Slik kan Rauma skape norges mest spennende reisemål
Og det handler om å oppleve det fantastiske gjennom nye briller
(ODD ROAR LANGE): Mange norske kommuner vil gjerne bli med attraktive for pengesterke og betalingsvillige turister. Og felles for mange av dem: De er usikre på hvordan de skal gjøre det - og hvordan de skal lykkes.
En av disse er Rauma i Møre og Romsdal. Med alpebyen Åndalsnes og endestasjonen på Raumabanen som naturlig sentrum.
Rauma har attraksjoner som turistledelsen i andre kommuner misunner dem sterkt. Det er cruisehavn midt i sentrum, fjellturen Romsdalseggen som ender midt i sentrum -like ved et nytt og flott tindesenter med fjellmuseum, Trollvegg-massivet med stor parkeringsplass og besøkssenter - og sist, men ikke minst: turistmagneten Trollstigen, som er en av landets 18 nasjonale turistveger. Dette er bare noen få, men kanskje de mest kjente attraksjonene.
Søker støtte
Rauma er en av kommunene som har søkt om å få godkjent Romsdalseggen som en av de nasjonale turiststiene. Med smarte og gjennomtenkte utviklingsplaner, i tråd med turiststienes krav til besøksforvaltning og tilrettelegging, bør Rauma ligge godt an.
Åndalsnes er hvert år vertskap for Innovasjonsfestivalen. Og den 12.-14. november 2019 arrangeres den igjen i Kulturhuset og Grand Hotel. Den er verd å få med seg.
Fordi den favner både om blant annet innovasjon, utvikling og reiseliv. Og i så måte er arrangementet som skapt for å utvikle det Rauma trenger - og ønsker.
I følge kommuneledelsen er bare fire prosent av den økonomiske verdiskapingen i kommunen relatert til reiselivsnæringene. Og dermed ligger det an til en kjempemulighet for større verdiskaping innenfor disse sektorene.
Med nye briller
Toppledelsen i Rauma har jobbet hardt og godt med å beholde og utvikle Raumabanen. En forbilledlig og utrettelig innsats. Raumabanen er den 114 km lange skinnegående hovedpulsåren mellom Åndalsnes og Dombås. Og den er som skapt for å reiselivsutvikles videre sammen med norske og svenske jernbaneaktører de kommende årene.
Jernbane er allerede pekt ut som ett av de riktige sporene for fremtidens reiseliv.
Forrige generasjons turister kom til Rauma for å se hva de hadde å by på. Dagens generasjon vil gjerne noe mer enn bare å se - de vil oppleve den gjennom egen aktivitet: Fjellturer, sykkelturer, padleturer, fisketurer og kulturopplevelser.
Men for mange oppleves naturen i Rauma idag som for voldsom og krevende å gyve løs på. Det blir med bilturen og fotograferingen, og det blir smått med overnattingsdøgn, restaurantbesøk og uforglemmelige opplevelser.
Men, se fremover. For morgendagens turister vil noe mer når de kommer. De vil også lære noe når de er på reise..
Og siden læring tar mer tid enn bare å se en destinasjon, så ligger nøkkelen til det viktige målet bærekraft (bra for lokalbefolkningen, bra for naturen og for bra økonomien) i å bruke lærekraft.
De vil oppleve Rauma gjennom nye briller - og de bør få sjansen til å gjøre det.
Ta «ny» teknologi i bruk
Rauma bør knytte kontakt med både norges og verdens fremste eksperter på kombinasjonen virtual reality og reiseliv.
Ved hjelp av VR-teknologi og VR-headset/briller er det mulig for både fastboende, kortreiste og langreiste turister å ta del i noe av det mest spektakulære verdens beste kommune for naturglade mennesker kan by på.
For selv om det krever investeringer og utvikling så krever det ingen utbygging i natursårbare områder.
Og vi har base så vidt sett starten på mulighetene.
Muligheter som Rauma kan være i førersetet for å utvikle. Og dermed bli kommunen som de andre vil samarbeide med.
