Vil du se det nordiske lyset? Gjør det her
Her kan du lære hvordan du tar bedre bilder på reisen
(ODD ROAR LANGE): Ønsker du å ta bedre bilder enten det er med mobilkameraet, kompaktkameraet eller kamera med utskiftbare objektiv. Da bør du ta turen til Kristiansund fra 26.-29. april. Her kan du nemlig få inspirasjon, tips og ideer. Og du kommer sannsynligvis til å ta bedre bilder fra årets ferie enn fra fjorårets etter å ha besøkt Kristiansund denne helgen.
En rekke av byens butikklokaler og utstillingslokaler gjøres om til fotogalleri - rundt 30 i alt.
For i Kristiansund arrangeres den årlige fotofestivalen Nordlic Light. En glimrende måte å skape en festival utenfor den tradisjonelle turistsesongen, i tråd med Innovasjon Norges reiselivssatsing.
Fotofestivalen handler naturligvis mest om bilder, fotografi, kunst og kultur. Men også med møter med mennesker - og det trenger naturligvis ikke være en motsetning. Fotofestivalen har ansikt-til-ansikt-møter der personligheter som Christian Michelsen (fotballtrener KBK), Morten Rostrup (lege), Morten Krogvold (fotograf) er årets tre utvalgte.
Du kan lese hele programmet for festivalen her.
Visste du at det er mulig å bli artist in residence i samarbeid med Nordic Light?
Les mer om det her.
Disse kommer
Her kan du se den imponerende lista over fotografer, utstiller og foredragsholdere 2018.
· Akseli Valmunen
· Amak Mahmoodian
· Andrea Gjestvang
· Andres Serrano
· Anne Lise Flavik
· Asger Carlsen
· Audun Lie Dahl
· Bjørn Sterri
· Grethe Bøe
· Joyce Tenneson
· Linda Connor
· Lisen Stibeck
· Massimo Leardini
· Morten Krogvold
· Olivia Parker
· Paolo Roversi
· Pål Laukli
· Roger Ballen
· Roy Mangersnes
· Steve Pyke
· Tone S. Beckman
Akseli Valmunen (1987)
– Ung dokumentarfotograf og fotojournalist med et særegent uttrykk.
I 2016 ble Akseli Valmunen utnevnt til Young Nordic Photographer of the Year med fotoessayet «The Same New Pet», der han følger forskningsarbeidet med kloning av dyr på et laboratorium i Sør-Korea. Dette ga ham en soloutstilling på Fotografiska i Stockholm.
Samme år mottok han også en rekke andre utmerkelser i Finland, deriblant Årets pressefoto, Årets fotoreportasje og Årets fotojournalist.
På Nordic Light vil han vise arbeider fra seriene «The Same New Pet» og «3Hz – 300GHz» og fortelle om sin karriere og arbeidsmetoder.
Amak Mahmoodian (1980)
– Opptatt av spørsmål knyttet til identitet, vender ofte tilbake til sin iranske arv.
Amak M er en iransk fotograf, filmskaper og kurator bosatt i Storbritannia. Hennes arbeid stiller spørsmål rundt identitet, det uttrykker noe personlig som gjelder et generelt problem. For Amak er kjennetegnet ved fotografering å fortelle sannheten - fotografier er magiske og fulle av mysterier. Hun utforsker sin egen identitet gjennom sine prosjekter, og hvert prosjekt er et kapittel av hennes liv, og en reise, både på innsiden og utsiden.
Andrea Gjestvang (1981)
– Ung fotograf med en intim fotografisk tilnærming hvor hun utforsker politiske og sosiale problemer, ofte tilknyttet ungdommers liv.
Andrea Gjestvangs prosjekt «En dag i historien», med portretter av de unge overlevende etter terrorangrepet på Utøya den 22. juli 2011, fikk internasjonal anerkjennelse, deriblant den prestisjetunge L’Iris d’Or/Sony World Photographer of the Year 2013.
Andrea er fascinert av fjerne og utilgjengelige miljøer i nord. I hennes pågående prosjekt «No Man is an Island» fra Færøyene ser hun på livene til mennesker i sårbare samfunn, og hva som skjer med mennene som blir igjen når kvinnene flytter vekk. Bilder fra dette prosjektet blir stilt ut under Nordic Light.
