Dette norske museet gir besøkende et sjokk
Her kommer du garantert til å få noe å tenke på
NB: Vær obs på spesielle åpningstider og smittevernforhold i forbindelse med koronasituasjonen
BERGEN (ODD ROAR LANGE): Utstoppede rovdyr, en utstoppet lemenfamilie, den verdenskjente hvalen fra Sotra som spiste plastposer, og en diger and - utstoppet og i glassbur.
Men det er ikke dette som setter den største støkken i besøkende som drar til Naturhistorisk museum i Bergen.
Dét får de når de kommer til glassburet hvor en mor sitter og ammer sitt barn i en gyngestol.
I rosalilla strikkejakke og dongeribukse sitter kvinnen og ser varmt ned å barnet sitt. Som om noen bare har frosset et hverdagsøyeblikk.
Og de to i glassmonteret er så livaktig gjenskapt at det nesten er umulig å lure på om de rett og slett har stoppet ut ekte mennesker?
Noe det selvsagt ikke har. Men inntrykket satte en støkk og kommer til å sitte i lenge.
En gutt i 8-9-årsalderen panker forsiktig på glasset for å få kontakt med de to der inne. Både barn og voksne blir «rystet» over synet.
Og hvis du lurer på hvorfor de har satt en ammende kvinne og et diende barn i glassburet, så er det fordi vi i denne sammengangen tilhører pattedyrene.
Utstillingen gir deg også noe å tenke på nåe det gjelder hvordan vi behandler jordkloden. Med tall og informasjon som vil gi deg mange grunner til refleksjon.
Klikk på bildene for å se dem i større format. Foto: Synne Aarø Lange
I november 2013 måtte museet stenge dørene fordi lokalene var alt for dårlig til å huse en gigantisk naturhistorisk publikumsutstilling. I seks har har arbeidet med å tømme, registrere samlingen, restaurere bygge og deretter flytte tilbake og utvide utstillingen til nye og moderne tider. I starten av oktober 2019 gjenåpnet Naturhistorisk Museum i Bergen.
Museet ligger på det som i gamle dager ble kalt Rakkerhaugen og her ble en rekke personer halshugget. Sist i rekken var Anders Lysne fra Lærdal som fikk dødsstraff for å ha nektet å avtjene militærtjeneste.
Stygge dyr
Det er smart å forberede besøket med å lese seg litt opp på hva som venter. Blant annet om krystallutstillingen, reisen til det ukjente havlandet hvor du blir med 3000 meter under havflata, eller om fjellkjedens vekst og fall. Du bør også lese om hvalsalen hvor du finner skjelettet fra den strandede hvalen som ble verdensberømt etter at man oppdaget av magen var stappfull av plast- og 30 plastposer. Mageinnholdet er også utstilt, og det gir virkelig grunn til ettertanke.
Utstillingen er først og fremst fylt av vakre montre og installasjoner der de som står bak selve utstoppingarbeidet har gjort førsteklasses arbeide.
Men museet, som åpnet for over 150 år siden, har også samlet en del mislykkede utstoppede dyr. Disse skulle opprinnelig gjemmes bort, men publikum ønsket også å se denne delen. Og derfor har Naturhistoriske, som også omtales som dyremuseet, en egen avdeling med «stygge dyr».
Hjelp på turen
Du rekker ikke over hele den nyåpnede utstillingen på én dag dersom du virkelig skal ta et dypdykk i vår spennende naturhistorien i fortid, nåtid og fremtid. Til det er det alt for mye spennende og flott å se på. Med alt fra ekte tur til fantasidyr.
Da er det bare å være misunnelige på bergenserne som kan kjøpe seg sesongkort og bruke noen av de mange regnværsdagene i det ærverdige museumbygget i sentrum. Museet passer for alle aldre.
Ta deg tid til å gå sakte, til å studere installasjonene, legg merke til fotografiene som er en utstilling i utstillingen. Kristine Jakobsen er fotografen bak bildene. La deg begeistre av de ansatte som vil fortelle deg historier om det du nettopp har kikket på.
Jeg skulle gjerne ønsket meg en enkel veiledning ved ankomst til museet, der jeg ble geleidet i en slags «logisk retning» gjennom museet.
Utfordringen ville kanskje vært at store folkemengder ville klumpet seg sammen, og dette ville skapt kø og misfornøyde besøkende.
Hvis du er der når museet åpner så blir du tatt i mot av morgenfuglekvitter. Dersom du er der når det nærmer seg stengetid så kan du høre lyden av «kråketing».
Du er kommet til museet hvor det virkelig er bruk for åpne sanser.
Vil du ha flere tips og ideer til ting å gjøre i Bergen? Les om det på nettsiden til Visit Bergen
Dette skjer
Følg gjerne museet på facebook for å få siste nytt fra landets eldste museum, Naturhistorisk Museum i Bergen.
Husk at du også kan kjøpe billetter på nett.
Følg gjerne thetravelinspector på Instagram.
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Her er tipsene som kan redde familieferien i sommer