Ett dobesøk i ferien kostet henne 10 000 kroner
Disse reisetabbene koster deg flesk i ferien din.
(ODD ROAR LANGE): Nordmenn får hvert år over 2 milliarder kroner utbetalt etter reiseforsikringssaker.
Og tallet ser ikke ut til å bli lavere i år. Men nå slår forsikringsselskapene alarm samtidig som forsikringsselskapene ringes ned av uheldige nordmenn.
Kostbar forglemmelse
Kvinnen gjemte sin Iphone under et tørkle på restaurantbordet før hun gikk på toalettet. Hun ville markere at bordet var opptatt fordi hun satt alene ved bordet. Da hun kom tilbake var både tørklet og mobiltelefonen borte. Tapet ble ikke erstattet av forsikringsselskapet.
- En mobiltelefon koster fort opp mot 10 000 kroner i dag. En legger ikke 10 000 kroner igjen på et kafebord i utlandet, går på do og forventer at de ligger der når en kommer tilbake, , sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
-Det er veldig lett å glemme at det en eier og har med seg på ferie faktisk har en veldig høy verdig. Og slike ting er gjerne enda mer attraktivt i utlandet.
Kjæresteparet bestilte ferie i god tid før avreise, da prisene var lave. Men før sommerturen skulle gjennomføres ble det slutt mellom partnerne. De ønsket å droppe turen og å få pengene tilbake på reiseforsikringen. Men, kjærlighetsbrudd regnes ikke som sykdom, og dermed blir det ingen erstatning.
Forsikringsselskapene har allerede fått inn de første av årets saker etter ulykksalige møter med sakseligaer som herjer i europeiske storbyer. Turistene har med seg skuldervesker når de går i tett befolkede områder. Utstyrt med saks klippes veskeremmene over, og dermed kan tyvene stikke av med vesken uten at eieren merker det. Tap etter slike tyveri dekkes normalt av reiseforsikringen.
Mater fuglene
Også under mating av fugler på sentrale og befolkede bytorg, som blant annet Markusplassen i Venezia, herjer tyvene fritt. De selger fuglemat til turister som instrueres til å holde hendene strakt ut fra kroppen for å lokke til seg sultne duer som vil spise fra hånda di. Dermed har fuglematselgernes allierte kolleger tyver fri tilgang til turistenes vesker og lommer. Og de lar ikke anledningen gå fra seg.
Vi har i tillegg gjengangerhistorier der turister lar seg forlede til å følge med på «gatekunstnere». Noen av disse prøver å lokke turister til å satse penger på at de vet hvilken fyrstikkeske en liten ball blir gjemt under. Mens turister følger nøye med på kulas flytting fra en eske til en annen vil lommetyvene ha gode arbeidsvilkår fordi du har fokuset vekk fra lommeboka og veska, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring/Europeiske reiseforsikring.
Den største tabben
- Det er mange tabber en kan gjøre på en reise til utlandet, men den største av dem alle er å reise uten reseforsikring. En tidligere undersøkelse fra Gjensidige viser at en av 1 av 10 har reist til utlandet uten gyldig reiseforsikring og de litt yngre synder mer på dette området enn eldre, sier Arne Voll.
- En helårs reiseforsikring gjelder i hele verden. Den koster ofte ikke mer enn en dongeribukse, men er den beste garantien for en god og trygg ferie, mener Voll.
Dette dekkes ikke
Foruten å reise uten reiseforsikring, har forsikringsselskapene en del gjengangere over saker som ikke gir rett til erstatning. Og som derfor kan bli dyre for den reisende.
° Sender verdigjenstander i innsjekket bagasje (PC, kostbart elektronisk utstyr osv - Må oppbevares i håndbagasje)
° Sender medisiner i innsjekket bagasje
° Mister telefonen i bakken (eget uhell/skade)
° Glemmer igjen eiendeler i flyet og får ikke gå inn i flyet igjen
° Glemmer ESTA ved mellomlanding i USA – kommer ikke inn i landet (sjekk restriksjoner for USA-reiser 2020)
° Forlater verdigjenstander uten tilsyn (Eks mobil på kafebord)
° Mistet og/eller egne skader på briller
° Ønsker ikke reise på ferie når du er blitt gravid (svangerskap er ikke sykdom)
° Avbestilling pga samlivsbrudd, uvennskap mellom venner som reiser sammen.