Bobilhimmel og -helvete

bilde kopi 2

bilde kopi 2

Det skal ikke mye til for å hisse opp sindige nordmenn. En bobil eller to er nok. Men hva skulle vi gjort uten dem.

"Bobilturistene sinker trafikken, fyller opp parkeringsplasser og friområder, tømmer septiktanken over alt, legger ikke igjen en krone."

Mange myter

Mytene er mange, og ingen er riktige. Det lille de eventuelt måtte senke farten i trafikken skal du nyte. Senk pulsen og farten og bruk tiden til å se hvor fint land du oppholder deg i. Parkeringsplasser er det mer enn nok av i Norge. Og friområdene er til for alle.

Men det er ikke alle som går like langt i sitt bobilhat som Molde Båthavnlag. Der de har gått så langt som å bøtelegge bobiler på kommunens tomt. Til tross for at foreningen verken har lov til det eller har retten til området de opererer på. 200 kroner har de krevd inn fra bobilturister som har overnattet i Molde. Pengene har de samlet inn kontant.

lederplass i lokalavisa får båthavnlaget kritikk for sin fremgangsmåte.

Narvestads arena

Jeg skulle veldig gjerne vært tilhører på styremøtet der småbåtforeningen vedtok å bøtelegge bobilturister. debaten kan ha vært saklig og nøkter og beslutningen tatt etter grundige overveielse. Eller, den kunne vært tatt som et utslag av personlig mishag overfor bobiler og deres brukere. Litt mer i "Narvestad-stil, liksom. Jeg heller til å tro at det var den siste måten det skjedde på...

Transportøkonomisk Institutt la ut følgende tall i 2011:

Lønnsomme gjester

Utlendinger i 68 000 bobiler på besøk i Norge i løpet av 2011 bidro med 2,3 millioner gjestedøgn. Det er det høyeste antallet bobilgjestedøgn noen gang registrert.  Camping var den nest mest brukte overnattingsform blant feriegjestene sommeren 2010 (25 prosent), enten det var i campinghytte, telt, bobil eller i campingvogn, på eller utenom campingplass.

I Farsund vil turistsjefen ha døgnavgift på bobiler. Etter min meninge helt uforståelig med tanke på at Farsund har gratis gjestehavn, gratis rundstykker og avis hver morgen, og ønsker å fremstå som en moderne turistby.

Bobilturister legger igjen mye penger på sine reiser i Norge. De er nyttige for de som driver med turisme, og jeg undres egentlig over at næringslivet som tjener penger på turistene er så stille når det gjelder manglende tilrettelegging for bobilturister. En av grunnene til at de ikke legger igjen enda mer penger enn de gjør er at det er for lite å bruke penger på. Og at mange butikker stenger for tidlig i sommermånedene. Tenke seg til at det samme skulle skjedd i syden. Selvsagt holder de åpent når turistene er der.

De gode tipsene

I reisebloggen kommer jeg tilbake med tips på steder som har skjønt at bobilturister er lønnsomme gjester.

Og: kom gjerne med ditt tips og din mening i kommentarfeltet.