Andres Serrano (1950)
– Konseptuell kunstner kjent for sine provokative og ofte kontroversielle verker.
Andres Serrano er blitt kjent gjennom sine fotografier av menneskelik og bruk av kroppsvæsker og avføring i sitt arbeid. Hans mest kjente bilde, kalt «Piss Christ», er av et krusifiks nedsenket i et glass med hans egen urin. Senere har han, blant mye annet, portrettert medlemmer av Ku Klux Klan og hjemløse i New York.
Under Nordic Light kan du se utvalgte verker i storformat fra serien «Torture», som spenner fra stilleben av torturinstrumenter fra middelalderen og portretter av samtidens offer for menneskerettighetsbrudd – både virkelige ofre som gjenskaper skrekkveldet de har opplevd og frivillige arrangert som ofre for kunstens skyld.
Anne Lise Flavik (1958)
– Fotograf og tidligere direktør for Nordic Light, lidenskapelig opptatt av å fremme fotografiet til folket.
Anne Lise Flavik har fotografert i over 30 år. Hun har jobbet tett sammen flere kjente fotografer, deriblant Morten Krogvold, og holdt flere workshops sammen med Alex Webb rundt om i verden.
I perioden 2005-2014 var Anne Lise først programsjef, før hun tok over som direktør for Nordic Light i Kristiansund. I dag er Anne Lise kreativ leder for Fotografihuset, der hun konsentrerer seg om å få frem fotografiet gjennom å etablere et nasjonalt senter for fotografi i Oslo. Under Nordic Light stiller multikunstneren ut bilder fra prosjektet "A Whispering Retouch", fra Norges største samiske kommune Kautokeino. I sitt foredrag forteller hun om sitt hektiske og elleville fotografiske liv.
Asger Carlsen (1973)
– Best kjent for sine forvrengte sort-hvitt bilder av menneskelige figurer. Asger Carlsen begynte sin karriere 16 år gammel ved å selge et bilde av politiet som ropte etter ham og hans venner til en lokal avis. Etter dette ble han kriminalfotograf og senere kommersiell fotograf. Etter hvert begynte han å manipulere bilder ved hjelp av digitale redigeringsverktøy. I dag er han kjent for sine overraskende, merkelige og forvirrende bilder med forvridde og transformerte kropper. Hans arbeid har vært omtalt i ledende publikasjoner og vist i gallerier og museer internasjonalt.
Til Nordic Light kommer han med samarbeidsprosjektet «No Joke», hvor han og Roger Ballen utforsker de mer onde sidene av den menneskelige psyken. Asgeirs bruk av menneskekroppen som plastikkobjekt og Rogers interesse for kollasjer og det okkulte forenes i et bisart univers.
Audun Lie Dahl (1986)
– Visjonær naturfotograf og guide, spesialisert på ørn, fotoskjul og kalde regioner.
Audun Lie Dahl er født og oppvokst på øya Smøla i havet utenfor Kristiansund. Sammen med broren startet han selskapet Smøla Naturopplevelser, der han guider fotografer med båt eller tar dem til spesialdesignede fotoskjul. Han har også reist med sitt kamera rundt om i verden, spesielt til kaldere områder som Svalbard og Antarktis. Under Nordic Light holder han foredrag og stiller ut sammen Roy Mangersnes. De vil ta oss med på en reise fra Smøla, helt til Antarktis på den sørlige halvkule og opp til Svalbard, nært det nordligste punktet på jorden, gjennom å dele fantastiske bilder og historier som gir reiseglede – og samtidig minner oss på at vi mennesker er gjester i naturen.
Bjørn Sterri (1960)
– Prisvinnende fotograf som har dokumentert sin familie og seg selv over en periode på 17 år. Bjørn Sterri jobber primært med analog fotografering, enten med Deardorff 8"x10" eller Polaroid-kamera.
Hans kontinuerlige dokumentasjon av familien – konen Alejandra, sønnene Jens Linus og Pablo og seg selv, er et fotografisk essay om tid, nærvær og fravær, liv og død, kjærlighet og intimitet. Han fanger familien og sitt liv med skjønnhet, humor og menneskelighet.
