ETA til Storbritannia: Slik får du det raskest og billigst

Derfor må du ha ETA for å komme inn i Storbritannia

Husk å søke om ETA før du reiser til Storbritannia. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Skal du til Storbritannia? Da er det minst to ting du må ha på plass før du reiser. Og da tenker jeg ikke på flybillett eller sted å bo.
Men to viktige innreisedokumenter som er helt avgjørende for at du får komme inn i landet.

Sjekk om passet ditt er gyldig

Og med «landet» menes det i denne sammenhengen England, Wales, Nord-Irland og/eller Skottland. Fellesbetegnelsen er for enkelhets skyld Storbritannia. Storbritannia ble medlem av EU (den gang kalt «Det europeiske fellesskap eller EF) i 1973. Den 31. januar 2020 gikk Storbritannia ut av EU, og deretter fulgte en overgangsperiode ut 2020.
Etter at Storbritannia forlot EU måtte nordmenn igjen ha pass for å komme inn. Det holder altså ikke med det nasjonale id-kortet.

Dette må du gjøre

Derfor er det viktig å sjekke at du har gyldig pass. Det vil si at passet må være gyldig under hele oppholdet.

Men dette er ikke nok. Fra 5. april i år ble det også et krav at alle nordmenn, og andre borgere i EU, må ha en elektronisk reisetillatelse (ETA) for å komme inn i Storbritannia.
Alle i en familie eller reisefølge må ha sin egen ETA - også barn og spebarn.
Dette er ikke et eget fysisk dokument, men det lagres elektronisk i passet ditt.
Bakgrunnen for at de har ETA er at de ønsker bedre og raskere kontroll med alle som krysser grensene til Storbritannia.

Slik får du ETA

For å få ETA søker du enten via den offisielle nettsiden gov.uk eller via appen (for android) og (for Apple ).
Styr unna absolutt alle andre sider. Mange av de andre sidene utgir seg for å være godkjente sider, men tar opptil 3000 i gebyr for å gjennomføre søknaden for deg. Disse juksesidene dukker gjerne opp helt øverst når du søker etter ETA-sider via f.eks Google.
Sjekk derfor at det er den offisielle siden gov.uk du er kommet til !
Du skal ikke betale mer enn 16 britiske pund (ca 225 norske kroner per 9. april 2025) for hver ETA. Husk at du blir trukket i euro, så beløpet kan avvike noe - men bare ubetydelig.

Dette må du ha klart

Ha passet ditt klart når du skal søke. Og det samme gjelder med et betalingskort.

Slik gjør du det

Å gjennomføre selve bestillingen tar under fem minutter. Du tar bilde av passet ditt, og laster dette opp i nettsiden/appen. Deretter scanner du ansiktet ditt og svarer på noen enkle spørsmål. Deretter legger du inn betalingsinfromasjon og sender søknaden av gårde.

Hvor lang tid tar det?

Du får svar i løpet av noen få minutter. Myndighetene sier at de kan ta inntil tre døgn, men det går mye raskere enn dette.
Skulle du ha glemt å søke ETA før du kommer til flyplassen så kan du gjøre det der. Husk at flyselskapene sjekker om du har ETA før du får komme om bord i flyet. Denne sjekken skjer ikke i grensekontrollen på utreiseflyplassen. Men det sjekkes ved grensekontrollen ved innreise i Storbritannia.
Myndighetene har lovet å være litt fleksible i starten, men ikke sats på at dette varer så lenge.

Dette må du vite

En ETA er gyldig i inntil to år eller så lenge passet ditt er gyldig.
Dersom du har en godkjent ETA og får nytt pass så må du søke om ny ETA.
Da må du betale på nytt.
Derfor, hvis passet ditt snart går ut, bestill nytt pass før du søker om ETA.

Er min ETA gyldig?

Du kan verifisere om du har en gyldig ETA eller om søknaden deres er godkjent ved å bruke Electronic Travel Authorisation (ETA) Webchat

Har du oppdaget svindelsider?

Du kan rapportere nettsider som du tror er svindelsider her.

·      Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange

  • Odd Roar Lange er en norsk journalist, reiselivsekspert, journalist og forfatter. Han er kjent som «The Travel Inspector» og regnes som en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.Har jobbet som reiselivsjournalist i Dagbladet og Aller Media i en årrekke.

  • Er fast bidragsyter med reisereportasjer og reisetips på Din Side (en del av Dagbladet/Aller Media).

  • Opptrer ofte som reiseekspert i nasjonale og internasjonale radio- og TV-kanaler samt andre nyhetsmedier.

  • Er en mye brukt foredragsholder, møteleder, debattleder og konferansier innen reiseliv.

  • Etablerte i 2006 nettavisen Toppen av Norge, senere kjent som Thetravelinspector.no.

  • Er medlem av Norsk Journalistlag.

  • Har skrevet en rekke bøker: «50 turer i Norge», «Felthåndboka», Rauma - naturens måte å vise seg frem på», «Den beste reisehåndboka» og sammen med Ingvill Kalvik: «Reiseliv - et digitalt læremiddel for undervisning i temaet reiseliv i videregående skole». Foruten å være bidragsyter i en rekke ande bøker innen reiseliv.

  • Holder foredrag om reiseliv, reisetips, reiselivsnæringen, journalistikk og media, destinasjonsutvikling, historiefortelling og vertskapsrollen.

  • Odd Roar Lange er en aktiv og anerkjent stemme innen norsk reiseliv, med en bred erfaring som journalist, forfatter og foredragsholder.

Er det noe du lurer på?