Utvider sesongen til den vakre sommerøya i Molde

Gode Hjertøya-nyheter for mange

Hjertøya regnes som et av de vakreste friluftsområdene i Molde. Kanskje på tide å hedre han som reddet den fra rike oppkjøpere? Foto: Odd Roar Lange

Molde (ODD ROAR LANGE): Rutebåten som går mellom Molde sentrum og bade- og museumsøya Hjertøya i Moldefjorden utvider sommersesongen.
Tidligere år har båten - som er finansiert gjennom et spleiselag med ulike bedrifter - sluttet sesongen én uke før skoleferien slutter. Dette fordi man av erfaring ser at besøket daler betraktelig disse siste feriedagene.
-Men i år skal Hjertøyruta gå frem til og med søndag 18. august, forteller markedsansvarlig Mette Sæter i Classic Norway.
Selskapet har påtatt seg ansvaret for å ha båtskyss til og fra øya seks dager i uka (torsdag til søndag).
-I år har det vært ekstra krevende, fordi vi fikk motorskade på den største båten vår. Men vi har forsøkt å få til et godt tilbud allikevel. Og publikum har sammen med mannskapet på båtene vært løsningsorienterte og tålmodige, sier Sæter videre.
Og siden båtruta er avhengig av å bli brukt av flest mulig for å redusere underskuddet så håper Hjertøya-tilhengerne at flest mulig tar en tur til øya frem til og med 18. august 2019.

(Klikk på bildene for større format)

Hjertøyruta reddet

Idylliske Hjertøya er et flott rekreasjonsområde i Molde hvor man kan leie robåt, fiske, dra på piknik, gå langs merkede stier eller bade i sjøen.
Og da det opprinnelige rederiet måtte oppgi driften av skyssbåt til øya trådte moldemannen Erik Berg til. Han inviterte til spleiselag - og reddet båtskyssen til den vakre øya. Og det var en gledens dag for mange da spleiselaget var på plass sommeren 2014.
På Hjertøya kan du få et innblikk i lokal kystkultur på Fiskerimuseet (avdeling av Romsdalsmuseet).
Billett til omvisning inne i husene, kjøpes på Hjertøya.
Museet er bygd som et lite fiskevær med bolighus, rorbuer, trankokeri, mekanisk verksted og en stor samling av båter.
Det viser lokal kystkultur, arbeidsliv og levekår fra omkring 1850. Det er også en gratis utstilling om multikunstneren Kurt Schwitters og «Die große Merz»– søyle på Hjertøyplassen.
For de som vil ta en fottur er det en fin natursti gjennom øyas landskap, som starter ved husene til Fiskerimuseet. Turen ender på øyas vestside - Hjertøytangen - hvor det også er en post i den populære Stikk-Ut-serien.

Stikk-ut-posten på Hjertøytangen når du ved å følge den 4 km lange stien langs øya - mot vest.
Foto: Stikk Ut

Her finner du båten

«Hjertøyruta» (skyssbåten) går fra Reknesmoloen / Molde gjestehavn. Dette er i vestenden av Storgata i Molde. Rett øst for Aker stadion og rett sør for Hotell Molde Fjordstuer.
Rutebåten går tirsdag-søndag om sommeren (juni-august). Hjertøyas Venner gjør en kjempejobb med vedlikehold, og har kafé og kiosksalg på Hjertøyplassen i helgene (og enkelte andre finværsdager i ferien).
Schwittersutstillingen i løa er åpen fra medio juli - med gratis adgang.
Les mer om Hjertøyaruta her.

En ny bauta bør reises

Moldeholmene, øygruppen utenfor Molde i Møre og Romsdal,  kunne idag vært eid av private med tjukke lommebøker og velfylte konti. Med store hytter og stengt for meg og deg.
Slik ble det aldri. I stedet er det Molde kommune som står som eier av øyene Hjertøya, Sæterøya, Gåsøya, Jektøya, Brentøya og et stort antall småholmer og skjær.

Slik har det vært i 80 år. Takket være en handlekraftig skolestyrer og ordfører Ole Edvard Sivertsen Nås, samt en redaktør i lokalavisa Romsdals Budstikke som lot seg overtale til å holde kjeft.
Ordøreren, Ole Edvard Sivertsen Nås, bør etter min mening få en bauta eller minneplakett på Hjertøya.
Her kan du lese hvorfor:

Slik reddet de Hjertøya etter et hemmelig kupp - The Travel Inspector

Hjertøya og de andre øyene i Molde kunne blitt rikingenes tumleplass. Slik ble det aldri. Her er den utrolige historien om hvordan både staten - og rikingene som ville ha feriested for seg selv - alle ble lurt.