Har du en historie fra Oslofjorden?

Da vil dette museet gjerne høre fra deg

Jan Herman Linge-konstruerte båter foran Oslofjordmuseet som ligger i underetasjen i bygget bak. Foto: Odd Roar Lange

VOLLEN i Asker (ODD ROAR LANGE): Oslofjorden har vært selve livsnerve for generasjoner av mennesker - og dyr. Og mange av historiene har gått i glemmeboka for lengst. Men, ikke alle.

Og Oslofjordmuseet i Vollen i Asker er på jakt etter enda flere historier. Det er først og fremst historiene om de levde liv langs og på Oslofjorden.

Hverdagshistoriene, gledene, sorgene, festene, historier om et levd liv. Alle disse kan være verd å bevare for ettertiden.

Ta deg en tur

Aller først kan jeg anbefale en tur til museet som ligger ved den sørlige bryggekanten i Asker. Her kan du vandre i litt av den maritime historien fra Oslofjorden.

I båthallen finner du båtene som får fortelle sine egne historier i personlige album i utstillingen Livet med båtene.
Albumene ligger ved hver av båtene.

Du får se bildene i stor størrelse hvis du klikker på bildet. Alle foto: Odd Roar Lange

Barna kan prøvekjøre plastbåten Herwa. I lekekroken Barnas Oslofjord kan de minste også prøve å ro og leke hyttetur ved fjorden.

I sommerferien har museet aktiviteter for barn torsdag til søndag, og barn kan alltid bygge og prøvekjøre populære strikkbåter i et innendørs basseng. 

I museumskaféen har vi nystekt vafler og god lokal is.

Mens Museumsbutikken har mange fine maritime gaver til store og små.
Og lige utenfor museet er det en fin badestrand og en grill som alle kan benytte seg av.

Linges båter

Her finner du også en stor samling, både inne og ute, som er tilegnet Vollens store båtkonstruktør, Jan Herman Linge (1922-2007).

I år er det 100 år siden Linge ble født. Og derfor er der ryddet plass til en rekke av de båtene han konstruerte i havna. Båtene er først og fremst i privateie, og derfor kan noen av dem være ute på sjøen på finværsdager.

Men ellers finner du dem på rad og rekke. Den mest kjente båten er kanskje seilbåtklassen «Soling» som ble OL-klasse. Og hans egen soling, «Darling» ligger trygt bevart på museet.

Historiene

Dette skriver Oslofjordmuseet på sin hjemmeside: «Oslofjorden rommer uendelig med fortellinger. Flere enn vi klarer å telle. Eller fortelle. Noen er knyttet til en gjenstand – en ting – andre til en plass eller en opplevelse. De kan være morsomme, spennende, vakre eller skumle. Men felles for dem alle er at de er knyttet til fjorden vår.  

Oslofjordmuseet har startet en historieinnsamling for å gjøre fjordens historie mer fargerik. Innsamlingen er knyttet opp mot utstillingen “Fjordfortellinger” som er basert på bidrag og tips fra publikum. Fjordfortellinger sendt inn via minner.no vil vises på skjermer i utstillingen. Noen fortellinger får også plass i monter på museet. Kanskje kontakter vi nettopp deg? 

Last opp et bilde, en lydfil eller et filmklipp og fortell hva som gjør denne gjenstanden, plassen, øyeblikket eller minnet så spesielt eller spennende for deg. »

Du kan laste det opp her.

Fakta om Oslofjordmuseet

Åpningstider

Tirsdag-søndag 11-16

Omvisning utenom åpningstid etter avtale. 

Billettpriser

  • Voksne: kr 90​

  • Studenter: kr 45

  • Barn/unge (6-17 år): kr 45

  • Barn (0-5 år): Gratis

  • Familiebillett (gjelder for 2 voksne med barn): kr 225

  • Grupper opp til 30 personer: kr 2000

  • Grupper barn/unge opp til 30 personer: kr 1000

Oslofjordmuseet
Chr. Jensens vei 8, 1390 Vollen
Telefon +47 4060 6635
E-post oslofjordmuseet@mia.no

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.