Hans omfattende fotografiske arbeid har blitt stilt ut rundt omkring i Europa og Amerika.
I Kristiansund stiller han ut utvalgte bilder fra «Family Photographs 2001-2018».
Grethe Bøe (1971)
– Prisvinnende regissør med hjerte for barne- og dyrerettigheter og miljøspørsmål.
Etter å ha sett filmen E.T. av Steven Spielberg som barn, bestemte Grethe Bøe seg for å bli filmkunstner og historieforteller. Hun flyttet til New York som tjueåring for å studere filosofi og regi samtidig som hun jobbet som skuespiller og regissør. Hun assisterte Steven Spielberg på hans dokumentarfilm «Survivors of the Shoah».
Tilbake i Norge spilte hun i ulike TV-serier og spillefilmer før hun debuterte som spillefilmregissør i 2008. Grethe har regissert flere TV-serier både i Norge og internasjonalt, og hun har vunnet flere internasjonale priser for sitt arbeid. Hennes nylig lanserte spillefilm «Operasjon Mørkemann» gikk til topps på den norske kinostatistikken. Temaet for Grethes foredrag er «Vi blir historiene vi forteller», der hun utforsker effekten av hvem vi velger å oppleve historien gjennom og fortolkningsrammene våre fortellinger gir.
Joyce Tenneson (1945)
– Kunstfotograf kjent for sin distinkte stil med blanding av portretter og mytologi. Joyce Tenneson har blitt internasjonalt hyllet som en av sin generasjons fremste fotografer.
Hun er kjent for sine eteriske, romantiske fotografier av kvinner, blomster og nå også trær. Hennes unike visjon gjør hennes fotografier umiddelbart gjenkjennelige. Hun skaper gåtefulle og sanselige bilder som er tidløse og uforglemmelige og hennes signaturlignende bilder tar sikte på å vise det indre mennesket, som svever bak fasaden. Joyces arbeid har blitt publisert i bøker og store magasiner, og stilt ut på museer og gallerier over hele verden. Til Nordic Light kommer hun med verker fra sin nyeste serie «Gold Trees».
Kathrine Lindman (1969)
– Internasjonalt anerkjent smykkekunstner med ny kolleksjon inspirert av tang. Kathrine Lindman har jobbet som smykkekunstner siden 1996. Hennes design er basert på elementer fra naturen, og hun jobber med form og farger på ulike måter. Hennes signaturkolleksjon er «Seashell» i sølv og emalje. Under Nordic Light lanserer hun sin helt nye kolleksjon med smykker inspirert av tang. Siden 2010 har hun blitt promotert gjennom en gallerist i New York, og hennes smykker ble vist på catwalken under New York Fashion Week i 2012. Hun har vært presentert på flere kunstmesser og prestisjefulle utstillinger internasjonalt. Hun fikk mye oppmerksomhet da Barack Obama besøkte Norge i 2009 for å motta Nobels Fredspris, og et av hennes smykker ble kjøpt inn av departementet som gave til Michelle Obama.
Linda Connor (1944)
– Hyllet fotograf kjent for hennes skinnende og ikoniske fotografier. Linda Connor har en lang og fremgangsrik karriere innen fotografering, viden anerkjent for sin unike visuelle stil. Etter å ha fotografert med storformatkamera på eksotiske steder, fremkalte hun frem til 2008 negativene på utskriftspapir ved hjelp av sollys og gulltonet deretter utskriftene. Med endringene i fotografisk materiell har hun utviklet sitt arbeid til produksjon av bilder ved hjelp av digitale utskriftsteknikker, og også utforsket utover papir til bilder på silke og metall. På Nordic Light stiller hun ut bilder fra sine mange reiser til Himalaya, i tillegg til serien «UnEarthed» med bilder av avstøpningene av menneskekropper fra Pompeii.
