Disse turistene dropper Sommer-Svalbard

Antall Airbnb-gjester stuper

(ODD ROAR LANGE): Etter mange år med vekst i turismen til Longyearbyen og Svalbard opplevde den populære turistøya besøksfall i sommer. Økning i besøkstallet de siste årene har skapt både glede og hodebry for turistnæringen. Problemene har blant annet knyttet seg til den store økningen i privatutleie gjennom formidlingsgiganten Airbnb. Det har vært mer lukrativt for uleier å leie ut rom og seng på døgnbasis til korttidsbesøkende enn på månedsbasis til sesongarbeidere. Dette har gjort at det ble problematisk å skaffe bolig til de som skal ta i mot turistene.

Nedgang i sommer

Overnattingsstatistikken fra Visit Svalbard viser en nedgang i antall gjestedøgn på kommersielle overnattingssteder på 6 prosent i juni.
-Vi ser en nedgang i turister fra Norge og Sverige, men en stor vekst fra både USA og Storbritannia, skriver Visit Svalbard på Facebook.

Folk som har bodd på AirBnb har en nedgang på ca 37 prosent sammenlignet med fjorårets juni. Nedgangen er formidabel til sammenligning til Fastlands-Norge som fortsatt opplever Airbnb-økning.
-
På cruisesiden ser vi en nedgang i antall oversjøiske cruisegjester fra 17 047 i juni 2018, til 13 277 i år. Tall fra ekspedisjonscruise venter vi fortsatt på, skriver Visit Svalbard.

Forsidefoto: Renato Granieri/Visitnorway.com