Her er de nordiske Michelin-stjernene 2022
Fire nye norske restauranter har fått Michelinstjerne
(ODD ROAR LANGE): Det er lyse tider for nordmenn og utenlandske gjester som vil spise godt i Norge,
4 nye restauranter i Norge er tildelt én MICHELIN-stjerne
1 restaurant i Norge er tildelt Michelin Green Star
1 restaurant i Norge er tildelt MICHELIN Welcome and Service Award
1 restaurant i Norge er tildelt MICHELIN Young Chef-prisen
2 nye restauranter får to MICHELIN-stjerner
11 nye restauranter er tildelt én MICHELIN-stjerne
5 nye restauranter er tildelt en MICHELIN Green Star, for sitt engasjement for bærekraftig gastronomi
Dette er resultatat etter at Michelin avslørte det nye utvalget av restauranter i MICHELIN Guide for de nordiske landene fra Stavanger.
2022-utgaven av Guide har totalt 255 restauranter, inkludert 74 stjernerestauranter, 32 steder er tildelt en Bib Gourmand (meget god mat for en rimelig pris) og 38 markerer seg med en MICHELIN Green Star. For å illustrere kreativiteten og dynamikken i den kulinariske scenen i Norden, har 11 nye restauranter i de fem landene – Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige – blitt tildelt en MICHELIN-stjerne, mens to andre har blitt forfremmet fra en til to stjerner.
- Siden lanseringen av vårt nordiske utvalg i 2014, har våre inspektører kontinuerlig blitt imponert over den kulinariske avantgardismen til de lokale restaurantene. Fra Danmark til Sverige, Finland til Norge og Island, disse destinasjonene skinner i lys av personligheten og modigheten kokkene utstråler, som er internasjonalt anerkjente gastronomiske trendsettere, sa Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for MICHELIN Guide under utdelingen.
Berømmer kreativiteten
I tillegg til denne bemerkelsesverdige kreativiteten, er nordiske restauranter også en stor inspirasjonskilde når det gjelder å forestille seg konturene av en mer bærekraftig gastronomi. Det økende antallet MICHELIN Green Stars i vårt utvalg illustrerer at bevissthet og handling er en del av den daglige filosofien til mange nordiske restauratører.
Frederikshøj i Danmark, og Palace i Finland, ble tildelt sin andre MICHELIN-stjerne.
To nye restauranter ble forfremmet fra én til to Michelin-stjerner, noe som bringer det antallet restauranter med to stjerner i Norden til 14.
Frederikshøj ligger i Århus, i den tidligere stabshytten til Det Kongelige Slott, og er en smart og luksuriøs restaurant med fantastisk utsikt over hagene og ut mot havet. Restauranten åpnet i 2009 og ble tildelt sin første stjerne i 2015 – det første året Århus ble dekket av MICHELIN-Guide – denne andre stjernen illustrerer hvordan de har fortsatt å utvikle seg og streber etter fortreffelighet. Det å arbeide i noen av Danmarks fineste restauranter ga Wassim Hallal respekt for det klassiske kjøkkenet.
Han bruker denne omfattende erfaringen, men har lagt til sin egen blanding av originalitet og personlighet for å lage dristige og utfordrende retter, som har sporadiske lekne elementer, men som likevel respekterer klassikerne. De ypperlige sausene supplerer til hvor sofistikerte rettene er.
I hjertet av Helsinki ligger Palace, i 10. etasje i en modernistisk bygning bygget i 1952 for de olympiske leker. Ikke bare er utsikten over havnen bemerkelsesverdig, men selvfølgelig også maten. Eero Vottonen og teamet hans tilbyr en smaksmeny med sofistikert, moderne matlaging der moderne nordiske oppskrifter kombineres med fransk og japansk påvirkning. Suverene ingredienser underbygger velbalanserte retter som er presise, raffinerte og vakkert presentert. Rettene tilberedes ved bordet av kokkene selv, noe som øker opplevelsen. Tildelingen av to stjerner her er spesielt gripende ettersom denne landemerkerestauranten fikk Helsinkis første stjerne i 1987.
11 nye restauranter fikk en MICHELIN-stjerne for første gang
Elleve nye restauranter i de fem nordiske landene dekket av MICHELIN-Guide har fått sin første stjerne i 2022-utvalget. På Island har restaurant, ÓX, som ligger i Reykjavík fått sin første stjerne. Restauranten er drevet av de dyktige kokkene Thráinn Freyr Vigfússon og Georg Arnar Halldórsson. De beste islandske råvarene blir vist frem i svært personlige retter, som svinger mellom tradisjonelle smaker og moderne innslag, og bringes på bordet av kokkene selv.