Lisen Stibeck (1952)
– Fotograf som jobber med langsiktige prosjekter, ofte i utlandet. Hennes sterke interesse for tenåringsidentitet utviklet seg til fotoboken «Daugthers», som portretterer unge kvinner fra ulike land og steder i livet. Boken fikk internasjonal anerkjennelse. Senere har hun fokusert på psykens indre landskap. En verden av drømmer åpnet seg når hun dykket inn i en form for magisk realisme. I et annet prosjekt gir hennes uforglemmelige bilder i sort/hvitt en ide om nye fortellinger, og fremkaller til tider tap, sorg og død, og videre en feiring av livet i strålende, abstrakt farge. Lisen vil stille ut bilder fra prosjektet «Daugthers». Hennes forelesning handler om hvordan bilder påvirker oss på forskjellige måter og hvordan hun arbeider for å oversette lidelse eller lykke til et bilde.
Massimo Leardini (1959)
– En av Skandinavias mest ettertraktede fotografer. Italienske Massimo Leardini kom til Norge på 80-tallet og startet sin fotokarriere her. Hans unike estetikk og sensibilitet fanger menneskekroppen i harmoni med det tidløse skandinaviske landskapet. Han er i dag en ettertraktet fotograf, som primært gjør kommersielle oppdrag med mote, portretter og serier for blant andre D2. Han jobber også med andre prosjekter. Massimo har gitt ut flere fotobøker og stiller ut regelmessig både i Norge og i utlandet. På Nordic Light stiller han ut fra flere av sine prosjekter, deriblant «In Between». (Forsidefoto til reportasjen er tatt av Massimo Leardini)
Morten Krogvold (1959)
– En av landets fremste fotografer – særlig kjent for sine klassiske portretter av kunstnere, politikere og andre berømtheter. Morten Krogvold har vært lidenskapelig opptatt av fotografi siden han var ung gutt. I dag er han en respektert fotograf med sort/hvitt som sitt varemerke. Han er kjent for sin entusiasme og evne til å formidle fotografi og han har arrangert hundrevis av workshops i 20 land. Morten Krogvold har også utgitt et stort antall bøker og holdt utallige utstillinger i inn- og utland. Han har vært kunstnerisk leder for fotofestivalen Nordic Light siden oppstarten i 2006. Krogvold står for årets åpningsforedrag under Nordic Light. Han vil også lansere sin nye bok «Tjueseks fotografer», en samling portretter av verdens fremste fotografer, og stille ut et utvalg av disse.
Olivia Parker (1941)
– Kjent som en av de fremste stillebensfotografene i sin generasjon. Olivia Parker begynte sin karriere med å fotografere flyktige konstruksjoner, og eksperimenterte med lysets uendelige muligheter. På 70-tallet jobbet hun utelukkende i sort/hvitt og brukte storformatkamera. Senere jobbet hun med Polaroid og Cibachrome fargematerialer. På midten av 90-tallet begynte hun å eksperimentere med datamaskiner og digital programvare. Hun har hatt over hundre solo-utstillinger i USA og utenlands, og er representert i en rekke museumssamlinger. Til Nordic Light kommer Olivia med det dypt personlige prosjektet «Vanishing in Plain Sight». Bildene er hennes spekulasjoner rundt hva som skjedde i hennes manns sinn når han gradvis ble rammet av Alzheimers.
Paolo Roversi (1947)
– En mesterfotograf best kjent for sine eksepsjonelle portretter og motebilder. Paolo Roversi startet sin karriere i 1970 med fotojournalistiske oppdrag, men skiftet snart fokus til mote, hvor han fotograferte motereportasjer og reklamekampanjer. I begynnelsen av 1980-tallet begynte han å ta i bruk storformat Polaroid-fotografering – noe som skulle bli hans varemerke i mange år. Paolo er best kjent for sin slående intime portrettering og klassisk visuelle språk. Hans enestående motebilder har prydet de viktigste motemagasinene i flere tiår. Han har fotografert alle de mest kjente fotomodellene og filmstjernene, samarbeidet med de ledende mote- og skjønnhetshusene, gitt ut flere bøker og hans verk har blitt stilt ut over hele verden. På Nordic Light skal Paolo holde foredrag.
