Drama og romantikk på gården i Romsdalen
Her stillhet, romantikk, overveldende natur og service i toppklasse.
(OddRoar Lange): Det er vanskelig å tro stedet har en av de mest dramatiske familiehistoriene i Romsdalen.
Det er den 12. april 1858. Etter flere dagers snøfall og en snørik vinter har fonna oppe i fjellsida ved Nordre Flatmark, 25 fra Åndalsnes i retning Dombås, blitt større enn på lenge.
Og mamma Marit Johannesdatter Flatmark er sammen med de fem barna ”Lillegutt” (10 uker), Andreas (3), Ole (5), Jørgen (8) og Johannes (11) hjemme i huset, mens pappa Nils er ved elva for å hente vann. Brønnen hadde gått tom dagen i forvegen – noe den aldri hadde gjort tidligere.
Dødsraset
Raset kommer uten forvarsel løsner fonna og raser ned fjellsiden, som den gangen ikke var skogkledd som i dag. Snøraset feier inn i huset, knuser det til pinneved og flytter det flere meter og alle de fem barna omkommer.
Det gjør også Ingeborg Kylling (51) som bor på en liten husmannsplass på gården. På husmannsplassen var også Anna Larsdatter Flatmark(34) og barna Lars (10), Nils (4) og Brit (2) omkommer også
Faren deres, Endre Flatmark, var i vedskogen og berget dermed livet, og det samme gjorde en bror, Olaus.
Kampen for tilværelsen
Nils skjønner nok raskt at huset hans kan være truffet av raset, og han løper til ruinene hvor han utrolig nok finner kona Marit i live. Alle de andre er døde! Dramaet er nesten umulig å ta innover seg. Omfanget er nesten ikke til å begripe.
Men for Marit og Nils er det ingen vei utenom. Barna må begraves på kirkegården til Kors kirke, som på dette tidspunktet står bare et steinkast unna. I 1902 ble kirken flyttet lengre ned i dalen. Mens kirkegården er fredet.
Og de to må starte livet på nytt. De bygger nytt hos og får ytterligere to barn, hvorav et dør av sykdom i ung alder. Den siste må bidra til familiens livsopphold ved å gjete geiter høyt oppe i den stupbratte fjellsida. Den eneste lønnen er å få samle opp ekskrementene etter dyra oppe i fjellet, og bruke dette som gjødsel nede i dalen!
På reise
For å skaffe inntekter til nytt hus og husgeråd, ny fjøs, til hest og husdyr, bygde Nils Flatmark kvern i fossen, og han dro til Lofoten for å bygge rorbuer.
Det nye våningshuset på gården ble satt opp ned mot elva, rett inn til den nye veien, som blei tatt i bruk i 1864 på samme sted som dagens vei går gjennom dalen i dag. Tidligere gikk veien gjennom dalen forbi husa som altså blei tatt av raset. Like ved lå også Kors kirke, som i 1902 blei flytta til Marstein.
Slektsgård i arv
I 1913, da neste generasjon med datter Jørgine og mannen hennes, Søren, hadde tatt over gården, skulle jernbanen bygges. Da blei et nytt hus satt opp igjen. Det skulle som før, også nå være skolestue i huset, og i tillegg til foreldra og de av barneflokken på ni som ikke hadde flytta ut, bodde der på det meste 10-12 anleggsarbeidere, som også hadde kosten der.
-Den ene av disse anleggsarbeiderne, Peder Bersås fra Rausand, giftet seg med Gyda, den ene av døtrene i huset. Disse to tok senere over gården, og de fikk fire barn. Den eldste av disse, Sverre, sammen med kona Edith, blei foreldre til Per Knut Bersås, som sammen med kona, Synnøve Stenvågnes Bersås, driver gården i dag.
Turisme
Fire generasjoner senere er det fortsatt liv og aktivitet på NordreFlatmark. Per og Synnøve bygd seg nytt hus ved siden av det snart 100 år gamle bolighuset.
Og i gamlehuset, som er restaurert og oppgradert med aktsomhet, er det i dag mulig å oppleve romsdalsk kultur, historie og natur på nært hold. Dette fordi huset leies ut til turister.
I finstua, med trø-orgel og andre minner fra svunne tid kan man lese hele den dramatiske historien, og ved langbordet - enten i spisestua eller på kjøkkenet - kan vertskapet om du ønsker det servere ”verdens beste supper”. Med hjemmelaget loff og saft er det en himmelsk opplevelse.
Selve oppholdet er egentlig beregnet på selvhushold. Men det finnes altså muligheter til å få serverert hjemmelaget mat i fantastiske omgivelser.
Enten man drar sammen med venner, kolleger, eller med barn eller med voksne, så er det verd å slå følge med Per og Synnøve når de tar gjestene med på en vandring opp til den Gamle Kongevegen og den fredede kirkegården.
Tur i steinura
Eller om man drar på oppdagelsestur i Kirkeura som ligger helt inntil gården. Kirkeura er navnet på ura som ble dannet da gigantsteiner falt ned fa fjellet under den siste istiden. En guidet tur er absolutt å anbefale. For det er ikke ufarlig å gå inn i området uten erfaring og veiviser.
En annen mulighet er å rusle gamlevegen langs Rauma elv.
Elva er nå laksetom etter rotetonbehandling på grunn av lakselus.
Men enten elva renner flomstor om våren eller stille om høsten så er det en trolsk opplevelse – med de høye fjellene omkring, og den blågrønne elva som bølger seg nedover mot Romsdalsfjorden.
Fjellturer
Nordre Flatmark er også en utmerket base for dem som vil prøve seg på fjellturen over Romsdalseggen, ta en biltur til Trollstigen eller rusle en tur i skogen og lia ovenfor gården.
Det er også mulig å låne en robåt på gården, og å ro over til sørsida av elva. Her går det en fin tursti langs elva. Enda stillere og enda lengre fra bilvegen gjennom dalen enn den langs gamlevegen.
- Vi ønsker å fortelle historien fra gården og Romsdalen videre, forteller vertskapet, som med stor entusiasme deler både de dramatiske og de glade historiene fra en gård og et område som mange tusen turister hvert år suser forbi.
Kanskje du skal stoppe neste gang?
Fakta
REISEN DIT:
Med bil via E-136 eller tog Raumabanen. Ligger 25 km fra Åndalsnes i retning Dombås
STEDER Å SPISE:
Her er det lagt opp til selvhushold, men vertskapet kan også bidra dersom det er ønskelig. Vi anbefaler også å ta en tur til Åndalsnes og å prøve den sjarmerende kafeen Sødahlhuset. Med hjemmelaget mat, veldig god kaffe og god atmosfære.
STEDER Å OVERNATTE:
På stedet, NordreFlatmark Gård, 6300 Åndalsnes, Tlf 97158274 / 90643947
NETTSIDER:
JEG ANBEFALER:
Ta med matpakke og gå en tur langs stien og gamlevegen langs Rauma elv
PASSER FOR:
Alle som liker å bo på et sted hvor stillheten råder og man må by litt på seg selv for å få et vellykket opphold. Inntil 14 senger, men også muligheter til å overnatte i gjestehus i hagen.
Man er tett innpå vertskapsfamilien når man bor på Nordre Flatmark Gård.
Det kan dekkes bord til ca 30 gjester.