30 dejlige opplevelser nord for København

Det beste med Danmark har vært en hemmelighet for mange nordmenn - helt til nå

De fargerike badehusene er et av kjennemerkene for Rågeleje strand på Nordsjælland. Foto: Odd Roar Lange

De fargerike badehusene er et av kjennemerkene for Rågeleje strand på Nordsjælland. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn simpelthen elsker København. Det forstår jeg godt. Men tusenvis av nordmenn vet ikke hvilke perler som ligger litt nord for byen. Her venter områdene som kan konkurrere med middelhavs-rivieraen. La meg komme med en «advarsel«: når du først har vært her én gang, så skal det godt gjøres å ikke bli helt forelsket. Både i stedene og folkene. Prøv selv, så skal du se.

Rivieraen

Nordsjælland kalles nemlig Den danske riviera. Og det er ikke uten grunn. Om du velger den 70 km nesten sammenhengende sandstranden fra Nivå i øst til Hundested i vest er har du fått med deg en reise i mellom 11 kyst- og badebyer. Velger du hele den danske rivieraen så strekker seg hele 230 km fra Sejerø-bukta i vest til Øresund i øst. 
Dette er en reise hvor det er er tett mellom wow-opplevelsene. Og enda tettere mellom øyeblikkene som dere kommer til å samle i minneboka.

Solnedgangen fra terrassen på Hotel Bretagne i Hornbæk. Foto: Odd Roar Lange

Solnedgangen fra terrassen på Hotel Bretagne i Hornbæk. Foto: Odd Roar Lange

Derfor ble det slik

Nordsjælland har helt siden 1800-tallet vært stedet for velbeslåtte københavnere som reiste nordover og ut av byen til sine sommersteder.
Her har det også i mange hundre år vært hjemstedet for de mange fiskerfamiliene som har livnært seg av det havet kan by på. Og slik er det fortsatt.
Mange av hyttene og sommerhusene langs rivieraen har gått i arv i generasjoner, og turistkontoret forsøker å få flere til å leie dem ut til turister. Kjærkommen inntekt for utleieren og økt omsetning for det lokale næringslivet. Det er gode muligheter til å finne utleieboliger her

Ting å gjøre

Den store utfordringen for dem som legger ferien til Nordskjælland er å finne den perfekte kombinasjonen av å ikke gjøre noen verdens ting og det å gjøre mange ting før ferien er over. For denne regionen av Danmark er breddfull av fine opplevelser.
Og en av de største er Louisiana Museum of Modern Art som regnes som et av verdens ledende museer for moderne kunst. Samlingene er fra 1945 og frem til i dag, og du finner dem ute og inne, over og under bakkenivå.

Louisiana Museum of modern art. Foto Odd Roar Lange

Louisiana Museum of modern art. Foto Odd Roar Lange

Har du med deg barn så er det 500 m2 store barnehuset med kreative opplevelser stedet å besøke.
MS Museet for Søfart i Helsingør er den underlige kombinasjonen av banebrytende arkitektur. Det underjordiske museet er som et hull i bakken fylt med med unike maritime utstillinger. Og når dere først er i Helsingør, legg turen innom Værftets Madmarked som har tatt dansk streetfood opp på et nytt nivå.
Karen Blixen regnes som en av Skandinavias største forfattere. Få minutter fra Rungsted havn ligger Karen Blixen-museet hvor dere kan oppleve forfatterens utrolige verden på nært hold i huset hvor hun vokste opp og levde store deler av sitt liv. Karen Blixen ble senere begravet under et av de store bøketrærne i parken like ved museet.

Rudolf Tegners museum og statuepark ved Dronningmølle. Foto: Odd Roar Lange

Rudolf Tegners museum og statuepark ved Dronningmølle. Foto: Odd Roar Lange

Eller legg turen til Dronningmølle og opplev den fantastiske Rudolf Tegners Museum og Statuepark. Her finner dere mer enn 300 av billedhuggerens verker, og etter besøket i museet må dere ta en kaffepause i den lille kafeen under trærne i hagen.

Ting å gjøre for barn

Danmarks Tekniske Museum har alt fra biler, sykler og fly til romkapsel, smarttelefoner, spillkonsoll, datamaskiner og fjernsyn.
Øresundsakvariet i Helsingør byr på en reise både over og under vann.
Nordsjælland Veterantog gir familien anledning til å oppleve regionen som i gamle dager. Midt i Odsherred ligger Sommerland Sjælland med over 60 ulike attraksjoner. Sommerland er åpen i sommermånedene.

