Glem sydenturen - å reise er nemlig ingen konkurranse
Det handler ikke om først og lengst etter koronaen, men om å være smartest
(ODD ROAR LANGE): 15 uker etter at Norge stengte ned har norske myndigheter med klar beskjed til landets reiseglade befolkning: Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Unntak fra 15. juni for områder i Norden med lav smittespredning. Du kan reise fritt i Norge.
Reiseråd er ikke det samme som reiseforbud. Men dette er den strengeste form for reiseråd som kan gis og er verd å lytte til - både nå og senere.
«Men, de andre får jo lov…»
Samtidig ser nordmenn at andre nasjoner åpner for reiser inn og ut av sine land, med få eller ingen restriksjoner. Flere norske innbyggere har i intervju og på sosiale medier uttrykt sterk misnøye med det norske reiserådet. Og i ulike reisegrupper deles frustrasjon over at man ikke kommer seg fort nok til Syden.
At det neppe er verre i Hellas enn i Norge, at Spania har like god kontroll som folk på Grünerløkka.
Vi har hatt 15 uker til å lære oss viktigheten av godt smittevern. Det er omtrent like lang tid som politiutdannelsen flere steder i USA. Vi kan vel trygt slå fast at man verken blir en god politi eller smittevernekspert i løpet av fire måneder?
Omveien til utlandet
Noen leter etter omveger for unngå risikoen ved å ende uten reiseforsikring dersom de allikevel velger å reise til utlandet. Andre gir klart uttrykk for at de gir blaffen i reiseforsikringen og har startet jakten på flyselskap som kan ta dem til og fra Norge.
Noen vil til Tyskland, andre vil til spanske Gran Canaria, til Hellas eller Tyrkia. Det finnes helt sikkert eksempler på andre land på ønskelista også.
Husker vi ingenting?
Jeg, som lever av og for å reise, ser med undring på denne hodeløse atferden. Eller forberedelsen til atferd. Jeg er forbauset over mange nordmenns korttidshukommelse. Og over at de ikke har fått med seg at den ukontrollerte reiselysten har vært hovedårsaken til at det som startet som en, for oss ufarlig, epidemi i Wuhan endte som klodens mest kostbare pandemi - fordi folk reiser på kryss og tvers med få eller små grensekontroller.
Brorparten av den norske smittebølgen kom takket være vinterferierende nordmenns hjemkomst fra Nord-Italia og Østerrike. Det har så langt kostet nær 250 nordmenn livet. Og milliarder av kroner
Det skjedde fordi vi ikke visste bedre i februar og mars. Nå skriver vi juni. Og vi har fått en ekstremt dyrekjøpt lærdom.
Først eller sist?
Allikevel står mange nordmenn på startstreken for å reise til utlandet, som om reising er en menneskerett eller en konkurranse.
«Skal Norge være det siste landet som åpner grensene»?, spør en voksen mann indignert.
Svaret kan selvsagt være: Ja, hvorfor ikke.
Men svaret vil være feil. Fordi grensene ikke er stengt. Og fordi vi neppe blir de siste, selv om vi ikke nødvendigvis blir de første. Og det siste skal vi være svært takknemlige for. La oss være glade for at vi har politikere som tar voksne avgjørelser når reiseklare mennesker oppfører seg som kalver som skal slippes ut på vårbeitet.
Norske myndighetene har allerede gjort det klart at de vil forsøke å gjøre flere lettelse. De har også gjort det klart at de kan komme med strenge innstramminger. Disse siste vil vi unngå dersom nordmenn reiser med klokskap og ikke opptrer som klossete og trassige tenåringer som ikke får være ute så lenge som de vil
Det vil fortløpende vurderes om det kan gjøres unntak for reise til enkelte andre nærliggende land i Europa. Denne vurderingen vil skje i samråd mellom utenriks-, helse- og justismyndighetene.
Jeg tror de fleste er enige i at årsaken til at vi har kommet forholdsvis heldig fra Cocid-19-pandemien er at vi ikke har gjort som alle andre, men at vi har hatt ansvarlige ledere. Der politiske og faglige råd har kommet etter kloke vurderinger. Forsiktighet fremfor forsøk. Slik man krysser et islagt vann om vinteren. Når man ikke vet hvor tykk isen er.
Kan du egentlig noe om virussmitte?
Allikevel er det utålmodighet i mange norske hjem. Jeg forstår reiselysten. Den er det mange av oss som deler. Men jeg forstår ikke uansvarlighet. Det er enkelte som på spinkelt grunnlag forsøker å knekke pandemiens floker eller å finne svakheter i myndighetenes argumentasjon. Dersom de har kunnskap som smittevern-ekspertene har nytte av så bør de melde seg til tjeneste. Hvis ikke, bør de være lojale med alle andre nordmenn som følger smittevernreglene.
Hver og én av oss har en forpliktelse til å bidra til at koronaen holdes på et lavest mulig nivå - hele tiden.
Dette er hovedregelen
Noen oppfører seg omtrent som om koronapandemien ikke har rammet oss (og andre), eller som om det var en liten influensabølge, og at nå kan vi legge alt bak oss og livet raskest mulig skal fortsette som før.
Er det én ting vi virkelig må ta innover oss etter pandemien - som ikke er over - så er det endrede reisevaner.
Vi må reise smartere, mindre og mer gjennomtenkt enn før.
Vi må vente med å reise til utlandet til vi vet at det er så trygt som overhode mulig i forhold til smitterisiko. Føre-var-prinsippet må være hovedregelen.
Og mange land kommer til å innføre strengere grensekontroll - og gjeninnføre visumplikt og gjøre fremtidig smittespredning vanskelig. Norge bør være med på en slik dugnad så langt EØS-reglene tillater det.
Nordmenn har frem til nå kunne reise visumfritt til 175 av 218 land i verden.
Det må ikke forveksles med ikke det samme som 175 virusfrie land.
Utenlandsklare nordmenn - glem det
Selv om det skulle bli tillatt å reise til andre land utenfor Norden i 2020 så betyr det ikke det samme som at det er lurt å reise til disse landene.
Og definitivt ikke det samme som at det er nødvendig å reise til disse landene.
UDs reiseråd er etablert tett sammen med karantenebestemmelser og innreiserestriksjoner.
Reiserådene skal redusere faren for at nordmenn blir smittet i utlandet og at smittede personer kommer til Norge.
Folkehelseinstituttet og Utenriksdepartementet gir reiseråd om koronaviruset og rådene kan endre seg raskt.
Og jo flere nordmenn som styrter ut av landet, jo større er risikoen for at reiserådene endrer seg tilbake til dagens situasjon. Og dét kan det ikke være mange som ønsker seg.
Derfor skal vi - inntil vi har andre opplysninger som endrer bildet fullstendig - skrinlegge planene om utenlandsferie i sommer.
Og gjøre oss klare til ferie i Norge. Dét er ingen straff. Det er en fantastisk mulighet.
Les også: Det er ikke dyrt å feriere i Norge