Dette må du aldri gjøre med passet ditt
I så fall kan det bli en brå slutt på reisen
(Odd Roar Lange): Passet kan være fullt av minner og gode opplevelse, men å fristes til å lime inn en spesiell bagasjetag, et frimerke eller et lite bilde er en riktig dårlig idé. For da havner du i problemer
Gitte Hessenschmidt er avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.
Hun har disse tipsene angående passet ditt:
•Passinnehaveren må ikke endre passets utseende eller innhold
•Det skal oppbevares på en betryggende måte
•Dersom passet kommer bort, skal passinnehaveren straks gi melding til passmyndigheten (politiet)
Og pass kan også bli slitt, enten ved langvarig bruk eller ved at det er blitt vannskadet eller påført annen skade. Da må du være observant.
- Hvis du har mange stempler og visas som gjør at alle sider er brukt opp i passet anbefaler vi å fornye passet.
Det samme gjelder dersom passet ditt slitt eller har en tilstand som kan være/bli utfordrende i en eventuell passkontroll, opplyser Gitte Hessenschmidt hos Oslopolitiet.
Dersom innsidene av passet løsner fra det røde omslaget må du skaffe deg nytt så raskt som mulig.
Fant du igjen passet ditt?
Hvis du har fått nytt pass og allikevel finner igjen det forrige så må du ikke ta i bruk det gamle igjen. Dette skal innleveres til makulering. Bruker du det gamle passet i en digital passleser vil du bli stanset siden passet er registrert som tapt og ikke gyldig.
Dersom du stoppes med ugyldig pass på utreisen og du nektes å komme om bord i flyet kan du ikke kreve penger tilbake fra flyselskapet eller på reiseforsikringen. Da må du i stedet betrakte ferien som tapt.
Den eneste muligheten din ligger å i skaffe deg nødpass på flyplassen. Har du skikkelig flaks så rekker du det før flyets avgang.