Steder å bo

Nordsjælland har hundrevis av sommerhus til leie. Men mm dere vil ha helt spesielle hotell for romantiske opplevelser så vil jeg trekke frem som perfekte tips:
Hotel Bretagne i Hornbæk og Helenekilde badehotel i Tisvildeleje.
Hotel Bretagne er nyoppusset og nyåpnet i 2018 og drives av ekteparet Anne og Kasper Heebøll Harboe. Hotellet har deilige store rom med K.A. Roos-møbler, en meget bra restaurant (bestill treretters middag med tilhørende vinpakke), flott uteområde ved innsjøen og en god bar. og fremfor alt et utmerket vertskap og ansatte. Et meget bra valg.

Nordmenn passer godt inn i det danske hyggemiljøet på Nordsjælland.

Nordmenn passer godt inn i det danske hyggemiljøet på Nordsjælland.

Tisvildeleje er navnet på tettstedet hvor Helenekilde badehotell ligger. Og her fornemmer du virkelig stemningen fra tv-serien «Badehotellet». 
Når sommeren kommer trekker alle gjester ut til uterestauranten. Det er her dere skal nyte et glass champagne før middag, deretter kose dere med dagens meny fra kjøkkensjefen og glede dere over solnedgangen som er svimlende vakker. Neste morgen går dere kyststien ned til sjøen, og tar morgenbadet mens svalene flyr høyt på himmelen og badetøy er kanskje det siste du tenker på der du ligger i vannet og bølgene slår dovent mot land.
Snart er det tid for morgenmad (dansk for frokost) oppe på klitten og en ny herlig dag kan begynne.

Sommerhagen i strand og badehotellet Marienlyst. Foto: Odd Roar Lange

Sommerhagen i strand og badehotellet Marienlyst.
Foto: Odd Roar Lange

Skulle det være fullt på disse to hotellene, og det er ikke helt uvanlig, så bør dere sjekke mulighetene hos Sauntehus Slotshotel eller Marienlyst strandhotel.
Mens dere sitter i boblebadet på terrassen på Strand & Badehotellet Marienlyst i Helsingør i Danmark kan dere se over til svenske naboer i Helsingborg.

Dette er også hotellet hvor det danske fotballandslaget pleier å ha sine samlinger. Hotellet er stort, men på ingen måte påtrengende stort. Og det ligger bare en halvtimes tur fra København - og med en deilig strand, et veldig bra spaanlegg og gode muligheter for dere som vil ha litt aktivitet når du først er på et avslappende hotellopphold.

Sjokoladefabrikken

Ingen Nordsjællandtur uten sjokolade. Og hvorfor ikke like godt besøke sjokoladefabrikken. Peter Beier Chokolade har premimumprodukter som etterspørres over hele Skandinavia. I den gamle Blåkorsgården Ørsholt Gods er et lite eventyr i seg selv. Her kan dere (dersom dere er 20-40 personer) bestille omvisning med Peter Beier som vert. Eller dere kan rusle litt rundt på egenhånd, og naturligvis starte og stoppe oppholdet i fabrikkutsalget.

Peter Beier (tv) er er den nye sjokoladekongen i Danmark. Foto: Odd Roar Lange

Peter Beier (tv) er er den nye sjokoladekongen i Danmark. Foto: Odd Roar Lange

Dersom dere ikke vil bære med dere sjokolade resten av dagen så skal du vite at PTC også har eget utsalg på Kastrup, hvor du kan kjøpe de samme varene til samme pris. Eller - det er mulig å kjøpe online.
Alle produkter er 100% håndlaget av kakaobønner fra PBCs egen egen plantasje og råvarer fra det 130 hektar store Ørsholt Gods. Imponerende - og veldig, veldig godt.
PS: Husk å prøve den rosa sjokoladen Ruby!