I Finland har restaurant Kaskis, i Turku, fått den første MICHELIN-stjernen utenfor Helsinki. Her har kokkene Erik Mansikka og Simo Raisio laget en smaksmeny med dristige smaker og farger, og fine, delikate kombinasjoner.
I Danmark, i henholdsvis Nykøbing Sjælland og København, har to restauranter også blitt tildelt en stjerne: MOTA, ved kokken Claus Henriksen, som lager retter med en sjømat- og grønnsaksbase, og Jatak, orkestrert av kokken Jonathan Tam, som tilbyr moderne mat hvor danske råvarer av topp kvalitet kombineres med sterke asiatiske smaker.
Fire nye norske stjerner
I Norge har fire nye restauranter blitt tildelt én MICHELIN-stjerne i 2022-utvalget. Tre i Oslo: Hot Shop ved kokken Jo Bøe Klakegg, Hyde fra den britiske kokken Matthew North, og Schlägergården, ledet av Bjørn Svensson. Hot Shop ligger i en tidligere sexbutikk, og er en vennlig nabolagsbistro i kantinestil, hvis overraskelses tasting meny er basert på de beste sesongbaserte, lokale ingrediensene som er tilgjengelige. Hyde, med lav belysning, høy musikk, avslappet, livlig atmosfære og supervennlig service er det perfekte stedet for en morsom kveld ute. Maten er dristig og kraftfull, og naturviner er spesielt godt utvalgt. Schlägergården, som ligger i et avsidesliggende gårdshus fra 1800-tallet, viser frem superlative lokale råvarer – inkludert noen de har dyrket eller konservert selv – i rene, ekspertlagde retter som har dristige, følelsesladede smaker. I Bergen, på sørvestkysten av Norge, er Lysverket også tildelt en stjerne. Kokken Christopher Haatuft åpnet denne restauranten, i et kunstmuseum, i 2013. Sesongbaserte «korte» og «lange» menyer viser frem det norske spiskammer, og de intelligent utformede, balanserte rettene sprudler av smak.
Det er tre nye restauranter med én stjerne i Sverige. I Stockholm ligger Nour, hvor kokken Sayan Isaksson hyller sine røtter ved å kombinere asiatiske elementer med svenske ingredienser på en original måte. I Stockholm er også Adam / Albin, åpnet for 6 år siden av kokkene Adam Dahlberg og Albin Wessma, som tilbyr en svært personlig opplevelse, der de to kokkene legger til litt teater til saksgangen ved å fullføre rettene sine ved bordet og forklare hvordan en av deres originale, intrikate kreasjoner kom til. I Rydöbruk setter restaurant Knystaforsen, som ligger i et gammelt sagbruk i et herlig sted mellom elven og skogen, naturen i sentrum for alt de gjør, fra de utmerkede lokale råvarene til den dyktige matlagingen som foregår over åpen ild. Kokken Nicolai Trikk serverer til og med én rett ute rundt bålet.
Totalt fremhever MICHELIN Guide for de nordiske landene 56 restauranter som har fått én stjerne.
Fem nye restauranter er tildelt en MICHELIN Green Star for sine bærekraftige forpliktelser
Fem restauranter er nylig tildelt en MICHELIN Green Star, noe som bringer antallet Green Star-restauranter i den nordiske Guide til 38 av totalt 255, noe som representerer 15 prosent av utvalget. Dette er en av de høyeste prosentandelene på tvers av alle MICHELIN Guide over hele verden, noe som illustrerer hvordan Nordiske land for tiden leder an innen miljøvennlig gastronomi. Ikke bare bruker de lokale, bærekraftige leverandører, jobber for å redusere matsvinnet og følger initiativer for å redusere deres karbonavtrykk, men de setter bærekraft i hjertet av alt de gjør, og tilbyr gjestene inspirerende og lærerike kulinariske opplevelser.
De 5 nye tilleggene er: Natura, i Helsinki, Finland; DILL, i Reykjavík, Island; Jossa Mat & Drikke, i Trondheim, Norge; Knystaforsen i Rydöbruk og Oxenstiernan i Stockholm, begge i Sverige.
Fire spesialpriser ble delt ut for å fremheve talentfulle lag
Mer forpliktet enn noen gang til å fremme mangfoldet av gastronomiske yrker og vise frem aktørene som bringer ekspertisen som kreves for å bringe matopplevelser på toppnivå til live, har MICHELIN Guide nok en gang oppsøkt spesielt talentfulle fagfolk.