Pål Laukli (1975)
– En av Norges mest ettertraktede reklamefotografer. Pål Lauklis fotografiske uttrykk kan best beskrives som lekent, rent og nesten minimalistisk – ofte kjennetegnet ved karakteristisk og distinkt bruk av både lys og skygge. Pål har holdt en rekke soloutstillinger og har en imponerende kundeliste. Han regisserer også kommersiell film. Siden 2008 har Pål, hans kone Trude Mokkelbost Laukli og deres team jobbet tett sammen med Maya Vik, tidligere bassist i Montee, nå solo-artist, hvor de har produsert promobilder, en eksklusiv fotobok, fotoutstilling, musikkvideoer, albumcover og mer. Til Nordic Light kommer han med helt nytt materiale, i tillegg til en del tidligere arbeider.
Roger Ballen (1950)
– En av sin generasjons mest innflytelsesrike, innovative og viktigste fotografiske kunstnere. Roger Ballens fotografier spenner over førti år, og hans særegne stil har utviklet seg ved hjelp av et enkelt kvadratformat i svart og hvitt. Hans underlige og ekstreme verker konfronter seerne og utfordrer dem til å bli med ham på en reise inn i sine egne sinn. Gjennom årene har han gradvis utviklet en stil han selv kaller for dokumentar-fiksjon. Roger har gitt ut mer enn 25 bøker og hans verker finnes på noen av verdens fremste museer. Til Nordic Light kommer han med samarbeidsprosjektet «No Joke», sammen med Asger Carlsen. I deres bisarre univers, forenes Asgeirs bruk av menneskekroppen som plastikkobjekt og Rogers interesse for kollasjer og det okkulte.
Roy Mangersnes (1978)
– Internasjonalt anerkjent og prisbelønnet naturfotograf. Roy Mangersnes er utdannet atferdsøkolog og profesjonell fotograf som jobber over hele verden. Hans bilder kan sees i internasjonale bøker og magasiner, han har utgitt flere egne bøker og vunnet flere priser, blant annet BBC Wildlife Photographer of the Year (UK) og Nature Best Awards (USA). Ved siden av sin karriere som fotograf, er Roy partner og profesjonell fotograf-vert i WildPhoto Travel med oppdrag rundt om i verden. Under Nordic Light holder han foredrag og stiller ut sammen Audun Lie Dahl. De vil ta oss med på en reise i spektakulære områder, gjennom å dele fantastiske bilder og historier som gir reiseglede – og samtidig minne oss på at vi mennesker er gjester i naturen.
Steve Pyke (1957)
– Kjent for sine fantastiske portretter av kjente forfattere, musikere, skuespillere og intellektuelle personer. På 1970-tallet var Steve Pyke en punkrocker med trang til å gjøre noe mer unikt. Han lånte en venns kamera og siden den gang har han fotografert for alle store magasiner, utgitt tolv bøker og stilt ut sine bilder i store deler av Europa og USA. Gjennom sin karriere har han gjort mange personlige prosjekter. Mest kjent er de om verdens ledende tenkere – «Philosophers». På Nordic Light stiller han ut en installasjon bestående av en stor kollasj av bilder fra Philosophers-seansene. Et annet prosjekt er «Uniforms» om Europeisk ungdomsidentitet. I den nyere serien, «Astronauts», har han avbildet Apollo-astronautene som gikk på månen. Gjennom de siste 35 årene har han kontinuerlig samlet portretter til serien «Faces of our Time».
Tone S. Beckman (1957)
– Årets «Director’s Choice», invitert av kunstnerisk leder Morten Krogvold. Tone Beckman møtte Morten Krogvold første gang på en workshop i 2008 – det ble en sterk erfaring som betydde mye for hennes utvikling, både med og uten kamera. Selv beskriver hun Krogvold som sin mentor og viktigste kritiker. Portretter av kvinner, primært i sort/hvitt, er gjennomgående i hennes arbeid. Hennes utstilling «Venus» viser høydepunkter blant portrettene i tillegg til noen verk i farge fra et annet pågående prosjekt. Foredraget, «One Story», viser bilder fra hennes fotografiske reise siden 2008, med fokus på hennes tilnærming til fotografiet med kamera som kommunikasjonsverktøy og fotografiet som et visuelt uttrykksmiddel for historiefortelling.
Fikk du med deg disse?