Vil ha turistbompenger til Geiranger
Nå kan det bli slutt på gratispassasjerene i verdensarvstedene
(ODD ROAR LANGE): Samarbeidsråd for kultur og reiseliv foreslår bompenger for besøkende til Geiranger.
De ønsker at de som er på gjennomreise betaler mer enn de som tilbringer tid i turistbygda. Dette for å øke inntektene for den svært populære reiselivsdestinasjonen i Møre og Romsdal.
I den ferske innspillsrapporten til Regjeringen beskriver Samarbeidsrådet omfattende reiselivsproblemer i Geiranger.
«I dag får Geiranger besøk av rundt 800.000 turister gjennom året. Der de fleste kommer i løpet av tre sommermåneder. Lokalsamfunnet Geiranger har i overkant av 200 fastboende innbyggere. Det er mer enn halvert på under 100 år.
På 1930-tallet var det 450 innbyggere i bygda. Eksistensgrunnlaget for bygda er i dag reiseliv. Og det er bare tre aktive bønder igjen. Geiranger har dager med 16000 besøkende som utøver et stort trykk mot en mangelfull og sprengt infrastruktur», skriver de i rapporten.
Turister trekker seg unna
- På tross av en stor økning i besøkstallet, med cruise som har hatt over 150 % økning de siste 10 årene, har det ikke blitt flere innbyggere i Geiranger, forteller Monja Mjelva, direktør Hotel Union Geiranger.
- Antall barn i skole og barnehage har tvert i mot gått ned. Utfordringer rundt tilgang til tomter, grunne knappe areal for utbygging, gjør ikke situasjonen lettere. Likevel blir det satset. Skuldersesongen har blitt utvidet dei siste åra og det har vært en knoppskyting av små bedrifter med fokus på miljø og lokalproduksjon av blant annet mat og drikke.
Fortsatt er det en lang veg å gå for å bli en helårs destinasjon. Trafikkdata viser at av de ca. 800 000 besøkende er det en tredeling mellom cruise, overnatting og gjennomfartstrafikk. Fra markedene har det kommet signal om at turoperatører trekker grupper ut av Geiranger pga forurensing og masseturisme. Undersøkinger viser at det til tider er registrert høye verdier av svevestøv, fortsetter Mjelva.
Og nå tar altså Samarbeidsrådet til orde for bompengeordning for å tjene mer på turismen i Geiranger.
Dette skriver Samarbeidsrådet i sin rapport:
«Store økonomiske midler blir tilført Unescoområder rundt om i verden Dette er spor etter forfedrene som skal tas vare på for framtidige generasjoner.
Om kulturlandskapet faller bort, er grunnlaget for Unescostatusen borte. Forvaltningsplan for Unesco bør omfatte reiseliv og kultur slik at en får en bedre brobygging mellom disse.
Innføre en særordning med et omvendt bompengesystem med insentiv om å oppholde seg over tid i Unescoområdet (betale høy pris ved gjennomfart og lavere pris jo lenger opphold, regulere pris også med hensyn til lav/høy sesong).
Et reguleringssystem som kan være med på å utvide sesong, få flere betalingsvillige turister til å oppholde seg lenger i området som gir mer lønnsomhet og unngå dårlig renommé med «people pollution».
Ved å basere reiselivsutviklingen etter prinsippet «High yield – low impact», dvs. høy avkastning og lav miljøpåvirkning vil en kunne pleie «Unesco-produktet».
Ikke bare la det bli en kulisse, men at det kan bidra til flere helårs arbeidsplasser og fastboende.»
Disse er med i rådet
Samarbeidsrådet består av 17 personer som er valgt ut fra sin kompetanse. Tre medlemmer ble erstattet i mai 2018. Samarbeidsrådet representerer hele landet, og et bredt spekter av norsk kultur- og reiseliv.
Medlemmene er: Reidar Fuglestad, direktør ved Sørlandets kunstmuseum, leder av samarbeidsrådet
Knut-Erik Dybdal, daglig leder Arctic Race of Norway
Tove Moe Dyrhaug, daglig leder Rosenborg
Hege Anita Eilertsen, markedssjef Museum Nord
Bård Flikke, festivalsjef Pstereofestivalen
Stein Olav Henrichsen, direktør Munchmuseet
Christina Hætta, leder kulturavdelingen i Samerådet (erstatning for Maria Utsi, direktør Festspillene i Nord-Norge)
Kristian Jørgensen, direktør Fjord Norge
Lisbeth Klastrup, associate professor IT Universitetet i København
Nina Lauvsnes, markeds- og kommunikasjonsdirektør Festspillene i Bergen (erstatning for Sølvi Rolland, direktør Ole Bull Scene)
Marit Lien, daglig leder Peer Gynt
Monja Mjelva, direktør Hotel Union Geiranger
Line Endresen Normann, direktør Hovedorganisasjonen Virke
Kjetil Smørås, direktør De Bergenske
Ingrid Røynesdal, direktør Oslo-Filharmonien (erstatning for Karin Hindsbo, direktør Nasjonalmuseet)
Svein Arild Steen-Mevold, direktør Scandic hotel
Morten Thorvaldsen, vice president NHO, konserndirektør Olav Thon Gruppen
Møter fast: Tone Hansen, direktør Henie Onstad Kunstsenter
Vil ha avgifter
Turismen i Geiranger er viktig i Stranda kommunes nye kommuneplan for 2018-2030.
Der høringsutkastet nå er klart. Også her tas det til orde for å innføre spesielle særavgifter i turistbygda.