Vær forberedt: Det blir reisekaos i sommer - igjen

Nordmenn blir like overrasket hver gang. Bare noen få klarer seg helt fint

ER DU KLAR: Det blir mer trøbbel i sommer. Ikke vær uforberedt. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hundretusener av nordmenn gleder seg til sommeren. Norgesferie, Nordenferie, Europaferie eller sydenferie. Eller kanskje enda lenger unna. Felles for veldig mange er at de planlegger en feriereise med fly.

Havner i trøbbel

Og dersom du trodde at problemene etter 2023- og 2024-sommeren var unntakene og at alt nå er over? Da kommer resten av denne historien til å være trist lesning. På den annen side vil det være smart av deg å lese videre, fordi dem som er forberedt på det uforutsette er mye bedre rustet til å håndtere utfordringer, endringer og – ja, problemer.
Mens de som forventer at alt skal gå på skinner, kan ende i skikkelig trøbbel.

Hva er det så som er problemene foran sommeren 2025?

Først og fremst er det bemanningsproblemer ved en rekke av de europeiske storflyplassene. Det er ikke gjort nok for å rette opp senskadene etter pandemien. Samtidig som trafikken begynner å nærme seg det siste normalåret før Europa og verden stengte ned. Denne mis-matchen mellom etterspørsel, flyselskapenes forventinger og flyplasseiernes leveringer kommer nok en sommer til å skape trøbbel for reisende.

Millioner blir rammet

Den britiske storavisa The Independent har fortalt at ferierende risikerer de største forsinkelsene i lufttrafikken på 25 år – 30 millioner passasjerer kan bli rammet i sommer. De slår fast at ferierende som reiser til, fra og innen Storbritannia denne sommeren, står overfor de mest alvorlige forsinkelsene i lufttrafikken (ATC) på 25 år. Det anslås at opptil 30 millioner passasjerer kan bli berørt mellom juni og september 2025. Situasjonen skyldes en kombinasjon av faktorer, inkludert bemanningsmangel blant flygeledere og økt etterspørsel etter flyreiser.

HVOR ER DEN: Finner du ikke kofferten din? Da er du ikke alene. Foto: Odd Roar Lange

Krever endring

Store leverandører av flygeledertjenester over hele Europa melder om underbemanning, noe som fører til betydelige forsinkelser. Ryanairs konsernsjef Michael O’Leary har påpekt at slike forsinkelser har økt med 50 % de siste fem årene, og understreker behovet for omfattende systemforbedringer.
Den kraftige økningen i reiselyst etter pandemien har ført til et høyt antall flyvninger, som legger ekstra press på et allerede overbelastet flygeledersystem. Denne økte etterspørselen forverrer eksisterende kapasitetsproblemer, særlig ved store knutepunkter som Heathrow og Gatwick. Tilsvarende gjelder for nederlandske Schiphol, tyske Frankfurt, franske Charles de Gaulle og flere andre.
Og selv om du ikke skal innom noen av disse så vil forsinkelser på de store flyplassene forplante seg til resten av Europa.

Ny streikefare

I motsetning til før pandemien har flyselskapene et begrenset – om i det hele tatt noen – fly i beredskap når problemene hoper seg opp.
Det er også ventet en rekke streiker ved mange flyplasser, noe som går ut over sikkerhetskontrollen, lessing og lossing av bagasje og til slutt kapasitet hos flygelederne. Sommeren er en perfekt tid å legge lønnsforhandlinger – og påfølge streiker.
Å løse disse utfordringene i lufttrafikken krever koordinert innsats fra luftfartsmyndigheter, flyselskaper og beslutningstakere for å styrke bemanningen, modernisere infrastrukturen og forbedre systemets totale robusthet.

Alt for mye vær

Men det er ikke bare flytrafikken som vil ha problemer denne sommeren. Klimaendringene har ført til mer og kraftigere utslag i været over hele Europa. Flere stormer på uvanlige tider av året, styrtregn, flommer, skogbranner, hetebølger, tørkekatastrofer og vannmangel har skapt enorme utfordringer for lokalsamfunn rundt om i Europa. Og som om de ikke har nok med å hanskes med egne problemer, så kommer krevende turister på toppen av det hele.
Det største problemet - både for fastboende og tilreisende - er å vite hvor det skjer og når det skjer.-

Hater turister

VOKSER: Turisthatet i Europa vokser - og heller ikke nordmenn slipper unna. Foto: Odd Roar Lange

Og her kommer den siste store faktoren som vil skape reisekaos: turisthat. Det startet i det små, med lokalbefolkning som møtte tilreisende gjester med vannpistol, «dommerfløyter» og plakater med teksten: Dra hjem. Siden har det akselerert. Hærverk på biler og fast eiendom, trakassering av personer, tydelig avsky og store , støyende og til dels aggressive demonstrasjonstog er blitt et vanlig syn.
Så kan det selvsagt påpekes at adressen for mange av protestene er lokale, regionale og sentrale myndigheter. Men turisthatet går like fullt ut over de besøkende. Og dermed er det de besøkende selv som kan gjøre noe med det, ved å bli hjemme eller å velge andre reisemål.

Du må planlegge bedre

Først og fremst må du være forberedt på reisetrøbbel og -kaos. Og være i stand til å agere og reagere deretter. Reiseforsikringen kan du bare i liten grad lene deg på. Den skal hjelpe deg når det uforutsette og uventede inntreffer. Dét gjelder ikke sommerens reisekaos.

Hva kan du gjøre?

Foruten å legge ferien til ukene før og etter de travleste sommerukene, eller å ta bilferie her hjemme så er det en del ting du bør tenke på

Planlegg i god tid: Gitt de forventede forsinkelsene bør reisende sette av ekstra tid til reisen og holde seg oppdatert på flystatus. Der du før klarte deg med oppmøte én time før avgang må du møte opp to timer før – og der to timer var nok, bør du vurdere å doble tiden. Samt å satse med på håndbagasje enn innsjekket bagasje når det er mulig.
Vurder alternative flyplasser: Det kan være lurt å bruke mindre travle flyplasser enn du ellers ville ha gjort, eller vurdere alternative transportmidler for å redusere risikoen for forstyrrelser og. Andre reiseperioder bør også vurderes.
Hold deg oppdatert: Følg med på oppdateringer fra flyselskaper og flyplasser om mulige forsinkelser eller endringer i rutetidene. Ikke handle hos tredjepartselskap som tviholder på din private informasjon slik at reiseselskap, hoteller og flyselskap ikke får varslet deg når endringer inntreffer.

·Om The Travel Inspector:

·      Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

·      Om Odd Roar Lange:

·      Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.