Dyrere Norgesturer er det siste Norge trenger

bilde5.jpg
Reisemomsen øker. Det blir trangere tider i en bransje som sliter. Foto: Odd Roar Lange
Reisemomsen øker. Det blir trangere tider i en bransje som sliter. Foto: Odd Roar Lange

Flyruter med dårlig lønnsomhet blir nedlagt, hotell som sliter med inntjeningen stenger dørene, og restauranter dropper utviklingen for bedre service og gode råvarer.

Marginene i reiselivsnæringen er så marginale at endringen i reiselivsmomsen, som er foreslått i stortingsmeldingen om kapitalbeskatning, kan komme til å velte lasset for mange.

Skumle utsikter

Dette dystre resultatet kommer til å bli resultatet for mange - og seærlig i utkant-Norge dersom regjeringen får gjennomslag for sin økning av reiselivsmomsen fra 8 til 10 prosent. Og er det noe reiselivsnæringen ikke trenger så er det høyere priser. Vi regnes som et av verdens beste - men dyreste ferieland. Land det er naturlig på sammenligne seg med har lavere reiselivsmoms enn Norge. for dem som skal selge turer til Norge er momsøkningen svært dårlig nytt. For de har alleree solgt neste års reiser til årets ujusterte prislister. Dermed må de bære tapet i 2016 - og enten ta det igjen med enda høyere priser i 2017, eller vende Norge ryggen. Det blir helst det siste.

Reiselivsnæringen her hjemme har reagert overraskende moderat. Det har strengt tatt vært øredøvede stille, til tross for at næringen får dårligere konkurransevilkår neste år.

Det går mot tøffer tider for reiselivsbransjen. . Foto: Odd Roar Lange
Det går mot tøffer tider for reiselivsbransjen. . Foto: Odd Roar Lange

Hvorfor er de så stille?

"Bekymringsfullt", er ikke akkurat kraftuttykk fra NHO reiselivs direktør Kristin Krohn Devold - som selv har være Høyre-statsråd.

Alle piler peker oppover for reiselivet, skriver Innovasjon Norge på sin nettside. Jeg tror dessverre ikke alle i reiselivsnæringen deler optimismen. Særlig ikke etter statsbudsjettsforslaget. Og de som sliter kan få det veldig tøft neste år. Spesielt hvis de har en vesentlig del av sine inntekter fra utenlandske gjester.

Medieoppmerksomheten rundt reisemomsøkningen har vært liten, fordi det er få norske journalister som er opptatt av reiselivspolitikk. Et unntak er Christine Baglo i Dagsavisen, som skriver dette i artikkelen: Dyrere Norgesferie.

Glede for noen få

I forslaget til statsbudsjettet for 2015 er det forseslått en reduksjon i selskapsskatten fra 27 til 25 prosent. Dette er gode nyheter - for noen få. Det vil si, den delen av reiselivet som går med overskudd.

Det betyr at livet blir bedre for de som gjør det bra fra før. Mens de som sliter får det enda tøffere. Regjeringen øremerket 231,5 millioner kroner til reiselivsformål i 2016. 8,5 millioner kroner mindre enn i fjor.

Innovasjon Norge Reiseliv har invitert næringen med på speed date for å komme med innspill som skal bringes videre til regjeringen før sistnevnte legger frem en ny Reiselivsmelding. Det bør være mange som benytter sjansen til å slåss mot årets budsjett. Så lenge reiselivsnæringen skal være en av regjerningens satsingsområder.

Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge jubler, i følge Hegnar.no, over forslaget statsbudsjettet. Deles jubelen også av "reiselivsavdelingen"?

Jeg tviler.