Sjekkliste: Kan du ta med din powerbank på flyet?

Kan du egentlig ta med deg powerbanken på flyturen?

Hva har du med deg inn på flyet? Foto: Odd Roar Lange

Har powerbanken blitt en nødvendig del av hverdagen din? Er den med overalt? Mange av oss forlater ikke huset uten at strømbanken er med i lomma eller i veska. Det er utvilsomt en fordel å ha en ekstra energiboost tilgjengelig til telefonen når den går tom for strøm på bussen på vei hjem fra jobb, og du for eksempel trenger å ringe noen for å sjekke om husnøkkelen ligger igjen på kontoret, forteller Sarah H. Mogensen i selskapet My Trendy Phone.

En venn i nøden

- Slike ting skjer alltid når du har glemt å lade opp mobilen på en stund. Har du en strømbank og kabel med deg, er det derimot ingen problem. Mobilen brukes hele dagen igjennom, på jobb og på fritiden. Det er ikke alltid man befinner seg i nærheten av et strømuttak, og da er Powerbanken din venn i nøden - når batteriet på din kjære mobiltelefon eller nettbrett nærmer seg tomt, fortsetter hun.

- Skal du ut og reise med fly i nærmeste framtid? Da lurer du kanskje på om du i det hele tatt får lov til å ta med deg en powerbank på flyreisen. Sjansen er stor for at mobilen vil komme til å trenge en oppladning så snart du har landet, særlig om det dreier seg om lengre flyreiser.

Det er ingen grunn til bekymring: Ja, powerbank er tillatt på fly!

Regler og retningslinjer

Før du legger av sted på turen mot flyplassen bør du sjekke hvilke regler og retningslinjer som gjelder for batteridrevne produkter som blant annet powerbanker. Flyselskapene mange regler som må følges for at alle passasjerer. Nødladere omfattes selvsagt av de samme reglene. Det er visse ulikheter i forskjellige lands regelverk, men de fleste reglene er like for alle land:

Sjekklista gir en oversikt over de vanligste reglene:

Kan du ta med deg powerbanken på flyet?

Maksimalgrense

For at du skal kunne ta med en bærbar lader med litiumionbatterier om bord på flyet, må batteriene altså være mindre enn 100 Wh og inneholde mindre enn 2 g litium.

Hvor mange wattimer (Wh) en bærbar lader har kan regnes ut ved hjelp av følgende likning:
mAh/1000 x V = Wh

Her viser mAh (miliamperetimer) kapasiteten på nødladeren, dvs. strømstyrke per time, V (volt) er nominell spenning, det vil si forskjellen mellom elektrisk potensiale for et fulladet og et helt utladet batteri.
De fleste bærbare ladere har ulike sertifiseringer som CE, RoHS og FCC, men UN 38.3 er det sertifikatet laderen må ha hvis du vil ha den med deg om bord.

Av sikkerhetsgrunner bør du ha batteribanken i håndbagasjen og beskytte den mot kortslutning.
Du gjør dette ved å tape over endene eller bruke den integrerte beskyttelsen dersom batteribanken har dette. Det anbefales også å pakke batteriet i originalemballasjen. Hvis du velger å ha med flere bærbare ladere bør du pakke dem separat.

Hvorfor ikke i innsjekket bagasje?

-Hvorfor kan du ikke ha sjekke inn et eksternt batteri med bagasjen?

-Du husker kanskje de to hendelsene som oppstod i et China Southern-fly i februar 2018 og et Lufthansa-fly sommeren 2017? Da begynte det nemlig å brenne i medbrakte powerbanker. Tenk bare på hva som kunne ha skjedd dersom disse lå i innsjekket bagasje blant annet brennbart materiale i lasterommet, der ingen kunne ha slokket brannen i tide ...

For sikkerhets skyld

Uansett hvor mange sikkerhetssertifikater en strømbank har, er man aldri 100 prosent sikker. Kjemiske reaksjoner kan plutselig skje inni batteriet og videre forårsake eksplosjon og brann.
Om en slik eksplosjon skulle skje om bord på et fly, ville det kreve rask reaksjon og kyndig håndtering for å forhindre både personskader og store materielle skader.

PS: Alle ovennevnte regler og restriksjoner gjelder for de aller fleste flyselskapene, som for eksempel SAS, Novair, Finnair, Etihad, Emirates, Thai Airways, Norwegian, Ryanair, Air France British Airways og Icelandair.