Heder til Heidi Bjerkan
MICHELIN Welcome and Service Award, sponset av Ferrari Trento, går til Heidi Bjerkan og teamet på Credo, i Trondheim, Norge. I denne restauranten, uvanlig plassert i en tidligere tankfabrikk, blir gjestene hjertelig møtt av hvert medlem av teamet og behandlet på en profesjonell og oppmerksom måte av Heidi Bjerkan og hennes vennlige, unge personale. Heidi er alltid tilstede og klar over behovene til middagsgjestene sine, enten det er servering, skjenking av vin eller en prat med gjestene.
Christina Haukka, fra restaurant Kaskis, i Turku, Finland, er tildelt MICHELIN Sommelier Award, utdelt av Consorzio Barbera d’Asti. Christina Haukkas avslappede, men svært oppmerksomme tilnærming når hun demonstrerer sin omfattende kunnskap om vin, imponerte virkelig MICHELIN-inspektørene. Opplært i Paris og med mye erfaring fra topprestauranter, fortsetter hun å utvide kunnskapen sin og har en forfriskende, fordomsfri og nysgjerrig tilnærming, noe som illustreres av hennes store interesse for sake.
Jimmy Øien, kjøkkensjef og eier av restaurant Rest, i Oslo, Norge, mottar MICHELIN Young Chef-prisen. Etter å ha tilbrakt sine formative år på kjøkkenet til Palace Grill, deltok Jimmy Øien på Bocuse d’Or som en del av Norges landslag. I 2018, sammen med to venner, åpnet Jimmy Rest. – en restaurant med en sterk etos for å bruke det mange ville kastet, og et enkelt mantra: waste not, want not. Denne tilnærmingen har allerede blitt anerkjent med en MICHELIN Green Star, og i år bestemte Michelin-inspektørene seg for å tildele Jimmy MICHELIN Young Chef-prisen for hans kulinariske ferdigheter og ambisiøse visjon, noe som er sjeldent for en så ung kokk.
Til slutt, som en hyllest til hans vilje til å dele sin kunnskap og ferdigheter, vinner Wassim Hallal, kokk og eier ved restaurant Frederikshøj, i Århus, Danmark, MICHELIN Chef Mentor Award, utdelt av Rossini Caviar. Wassim Hallal flyttet til Danmark i 1985, og etter å ha jobbet på noen av landets beste restauranter, etablerte han sin egen restaurant, Frederikshøj, i 2009. Gjennom årene på sine mange kjøkken har han videreført sine ledende prinsipper til mange unge kokker, gitt opplæring og oppmuntring, og bidratt til å skape neste generasjon av dyktige danske kokker.
5 nye restauranter tildelt en Bib Gourmand
Bib Gourmand ble lansert i 1997 for å fremheve restauranter som tilbyr god mat til en god pris, og har vokst med årene til å bli en veldig populær pris blant gourmeter. Fem nye restauranter – Møf i Århus og Bjørnekældere, i København, begge i Danmark; Jossa Mat & Drikke, i Trondheim, Norge; Mathias Dahlgren-Matbaren i Stockholm og Ruths i Malmö, begge i Sverige – blir med på listen i år, totalt er det nå 32 restauranter som utmerker seg med god kvalitet og rimelige priser.
Det komplette utvalget av MICHELIN Guide Nordic Countries finner du på MICHELIN Guides digitale plattform og på gratisappen på iOS og Android, som kan lastes ned.
Der kan du også oppdage alle Michelin-rangerte restauranter rundt om i verden og reservere på verdens mest unike og fantastiske hoteller. Som bruker av appen kan du også lage din egen liste over favorittrestauranter og hoteller og dele den.
Ny mulighet til å teste tidlig
For å dele med gourmeter noen av de beste oppdagelsene Michelin-inspektørene gjør i løpet av året, har MICHELIN Guide utviklet en ny tilnærming: hver måned vil noen få restauranter som har imponert teamet bli lagt til i utvalget og fremhevet med en «Ny» etikett.
Stjerner, Bib Gourmands og Green Stars er fortsatt årlige priser, som vil bli annonsert under MICHELIN Star Revelation Ceremonies, men gourmeter inviteres til å utforske disse stedene med en gang: blant dem kan det være MICHELIN stjerner for 2023.
Et overblikk på 2022 utgaven av MICHELIN Guide for de nordiske landene: 255 anbefalte restauranter, inkludert:
- 4 MICHELIN tre-stjerners restauranter
- 14 MICHELIN to-stjerners restauranter (2 nye);
- 56 MICHELIN én-stjernes restauranter (11 nye);
- 38 MICHELIN Green Star-restauranter (5 nye);
- 32 MICHELIN Bib Gourmand-restauranter (5 nye).
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.