«Derfor bør ikke nordmenn få kjøpe reiseforsikring»
Det er nemlig til ditt eget beste
(ODD ROAR LANGE): Jeg har hatt glede av å følge norsk og internasjonalt reiseliv på nært hold i en årrekke.
Og mens mange ting er blitt mye bedre, så er det spesielt én ting som har forandret seg til det verre:
Nordmenns evne til å klare seg selv.
Mange nordmenn har reist på ferie både i Norge og i utlandet i år etter år, og man skulle tro at reisevantheten og erfaringen bidro til at vi bli bedre reisende. Men, det ser dessverre ikke slik ut.
Det er blitt flaut
Alt for mange nordmenn tror fortsatt at det er vertskapet som skal tilpasse seg oss, og ikke motsatt.
Årsaken er like håpløs som den er flau: Fordi vi betaler så godt for oss!
Som om dét skulle bety noe som helst?
Om nyrike russere kan man si følgende: De tror de kan oppføre seg akkurat som de vil, fordi de har lomma full av penger.
Til det er det bare å si: at det er akkurat det de kan. Fordi de heller leier en halv restaurant fremfor å oppføre seg som folk.
Og det bestikker gjerne dørvakter rikelig for å kunne komme seg forbi køen. Dessverre er det mange nordmenn som tar etter den russiske stilen.
Det er rett og slett pinlig å se på, og fremfor alt: veldig dårlig norgesreklame.
Nye vaner
På 70-tallet var utenlandsreiser var heller sjeldne, og flyturer var noe man pyntet seg til. Å reise på såkalt pakketur var fremdeles uvanlig på begynnelsen av 1970-tallet, men utover i tiåret ble dette vanligere. I 1970 oppga 5 prosent at de hadde vært på «selskapsreise», mens 7 prosent hadde feriert slik i 1974, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Vi oppførte oss godt - både ute og hjemme. Og vi tok vare på vare på tingene våre på reisen.
Og selv om nordmenn har flest feriereiser i eget land (ca 80 prosent av aller reiser) så havner Spania og Sverige på ferietoppen på ferietoppen til utlandet, med 1,1 millioner feriereiser fra Norge i fjor.
For nordmenn var det Danmark som inntok tredjeplassen, Storbritannia på fjerde og Italia kom som nummer sju som utenlands feriedestinasjoner i 2018. USA og Thailand var de mest populære feriedestinasjonene for nordmenn utenfor Europa. Hit gikk det henholdsvis 193 000 og 142 000 feriereiser i 2018, viser SSBs feriestatistikk.
Ifølge tall fra Eurostat lå Norge i Europa-toppen i 2017 når det gjelder å reise på ferie, men slått av Finland som tok førsteplassen.
Over ni av ti nordmenn over 15 år dro på minst en feriereise i 2017. Dette var langt over EU-gjennomsnittet, som var på 62 prosent.
Hva tenker vi på?
Men selv om antall feriereiser er på et stabilt nivå så går utbetalinger for reiseskader i været. Reiseerstatningene har på nytt nådd nye høyder hvert eneste år de siste 20 åra.
Og trenden fortsetter. Det viser tall fra forsikringsselskapene og Finans Norge for de tre første månedene i år. Erstatningene er på nesten 660 millioner kroner etter første kvartal og øker med 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Finans Norge.
I fjor var samlet utbetaling nærmere 2 millarder kroner. Erstatningene i de fleste forbrukerforsikringene har flatet ut det siste året, men fortsatt å øke på reise.
Det er blitt for enkelt
De fleste nordmenn har heldigvis skaffet seg en reiseforsikring før de drar av gårde. Men reiseforsikringen ser også ut til å ha blitt en hvilepute for mange. En tapt mobiltelefon er som regel en sjanse til å skaffe seg en ny, på andres regning.
Mange oppgir telefonen som stjålet, mens sannheten kanskje er noe helt annet.
Et gjenglemt kamera føres også opp på skadeskjemaet som stjålet. Eller den lille sekken som de egentlig ikke husker hvor de la fra seg.
Nordmenn slumser med behandlingen av både kredittkort og pass. De lar det gjerne ligge dagevis i hotellresepsjonen eller baren.
Til tross for at du ikke skal legge igjen passet i hotellresepsjonen.
Andre oppgir kredittkortinformasjon over telefon, uten å tenke på sikkerhet.
Vi gir blaffen - for pappa betaler
Mange voksne/eldre nordmenn rister oppgitt på hodet over ungdommens skjødesløshet når det gjelder penger og verdisaker. Selv glemmer de gjerne igjen veska si, jakka si, kamera eller klokker på de underligste stedet.
Og etterpå hevder de at de er blitt stjålet. Slik får flyttet regningen over til forsikringsselskapet. Det er pappa (les: forsikringsselskpet) som betaler.
De lagrer alle kredittkort og kontanter i samme lommebok eller veske. Gjerne samlet for hele familien. Dermed er de som en vandrende skattekiste for uærlige personer.
Mange nordmenn blir utsatt for sakseligaen eller den snille mammaen i sommer. Fordi nordmenn er ekstra lettlurte og tror at de kan oppføre seg som om de var i nærbutikken hjemme.
Alt dette, fordi vi har har billige og gode reiseforsikringer som gjør at har vi helt har glemt å tenke selv.
Vi blir bestjålet og svindlet.
Eller vi blir syke fordi vi ikke tenker godt nok over hvilken mat vi spiser, eller noe så enkelt som å vite hvordan vi skal vaske oss på den rette måten etter toalettbesøket.
Mange tar seg et par øl og hiver seg på scooteren de har leid.
Andre starter alkoholinntaket på utreiseflyplassen og gjennomfører hele ferien i alkoholmarinert tilstand.
«Fordi vi fortjener det når vi har ferie»
Og festen avsluttes gjerne ikke før vi lander hjemme i Norge. Jevnt og uvant høyt alkoholinntak gjør noe med oss. Dessverre er det sjelden til det bedre …
Det gjelder både hvordan vi oppfører oss mot vertskapet og hvordan vi tar vare på tingene våre.
Er du forberedt på det uventede?
Og - det er dessverre ikke til å komme fra at terror fra tid til annen rammer også nordmenns reisemål.
Men, de færreste har i det hele tatt tenkt tanken på at det kan skje. Derfor blir de fullstendig handlingslammet og ute av stand til å ta vare på seg selv eller sine. Det minste du kan gjøre før du reiser er å lese dette.
Hjelpeløse nordmenn
Det samme gjelder forholdet til naturkatastrofer eller andre naturhendelser.
Med stadig bedre reiseforsikringer, og følelsen av at Norge er bare en telefonsamtale unna så har nordmenn blitt sløve og likegyldige både når det gjelder egen sikkerhet og sine verdisaker.
Kanskje burde ikke nordmenn få kjøpe reiseforsikring?
Jeg mener det selvsagt ikke bokstavelig talt. Tvert i mot, så bør ingen reise noe som helst sted uten en slik forsikring.
Men: Reiseforsikringen din må ikke få deg til å bli slurvede og korttenkt. For dét kan komme til å koste deg veldig dyrt.
Ta vare på deg selv, dine verdisaker og ditt reisefølge som om du ikke hadde reiseforsikring.
Og bruk den bare når du absolutt trenger den.
Les gjerne disse sakene også:
En gyllen mulighet - like utenfor døra