen ganger lurer jeg på om man, i tillegg til passet, burde blitt avkrevd reiseforsikringsbevis før man forlater landet.
Bruk pass - og hodet
Jeg mener at man ikke skal slutte å reise selv om terrortrusselen er mer synlig og nær enn tidligere.
Men det er lov å bruke hodet. Det er på tide å reise litt klokere. Og det er lov å lytte til reiserådene fra UD og andre som jobber med reiseråd på heltid.
Det er til og med ganske lurt.
Men, det er ikke lov å sjikanere dem som velger å lytte til disse rådene.
For hvis du den ene dagen, med paraplydrinken på stranden i syden, velger å hovere over reiserådene du fikk - og ignorerte - så trenger du i alle fall ikke være den første som hyler opp for at andre skal hjelpe deg hjem den dagen det smeller.
Da må du rett og slett lære deg til å ta smellen selv.
Audun Pettersen forlater jobben i Virke og returnerer til Innovasjon Norge Reiseliv – og sin gamle stilling