Reiseselivet må åpne arbeidsmarkedet for krigsflyktningene fra Ukraina
Dette kan redde sommeren - både for reiselivet og flyktningene
(ODD ROAR LANGE): Regjeringen åpner dørene for ukrainske flyktninger - men først må de «kartlegge rausheten» i norske kommuner. Den rausheten bør være hjertelig tilstede i norsk reiseliv. En av de største langtidsvirkningene etter koronapandemien er mangel på arbeidskraft. Og nå kan flyktningestrømmen være en del av løsningen.
Mer enn et tall
Ukrainske flyktninger er ikke et tall i en statistikk, men mennesker med ulik og etterspurt kompetanse. Og i blant disse finnes tusenvis av personer som kan jobbe i ulike sektorer i det helhetlige reiselivet. Noen er kokker, andre har serveringserfaring. Noen har teknisk (og digital) kompetanse, mens andre har lang erfaring fra event og arrangement. Bare for å nevne noe.
Jeg tar det som en selvfølge at nøkkelpersoner i reiselivet straks setter seg sammen og legger til rette for arbeidsplasser til de menneskene som kommer til Norge. Og bryter den tausheten som har preget reiselivet frem til nå.
Barn skal ha plass i barnehage eller skole, foreldre skal ha mulighet til å jobbe og kommunene må sammen med private bidra til å skaffe boliger. Dette kan gå veldig bra hvis mange nok drar i samme retning.
De som ikke kan jobbe må få tilgang til de sosiale ytelser som finnes i Norge.
En skjør strategi
Norge var ikke godt forberedt på den syriske flyktningestrømmen som kom til Europa i 2015. Vi har hatt mer enn god tid til å være bedre stilt denne gangen. For reiselivet er dette utrolig nok en gyllen mulighet til å bidra samtidig som de løser egne utfordringer. Et dobbelt lyspunkt opp i all elendigheten og grusomheten som krigen fører med seg.
Man kan selvsagt håpe at flyktningene klarer å etablere seg og skaffe seg jobber på egen hånd. Men dersom håp er den eneste strategien så skjønner de fleste at det er en meget skjør strategi.
Dere er velkomne hit
Ukrainere på flukt fra må krigen få vite at de ikke «bare» er flyktninger, men at de er svært velkomne til Norge og til norske reiselivsnæring,
Flere norske bedrifter innen reiselivssektoren er nær ved å bukke under grunnet manglende digital kompetanse og utvikling. Og de mangler hender og hoder som kan utføre viktige arbeidsoppgaver. Mange utenlandske arbeidere har reist hjem til sitt eget land i løpet av pandemien. Andre har skiftet næring og yrke. Reiselivet er i desperat mangel på arbeidskraft dersom de skal kunne utvikle seg i tråd med den norske reiselivsstrategien og målsettinger.
Redder sommeren
Snart er det klart for en ny, og forhåpentligvis, eventyrlig sommersesong i norsk reiseliv. Enda snarere står et stort antall ukrainske flyktninger i Norge, og skal starte et nytt liv. Problemene er mange, og reiselivet kan være en av løsningene.
Nå er det på tide å vise alvor med at å implementere det ukrainske flagget i facebook-profilbildet ikke bare er et følelsesutbrudd uten reellt innhold.
Etikk og profitt
Koronapandemien har herjet med norsk reiseliv, men reiselivet har også mye å være takknemlig for. Og anledningen til å vite den har sjelden vært bedre enn akkurat nå. Ingen ukrainere skal fortrenge nordmenn fra deres arbeidsplasser. Dét vil ikke være godt for noen. Men vi kan gjøre reiselivs-jobb-kaka mye større.
Ukrainakrigen tvinger reiselivet til å balansere mellom profitt og etikk. Å åpne arbeidsmarkedet for ukrainske flyktninger er en perfekt balanse.