Lyden av turisme - la Hurtigruten tute

Hurtigruten er Norges reiselivs-ikon. Nå skal tutingen fra skipene fjernes. Det er ellevilt.

Det finnes støtteforeninger for det meste her i landet. Det gir Norge mangefold og engasjement. Og på Facebook finnes det grupper og sider for det mest fornuftige og ufornuftige. Det er rart at jeg ikke har hørt enda mer om Hurtigturens fløytedød enn det jeg har gjort. For nå skal Hurtigrutene slutte å tute ved anløp og avgang. Helt vilt, spør du meg. Like vilt som om noen forsøkte å avskaffe biltuting i Italia.

Noen sekunder hvert døgn tutes det i havner mellom Bergen og Kirkenes. Det er hurtigruteskip som kommer eller drar. Her kan du lese hva tutingen betyr.

For tre år siden skrev Sissel Aronsen i Harstad et brev til Samferdelsedepartementet hvor hun klaget på tutingen fra Hurtigruten.

"Jeg synes dette er sjenerende, for det vekker folk som sover, både barn, voksne og eldre, og folk som av ulike grunner må sove akkurat da, på morgenen. Noen synes kanskje det er sjarmerende, men jeg, og mange med meg, synes det er støy.", sutret Aronsen.

Hadde brevet vært postlagt den 1. april så hadde jeg synes det var morsomt. Men det ble postlagt om høsten. Da er det ikke morsomt i det hele tatt.

Så gikk tiden, uten at så mye skjedde. Frem til å vår. Da Hurtigruten ASA bestemte at det ikke skal tutes fra skipene mellom klokka 20.00 og 08.00.

Men ledelsen og kommunikasjonsdirektør Stein Lillebo har heldigvis ikke altfor god kontroll over det som skjer ombord i skipene. For dette sier Lillebo til rbnett.no 14. mai i år:

- Men det har vært tradisjon med fløyting i mange år, så det kan hende det tar litt tid før alle båtene har kommet inn i den nye rutinen, sier Lillebo.

Lyden av Hurtigruten er lyden av liv, av turisme, av frakt og tradisjon. På samme måte som folk langs jernbanelinjer er vant til å høre fløyting fra togene. Og folk ved flyplasser er vant til å høre lyden av fly.

Det finnes rikelig med havnefrie, flyplassfrie og jernbanefrie kystområder å bosette seg på for dem som ikke vil høre noen av delene. Langs kysten finnes det nemlig tusenvis av fraflyttede hus som trenger folk. Kanskje det er hit fløytemotstanderne burde flyttet. Så kan vi andre, og Hurtigruten, få beholde den tradisjonsrike fløytingen. Til glede for positivt innstilte fastboende og for turister.

Og det har heldigvis tatt tid før alle båtene har kommet inn i rutinen. For det tutes fremdeles i fjordene - også etter klokka 20.00. :-)