- Turister uten moral

Nå slår ordføreren alarm

Ordføreren i Amsterdam ber turistene om å skjerpe seg. Foto: Odd Roar Lange

Storbyene lokker og mange nordmenn trekker et lettelsens sukk etter at de tunge coronarestriksjonene er fjernet. Endelig kan de besøke gatene og uterestaurantene i byer som London, Barcelona, Dubrovnic, Venezia og Amsterdam .

Men ikke alle turister oppfører seg slik det forventes av gjester som besøker storbyene.

Advarer

Og nå advarer ordfører Femke Halsema (56) i Amsterdam mot turister som tar ferie fra den daglige moralen som de har hjemme.

Pandemien rammet den tettest befolkede nasjonen i Europa hardt. Og loalbefolkningen tok sentrum tilbake. Men nå kommer turistene tilbake - til attraksjoner som Anne Franks Hus, kanalene, pannekakehusene, Rijksmuseum og Rembranthuset.

Men Femke Halsema ønsker en bedre balanse mellom antall innbyggere og turister. Og hun ønsker å at Amsterdams skal være mer enn en magnet for sex- og narkotikasøkende turister.

Lukket fornøyelsespark

– Folk som har bodd her veldig lenge føler seg fremmedgjort, sier byens ordfører Femke Halsema.

- Vi ønsker ikke å bli Venezia eller Dubrovnik, hvor ditt historiske sentrum har blitt en lukket fornøyelsespark. I fremtiden må det være en beboelig del av byen, sier Femke Halsema i et intervju med Bloomberg.

- Folk må ta en en moralsk ferie. Vi elsker turister i byen vår. De er også en viktig del av vår lokale økonomi. Spesielt når turister kommer for skjønnheten i byen vår, for museene våre eller for nattkulturen vår. Men vi har et problem med noen av turistene. Det handler ikke om turisme, men om oppførselen til minoriteten av turistene som glemmer moralen når de besøker Amsterdam.

- De vi ikke ønsker velkommen er folk som kommer hit etter at de har tatt fri fra all moral. De uttrykker en form for atferd de ikke ville uttrykke hjemme.

Folk som kommer hit for å miste moralen er et problem for oss. Dette er også fortidens nederlandske og Amsterdam-regjering skyld. Vi har vært så entusiastiske for å ønske økonomisk og turistisk aktivitet velkommen, spesielt etter finanskrisen 2008-2009.

Men narkotikakultur og prostitusjon har blitt kommersialisert. Det var ikke slik det var ment. Vi bør korrigere måten vi annonserte byen på de siste 15 årene.

Amsterdam er byen du skal besøke når du leter etter vakre museer, eller for å se den underjordiske kulturen, eller hvis du vil delta på vår Pride.

I de siste årene har ordføreren foreslått å vedta noen store endringer i byens «red light district», inkludert gardiner i av vinduer langs gatene og til og med å flytte prostitusjon helt ut av nabolaget.

- Tidligere var red light district et trygt arbeidsrom for sexarbeidere. Det var amsterdammere og internasjonale gjester som kom for kvinnene, men nå tiltrekker det seg mange som bare står foran vinduene og ler av sexarbeidere. Jeg anser det som et brudd på menneskerettighetene deres. Vi ønsker ikke å kriminalisere prostitusjon. For meg er det veldig viktig for kvinner og transarbeidere kan gjøre arbeidet sitt under trygge forhold og i samsvar med menneskerettighetene.

Prostitusjon

Er du for eller mot legalisering av prostitusjon? spør Bloomberg.

-Jeg har forsøkt å gjøre det til en mer pragmatisk diskusjon. Her er det tilbud og etterspørsel. Så lenge, spesielt menn, går til sexarbeidere, vil det være sexarbeidere. Det beste vi kan gjøre er å gi dem de beste arbeidsforholdene for å gjøre jobben sin.

Det er partier som er interessert i å lage et positivt erotisk senter. Jeg liker alltid å gjøre sammenligningen med Moulin Rouge, hvor seksualitet er en fin og god del av hverdagen.

Vi er i stadiet med å lete etter et sted i byen hvor det kan starte. Det er ikke lett, som du kan forestille deg.

Om byens coffeeshops, hvor det er tillatt å kjøpe og bruke mindre kvanta med cannabis, sier hun dette:

- Jeg synes cannabis bør legaliseres. Jeg tror krigen mot narkotika bare er gode nyheter for organisert kriminalitet. Det beriker organisert kriminalitet. Men cannabismarkedet vårt har blitt enormt. Jeg har bedt bystyret midlertidig om å utestenge turister fra coffeeshops.

Det skal diskuteres i september.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.