Hvem ljuger om høstferien din?
Noen snakker usant om nordmenns ønsker for høstferien. Men hvem?
Bare to av ti nordmenn drar på høstferie, hevder hovedorganisasjonen Virke.
Sju av ti drar på ferie om høsten, sier NHO Reiseliv.
Slik bruker norsk reiselivsnæring sine egne statistikker og undersøkelser. Hvem skal vi tro på?
Jeg har ved flere anledningen ment at norsk reiseliv snakker sin egen bransje ned. Jeg skjønner egentlig ikke poenget - annet enn at det er letter å være pessist og ta feil, istedet for å være for optimistisk og å ta feil.
Optimisme, ja takk
Jeg mener at det å varsle uvær i utide er mer å undergrave det bransjen trenger mer av noe annet: optimisme.
Særlig når det faktisk er veldig mange grunner til å være optimisisk, og tall fra næringen selv viser at det har vært en veldig god sommer.
De siste dagene har norske medier referert til en undersøkelse i regi av Virke, som viser at 1 av 5 nordmenn drar på høstferie.
Samtidig presenterer NHO Reiseliv at sju av ti nordmenn drar på høstferie.
Den store forskjellen
På Facebook forklarer direktør for Virke Reiseliv Norge, Hilde Charlotte Solheim forskjellen slik:
I tallet "7 av ti" tar høstferie, som NHO Reiseliv har laget en melding på, er alle ferier OG weekendplaner i høst slått sammen. Det er langt fra det vi betegner som "høstferie", der forholder vi oss til skoleårets ferier. Vi rapporterer "ferier utenomskolens ferier" og weekendturer separat, fordi vi her ser at andre prioriteringer og atferdsmønstre kommer inn.
-Hvorfor skilles de to feriemønstre?
-Vi har ulike prioriteringer og motiver i de ulike feriene. Høytidene (jul og påske) er veldig familieorienterte. Sommerferie er familiefokusert, men også sol/bading og "oppleve nye steder" er viktig, svarer Solheim, og fortsetter.
-For feriene utenom skolens ferie er nye opplevelser viktig motiv, med hele 46 prosent som oppgir dette motivet. Dette viser at vi ferierer med ulikt motiv og ulike formål gjennom året. juleferien er det bare to prosent som oppgir "oppleve nye steder" som formål med ferien. Derfor er det altfor enkelt å kreve at nordmenn skal feriere i Norge av samvittighetsårsaker. Vi må møte kundenes behov der det lar seg gjøre. Det er fullt mulig også idet norske markedet, men det krever bedre forståelse av hvilke markedsmuligheter som faktisk finnes, skriver Virkedirektøren.
Jeg mener bruken av å dra på høstferie må handle om mer en skolehøstferie. Seniorene drar utenfor skolenes ferier i uke 40 og 41.
Det er mange nordmenn som drar på weekendturer som ikke fanges opp av reiselivsstatistikk. En statistikk som er så begredelig at den knapt kan brukes til noe som helst. Reiselivsstatistikken til SSB er ubrukelig, og da endre man opp med meningsmålinger som gir uklare og svært sprikende svar.
Det er nå på tide at både Virke og NHO Reiseliv jobber sammen for en bedre reiselivsstatistikk i Norge. Vi trenger klare og tydelig tall og en bedre innsikt i hvor nordmenn faktisk reiser, hva de bruker av penger og hvordan de brukes.
- Høstferien er ikke lenger bare for dem med barn i skolen. Et bredt tverrsnitt av befolkningen reiser om høsten, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Dagbladet.
Hvordan skal vi måle
Jeg tror nordmenn reiser mye mer i eget land enn mange ønsker å fremstille det som. De bor privat, i egen hytte, hos venner, i båt og i telt. Og bruker penger, selv om det ikke er på hotell. Hvor lang trenger en ferietur å være. En dagstur, en weekend, eller en uke?
Skal det måles i pengebruk eller i en annen måleenhet?
Norge er nordmenns nærmeste ferieland. Og dersom man ønsker at nordmenn skal feriere mer her hjemme så hjelper det lite at de som gjør det fremstilles som et sært mindretall.
Norgesferie, ja takk
Ferie i Norge er svært attraktiv hos mange utlendinger, og Innovasjon Norge bruker mange millioner på å få flere av dem hit. For nordmenn er det både eksotisk, spennende og fristende å feriere i eget land. Det er bare å ta en kikk på Instagram og Facebook for å se den stoltheten som mange har etter sine turer. Se på de flotte bildene som deles. Og denne og neste uke blir det enda flere bilder fra eget land. Fordi mange velger å feriere her.
Men jeg aner ikke hvor mange.