Vil du bo i hotellrommet fra 1960? Reis til København

Stjernedesigneren er borte - men rommet består fortsatt

Slike møbler finner du ikke maken til på noen andre hotellrom. Foto: Odd Roar Lange

KØBENHAVN (ODD ROAR LANGE): Dette rommet var det ypperste man kunne få i København. Heldigvis finnes det fortsatt.
Den 1. juli 1960 åpnet Radisson SAS Royal Hotel i København dørene for sine gjester for første gang. Hotellet, som både var hotell og flyterminal for SAS, var noe nytt som verden ennå ikke hadde sett maken til. Hotellgjestene ble kjørt fra flyet på Kastrup (grunnlagt i (1925) og til terminalhotellet midt i København sentrum (skrått over gaten for Tivoli). Og ved returreisen fikk man boardingkortet utlevert på hotellet, man ble hentet av SAS-bussen og kjørt helt ut til flyet på flyplassen. For en service. Og for en historie.

Fra svunnen tid. Slik så hotellet og terminalen ut for snart 60 år siden.

Designeren

Men det var selve hotellet og interiøret som vakte størst oppsikt. Arkitekt og designer Arne Jacobsen (1902-1971) hadde fått oppdraget om å designe et unikt hotell. Han designet ikke bare bygget, men likeså bestikket, interiør, tekstiler, møbler, belysning, og mye mer. De vakre, hengende krukkene med blomster som ble heist opp langs veggene i baren ble imidlertid ingen stor suksess, og fjernet etter et par år. Ingen gjester likte å få blomsternedfall i drinkene. Men stoler som egget, svanen og dråpen gjorde stor suksess. Det samme gjorde 3300-sofaen som fortsatt står på rommet. Også mange av lampene er blitt ikoniske og er verd betydelige beløp. I et glassmonter på veggen kan du se noen av de unike tingene som Arne Jacobsen har designet.
Arne Jacobsen var naturligvis opptatt av både lys og farger, og brakte fargene utenfor hotellet inn i hotellrommene. Derfor er de skandinaviske fargene lett gjenkjennbare på rom 606.

Det handler alltid om de små tingene. Som i den gamle nøkkelen til rommet. Foto: Odd Roar Lange

Her kan du bo

Hotellet er ikke lenger SAS-hotell, men eies av Radissongruppen. Men ute på veggen henger fortsatt SAS-merket, og det er vernet av byantikvaren. Radisson-skiltet kommer aldri opp på ytterveggen, og hotellet omtales fortsatt som SAS-huset i København.
Rommet er fortsatt til leie, og koster ca 5000 kroner per natt. Og når Arne Jacobsen-suiten ikke er utleid så er det mulig å få en liten omvisning og kikk på rommet.
Hele hotellet er fortsatt en designperle. Og er du i København så bør du absolutt ta deg tid til en kikk innenfor.

(Klikk på bildene for større versjon - fotos: Odd Roar Lange)

-Du ser at både puter og dyner mangler. Det gjorde det også da gjestene ankom rommet i 1960. Det var viktig for Arne Jacobsen at det skulle være rene og klare linjer. Og så kom hotellpersonalet med puter og dyner etterhvert.
Jacobsen designet også et helt unikt sminkebord, der han likte synet av at hans kone skulle sitte og sminke seg, mens han kunne sitte i en av egget-stolene, forteller hotellets guide.

Legg merke til de små detaljene i det gamle badet på rom 606. Foto: Odd Roar Lange

Dersom du vil oppleve med av dansk design så anbefaler jeg varmt en tur til Dansk design museum. Her er selvsagt en stor avdeling med Arne Jacobsens unike historie. Men jeg lover at du kommer til å bli overrasket over hvor mye også andre deler av dansk design som daglig preger norske hjem. Hotellet ligger i Bredgade 68.

Vil du oppleve rom 606 eller hele hotell Radisson Collection Royal Hotel så kan du lese mer om det her.
Og her kan du lese Conde Nast Travelers reportasje om rom 606.

Følg thetravelinspector på instagram her