Reiselivsopprør mot ugyldige koronasertifikat

«La oss få sjansen til å overleve basert på sunn drift heller enn kompensasjonsordninger!»

Skal norske grenser fortsatt være stengt for turister fra en rekke land? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Mens mange norske reiselivsbedrifter tror på en ny rekordsommer takket vært norske gjester er stemningen spent hos dem som er avhengig av turister som kommer fra utlandet. Nå har 18 ulike bedriftsledere og reiselivsbedrifter skrevet brev til tre ulike departement og bedt om å få en avklaring på viktige spørsmål knyttet til koronasertifikat.
Brevet er sendt til næringsminister Jan Christian Vestre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og Justis. og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.
De ønsker et klart svar på når det er planlagt at Norge skal gjøre det mulig for reisende fra flere land utenfor Europa - særskilt USA og Canada - kan kunne få anerkjent sine koronasertifikater slik at innreise i Norge er mulig uten karantenekrav.

Her er brevet

«Statssekretær i helsedepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt sier til Dagbladet den 15. januar at det er igangsatt et arbeid med å vurdere muligheten for å anerkjennelse av koronasertifikater fra noen tredjeland. Dette svaret oppleves som passivt og unyttig, og vi henvender oss nå til Næringsministeren, Helse- og omsorgsministeren og Justis- og beredskapsministeren som tross alt har delt ansvar for reiseliv som næring, med oppfordring til umiddelbar bistand», skriver de 18 avsenderne i dette brevet.

Og det fortsetter slik:

« Vi ber om en avklaring på når Regjeringen får løsningen innført. Undertegnede skaper store eksportinntekter for Norge ved å organisere reiser i Norge som selges primært til internasjonale reisende. Vi er en gruppe næringsdrivende som kjemper oss gjennom krisen ved hardt arbeid, vilje til omstilling og stor tålmodighet. Reisearrangører som selger reiser til internasjonale gjester, er den bransjen som har vært desidert hardest og langvarig rammet med tanke på omsetningsfall pga særs strenge innreiserestriksjoner.

Samtidig er vi også bransjen som har fått minst uttelling av regjeringens kompensasjonsordninger. Vi ser, igjen, lys i enden av tunnelen med tanke på at forskning tyder på at Omicron er en snill variant. Likevel ble store deler av driftsresultatet for reiselivsår 2022 avgjort i månedene Omicron satte verden i brann igjen. En god del amerikanske og kanadiske grupper med planlagt ankomst på vårparten og tidlig sommer har alt kansellert planlagte reiser i 2022.»

Når kommer de utenlandske turistene for alvor tilbake til Norge? Foto: Odd Roar Lange

En ny hverdag

«Vår hverdag som skulle ha bestått av å bringe flere utenlandske gjester til Norge, består nå av å håndtere kanselleringer og forhandle med våre leverandører, som selv er i krise, om forlengede avbestillingsfrister. Samtidig er nysalget sterkt redusert av samme årsak, og administrasjonsbyrden er skyhøy! Norge taper sterkt mot andre nordiske og europeiske reisemål som velger å gi forutsigbarhet i innreiseregler.

Tall fra Forward Keys viser at det var flere flyruter til Hellas i 2021 enn i et normalår nettopp fordi de gav potensielle besøkende og næringsdrivende forutsigbarhet rundt innreiseregler . Dette gav signifikant verdiskapning i landet! Vi vet at flyselskapene trenger forutsigbarhet - gjerne seks måneder - i forkant for å sette opp ruter til og fra en destinasjon. I fjor var Norge et av de siste landene til å åpne grensene for sommergjester.

Uavklart

Da vi omsider åpnet fikk ikke Norge de besøkende vi burde ha fått for juli / august, nettopp fordi potensielle besøkende hadde valgt Norge bort til fordel for andre reisemål med avklarte innreiseregler. Vi kan ikke la det skje igjen i år fra viktige markeder som USA og Canada.
I 2019 var det registrert 907 856 amerikanske hotellovernattinger i Norge (Kilde: statistikknett).
Disse hadde det nest høyeste døgnforbruket av alle utenlandske markeder (kr 2690 døgn / totalt 2,4 milliarder kroner totalt), altså representerer de en enorm verdiskapning for Norge.
For vår overlevelsesevne som eksportbedrifter for Norge, samt for våre reiselivskollegaer; fantastiske tilbydere av overnatting, transport og opplevelser, er det helt essensielt at en avklaring kommer umiddelbart. Vi elsker jobbene våre, vi er deres ambassadører i utlandet og selger med stolthet Norge som reisemål. La oss få sjansen til å overleve basert på sunn drift heller enn kompensasjonsordninger!

Disse står bak

Disse har skrevet under brevet til departementene: Monique van Dijk-Seppola, Eier og daglig leder Scandinavia Tours AS, Torunn Tronsvang & Up Norway teamet, Gründer & Daglig leder Up Norway, Nina Kristine Madsen-Geelmuyden Co-Founder og Director of Communications & Sustainability NAC, Mette Sjøberg Eier og daglig leder TRY NORWAY AS, Anette Karlsson Eier og daglig leder Haman Group AS, Satu Vänskä-Westgarth & 50 Degrees North Team, Eier og Daglig leder 50 Degrees North Nordic AS , Borghild Krossli Daglig leder og medeier Discover Norway as, Ida Rishaug Eier og daglig leder Moment Norway AS , Christian Berger Gründer & Daglig leder Elan Norway , Tracy Robinson Lindstrøm Eier og daglig leder Robinson Scandinavia AS , Danya Groth Daglig leder Fred. Olsen Travel AS , Jan Sortland Owner/general manager Norwegian Adventures AS , Rogier van Oorschot Eier og daglig leder Norway Adventures AS , Marit Vidnes Gründer og Daglig leder Norrøna Hvitserk Adventure AS , Thor M. Gjerde Styreleder & deleier Travel Traders AS , Sébastien Blanc Eier og daglig leder Pure Norway AS , Ingjerd Dymbe Anda Gründer og dagleg leiar Exclusive Scandinavia AS , Reidar Usterud General Manager Miki Travel AS , Marit Utaker Eier og daglig leder Oslo Guidebureau AS , Christine Cecilie Gaffney Gründer og Daglig leder The Travel Designer AS / The Luxury Travel Designer AS.