Gjennom VR-briller kan gjestene (og fastboende) betale for å være basehopper fra fjellene omkring Raumabanen, som fra Romsdalshorn eller Karlskråtind.
Kanskje man kan få dispensasjon til et fotoopptak av hopping fra Store Trolltind eller Bruraskaret?
Man plasserer i tillegg turisten i en vindtunnel, slik at VR-turisten ser filmen gjennom brillene og samtidig hører lyd og kjenner den sterke vinden rive i håret og i ansiktet.
VR-turisten må gjerne være iført en vingedraktkopi slik at vinden også kjennes godt i hele kroppen.
Til topps
VR-turisten kan betale for å være med på klatretur i Trollvegg-området, eller til Hornet, eller på fottur til rastruede Mannen, kjøre Trollstigen som James Bond, og svømme sammen med laksen i Rauma elv.
Det er også mulig å bli elvepadler gjennom VR-briller der med moderne teknologi også får kjenne både vanndusjen og vinden.
Vinterturister kan gjennom den samme teknologien være med på skikjøring ned fra fjellet Kirketaket eller andre toppturmål.
Og kanskje det aller mest spektakulære - kjøre på ski ned Trollveggen eller på ski ned fra Mannen (se under).
Man kan dykke i Romsdalsfjorden eller gå til fots over Romsdalseggen - mens man sitter i en bevegelig stol eller står i et designet rom.
Virtual reality er ferd med å endre verdens måte å reise på.
Og det passer perfekt når turistenes egne ønsker om å etterlate seg små fotavtrykk skal kombineres med utrolige og lærerike opplevelser.
-Virtual Reality er nesten like bra som å oppleve det på ekte. Her er de fem beste, skriver reiselivsmagasinet Condé Nast Traveler.
Opplevelsene vil skape inntekter til produktutviklerne og produktselgerne. De er unike og kan kun oppleves i nærheten til stedet hvor opptakene er gjort. Og mens turistene kan oppleve enkle turer (soft adventure) gjennom egne briller kan de oppleve de aller tøffeste (hard adventure) gjennom andres VR-briller.
Innovasjon i Norgestoppen
Se selv. Mens filmen spiller av, kan du klikke og dra på bildet og se det rundt i alle retninger. Prøv det selv, med denne 360-videoen fra Telenor – som tar deg med på skikjøring ned en fjellside ved Isfjorden i Rauma.
NB: Filmen fungerer best i YouTube-appen på en smarttelefon. Den kan også oppleves i ekte VR dersom du har tilgang på nødvendig utstyr.
Innovasjonsfestivalen og andre lokale aktører kan bli en reiselivsutvikler i verdensklasse ved å samle kompetanse, investeringslyst og utviklingsglede. Der både industriutviklere og fjellfolk kan tjene på å dele tanker, erfaringer og kunnskap.
Rauma kan utvikle en av norges fineste regioner til å bli sentrum for helårsturisme samtidig som det er innovasjonssentrum for morgensdagens reiseliv.
Der alle tenker likt skjer ingenting. Mens der kloke hoder samles og tenker mange tanker sammen, der kan de utroligste skje.
Og det bør skje i kommunen som har alt sammen: Investeringslyst, utviklingslyst og kloke fjell- og reiselivsfolk.
For selv om debatten om Nye Rauma til tider kan virke hard og uforsonlig, fordi man er uenig i veien og veivalget. Det må være mer enn bare en diskusjon som handler om å være for eller i mot bygging av pendelbane (gondol) til byfjellet Nesaksla. For da glemmer man det viktige.
At man faktisk er enig i minst én ting:
At alle ønsker utvikling, nye og sikre arbeidsplasser og at så mange som mulig skal oppdage verdens beste kommune for naturglade mennesker: Rauma.
Les mer om andre VR-prosjekt:
Thors Rike
Viking Planet
Fire ulike VR-apper
Bestilling av reise gjennom VR-teknologi