Dramaet i Gilleleje

Byen Gilleleje ligger ved Sjællands nordligste punkt. Her finner dere en lite og sjarmerende aktiv fiskerby som er kåret til Danmarks mest kreative by. Der mange av de gamle husene har stråtak og tradisjonsrik dansk arkitektur. De smale gatene, små butikkene, fine kafeene og sjarmerende butikkene lokker naturligvis mange reisenede til sommerbyen. Men byen har også en dramatisk historie.
Byen ble sentrum for omfattende trafikk av jødiske flyktninger over Øresund til Sverige da den tyske okkupasjonsmakten i oktober 1943 startet arbeidet for gjøre Danmark fri for jøder. I denne  perioden klarte, i følge Kulturarv.dk, omtrent 7000 (omtrent 95 prosent) jøder å flykte - hjulpet av dansker og svensker, sammen med andre faktorer som tyske dobbeltspill.
Historien om Gilleleje og jødenes flukt inneholder også tragedier. Noen døde under flukten, andre ble arrestert og deportert. Ca 470 jøder fra Danmark endte i konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Flertallet kom hjem etter frigjøringen, men 53 døde i leiren.
Ca. 80 av flyktningene ble arrestert ved kirken i Gilleleje natten mellom 6. og 7. oktober 1943. Der hadde de gjemt de seg i mørket, assistert av pastoren og andre Gilleleje-borgere, mens de ventet på en båt til Sverige.
Bare én fra dette følget unnslapp tyskerne, fordi han gjemte seg i klokketårnet i kirken. 
Historien forteller at mannen flyktet til USA hvor han utdannet seg som jazzmusiker, og senere kom han tilbake til Danmark og bosatte seg i København.

Det er bare å glede seg til de gode matopplevelsene. Foto: Odd Roar Lange

Det er bare å glede seg til de gode matopplevelsene. Foto: Odd Roar Lange

Vintage og design

Hvem har ikke drømt om dansk design? I denne regionen har du absolutt muligheter til å slå kloa i en liten skatt uten å vrenge lommeboka fullstendig. Hver lørdag og søndag er det loppemarked i Helsingør.
I Hillerød er det loppemarked på torget i fra mai til september, mens dere finner Søstrenes loppemarked ved Humlebæk stasjon hver tredje lørdag i måneden i samme periode.
I Gilleleje arrangeres det årlige loppemarked Birkpladsen i Tisvildeleje.

Eller, hvorfor ikke tar turen tilbake til Hornbæk og til Albis kaffebar og secondhand hovedgata. Camilla og Michael Mengers hadde i en årrekke samlet inn møbler og boligutstyr til det som skulle bli deres nye kaffebar. I 2013 fikk de kjøpe det gamle huset i sentrum som de har gjort i stand takket være en gedigen dugnad sammen med venner og familie. Og kaffebaren er blitt en av byens midtpunkt og er åpen året rundt, og med et Vertskap med stor V.
Her er det hjertevarme og god service som gjelder, enten dere sitter inne i huset eller ute i hagen. Her arrangeres også gratiskonserter på lørdager i sommerhalvåret.
 Dersom dere er her ved stengetid så bli ikke overrasket om at vertskapet drar hjem mens dere får beskjed om selv å lukke når dere vil gå.
Dere får mange gode minner her helt gratis, men det er også mulig å kjøpe med seg minner hjem. For nær sagt alt du ser er til salgs. Bortsett fra maleriet av Camillas surfende bestefar. Dersom Camillas mamma kommer forbi: bli ikke forundret over den nokså friske og humoristiske tonen mellom svigersønn og svigermor.  

Reisen hit

Den enkleste reisen til Nordsjælland er via København. Hit kan du lett komme deg med bil gjennom Sverige via Malmø/Øresundbroen eller ferje Helsingborg-Helsingør. Eller dere kan reise med fly via Kastrup eller komme sjøvegen med Københavnbåten.
Deretter tar dere bil eller tog (se togtider) fra København (evt fra Kastrup eller jernbanestasjonen ved DFDS-kaia) og en halvtimes reise nordover til Helsingør.
Herfra tar dere taxi, leiebil eller sykkel, dersom det ikke er nettopp Helsingør som er endestasjonen. Eller dere kan ta toget på Helsingør-Hornbæk-Gilleleje-Banen (HHGB), også kalt Hornbækbanen, som er en dansk jernbanestrekning på Nordsjælland.

Les mer

Du kan lese mer om livet og opplevelsene på Den Danske Riviera  her.

Dette er siste nytt om reiserestriksjonene for reiser til Danmark.

Reportasjene er laget i samarbeid med Visit Denmark