Jeg gjorde denne tabben. Og det ble kostbart
Flest boligbranner i Norge skjer i desember og januar. OG Mange julebranner starter på kjøkkenet.
(ODD ROAR LANGE): Jeg skulle bare en rask tur ut på verandaen. I mens stod gryta på komfyren. Og i gryta var det smør som skulle smeltes før tilbereding av en saus.
Et øyeblikks uoppmerksomhet var nok. Plutselig slo flammene opp fra gryta og flammene antente kjøkkenvifta, luftekanalen og kjøkkeninnredningen.
Det kunne gått veldig galt.
Heldigvis ble jeg varslet av røykvarsleren som hylte hissig. Og jeg fikk raskt båret gryta ut av huset, og deretter ved hjelp av slukkemidler på kjøkkenet fikk jeg slukket brannen før flammene tok skikkelig fatt. Det var i absolutt siste liten.
Et halv minutt senere, og hele den vertikaldelte boligen ville stått i flammer. Selv om brannen ble begrenset måtte et omfattende renovasjons- og reparasjonsarbeide til. Det tok flere uker før alt var i orden. Og regningen ble heldigvis tatt av forsikringsselskapet.
Jeg har lært av mye av tabben og deler derfor gjerne advarselen fra brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Stress skaper trøbbel
- I jula vil vi at alt skal være perfekt, men det går over stokk og stein hjemme hos en hel del hvert år. Stress gjør at mange glemmer mat på platetoppen i jula. Det meste du har i panna kan ta fyr og hvert år ser vi hus som blir totalskadet, sier Øren.
Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen. Antent fett og matvarer i panner og gryter er hovedårsaken.
- Typisk for jula er mange smultbranner, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med at folk stresser for å gjøre alt klart. De fleste komfyrbranner skyldes at vi glemmer oss, ikke at det er noe feil med apparatet, sier branneksperten.
Høytid for husbrann
Desember og januar er kjent som brannmåneder her til lands.
- Det er kaldt og mørkt ute og vi skal kose oss maksimalt inne. Samtidig lager vi mye fet mat, inviterer folk på besøk, tenner masse stearinlys, setter brennbare dekorasjoner på bordet, og fyrer kraftig. Alt dette er brannfarer som krever at du følger litt ekstra med, sier Øren.
Øysteins beste råd for å unngå julebrann
Ikke bland levende lys, fyring i ovnen og matlaging med mengder alkohol
Ikke la små barn og kjæledyr være alene rundt levende lys og brennbare dekorasjoner
Ikke la stearinlys stå på i rom du ikke oppholder deg i
Følg med når du lager mat og ha det ryddig rundt platetoppen
Komfyrvakt kan være redningen
Komfyrvakt er en god løsning for å få bukt med tørrkoking.
- Da er det en sensor som følger med på kokeplatene dine. En alarm blir utløst og hvis du ikke tar grep kutter den strømmen til komfyren. Det er påbudt installert i alle nye boliger, og når du moderniserer det elektriske anlegget, sier Øren.
Han har to tips til hva du bør ha i nærheten når du lager julemat, og resten av året.
- Ha et brannteppe og en skumboks i nærheten. Hvis det brenner i panna kan du bruke skummet til å slukke og legge teppet over etterpå. Du kan også legge lokk på, eller bruke brannteppe rett over for å kvele flammene, sier Øystein Øren i Frende.
Hjemme hos meg
Jeg hadde heldigvis god naboer som ringte brannvesenet da jeg trengte hjelp. Disse kom og sørget for god og trygg etterslukking hos meg. Mens jeg ble sendt til legevakten med store brannskader på hendene.
Deretter sørget en god forsikring for at et renoveringsselskap kunne gå løs på det store oppryddingsarbeidet, rensing av klær og nedvask av huset - uten at det kostet noe for meg.
Lær gjerne av mine feil - unngå brann i jula.
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.