Kan Belgia oppfylle dine gastronomiske drømmene i år?
Slik kan du oppleve smaken av Belgia i år
(ODD ROAR LANGE): Reiser du for gode matopplevelser? Da kan Belgia være noe for deg. Blant mange matglade er Belgia kjent for sitt høye antall Michelin-restauranter og et veldig gunstig forhold mellom kvalitet og pris. Spesielt sett med norske øyne.
Dessuten har landet en ny generasjon av unge kokker som jobber hardt for regionale spesialiteter og sesongens råvarer, og som finner opp klassiske retter på nytt med kreative og innovative vrier.
Og utenfor restaurantene er gatene gjerne fylt med duften av belgiske godsaker som granatepler, vafler og sjokolade.
Hvis du vil lære mer om belgisk mat og matkultur, kan landets mange matfestivaler og begivenheter et opplagt sted å starte.
Her har Visit Flanders plukket ut fem av årets største begivenheter.
Smak på Antwerpen (Taste of Antwerp / Antwerpen Proeft): 1.-3. mai 2020
Taste of Antwerp, som årlig arrangeres i den sjarmerende havnebyen Antwerpen, er en av Belgias ledende matfestivaler. Festivalen kombinerer klassisk belgisk-fransk mat med retter fra hele verden. Her kan du smake på et bredt utvalg av lette retter tilberedt av noen av byens og landets aller beste kokker - fra nye talenter til anerkjente Michelin-kokker. På festivalen kan du dra på kulinarisk skattejakt blant et stort utvalg matvogner, mens de litt mer ambisiøse kan delta på matlagingskurs og såkalte «master classes».
Les mer her: www.proeft.be/en.html
Matopplevelser i hjertet av Gent (Gent Smaakt): 29. mai til 2. juni 2020
Byen Gent, som for mange er en relativt ukjent by nord i Belgia, har også en årlig matfestival, Gent Smaakt, som arrangeres i hjertet av byens historiske sentrum. På festivalen, som har eksistert siden 2011, kan du glede deg over smakfulle retter tilberedt av lokale kokker, og du kan i tillegg smake på spesialiteter fra lokale produsenter eller være med på forskjellige workshops og foredrag. Gent blomstrer også med nye mattrender og konsepter, og byen er blant annet kjent for sitt brede utvalg av vegetariske spisesteder.
Les mer her: https://visit.gent.be/en/calendar/gent-smaakt
Middag under skyene (Dinner in the Sky): mai til september 2020
Dinner in the Sky er et unikt restaurantkonsept av belgisk opprinnelse. Konseptet så dagens lys i 2007 og er til stede i 15 land. Forbes har omtalt det som en av verdens ti mest atypiske restauranter. Dinner in the Sky er - som navnet antyder - en spesiell restaurantopplevelse der gjestene sammen med servitører og kokker løftes 46 meter opp i luften med en kran. Dermed kan du nyte utsøkte smaksopplevelser med en unik utsikt over byen. I år kan du oppleve konseptet fire steder i Belgia, og som noe nytt har den svevende restauranten i år et større, mer åpent kjøkken, og det er nå plass til 32 gjester fordelt på åtte bord. Tidligere var det bare plass til 22 gjester, og alle satt på rad ved samme bord.
Dinner in the Sky kan i år oppleves i Antwerpen fra 25. mai til 1. juni, i Brussel fra 11.-21. juni, i Bilzen fra 31. august til 6. september og i Kortrijk fra 7.-13. september.
Les mer her: www.dinnerinthesky.be/en
Lekeplass for livsnytere (Hapje Tapje): 2. august 2020
Hvert år den første søndagen i august forvandles byen Leuven til en eksklusiv lekeplass for livsnytere når den gastronomiske festivalen Hapje Tapje finner sted. Her serverer byens beste kokker små signaturretter kombinert med nøye utvalgte drinker på byens sentrale torg. Hvis du elsker øl, bør du også ta turen innom det gamle markedet, Oude Markt, hvor det serveres velsmakende spesialøl - noe Leuven er blitt kjent for opp gjennom årene. Partiprogrammet tilbyr også det tradisjonelle ettermiddagsløpet for bartendere, der deltakerne løper med fulle øltønner. På kvelden er det ulike konserter.
Les mer her: www.visitleuven.be/en/hapje-tapje-0
Førsteklasses gastronomi til rimelige priser (KOOKEET): 26.-28. september 2020
Brugges ledende matfestival, KOOKEET, har hatt en plass i mange matentusiasters kalender de siste ni årene og er kjent for god gastronomi til rimelige priser. I år flytter festivalen for første gang til et nytt sted og presenterer et nytt konsept: En overraskende matreise fylt med opplevelser som stimulerer sansene, mens kokkene og produsentene deler lidenskapen sin med de besøkende ved å aktivt involvere dem i den kreative prosessen, fra baking, stuing og braisering til grilling, damping og steking. I tillegg fokuserer festivalen i år på bevisst forbruk og at veien fra jord til bord skal være så kort som mulig for å redusere miljøbelastningen. Derfor er temaet for årets festival også EARTH, og programmet fokuserer på å komme «ned på jorden», altså tilbake til kokkenes røtter, tilbake til kjernen i rettene og tilbake til kjernen i matopplevelsen. Årets festival arrangeres i det historiske Major Seminary, som til tross for beliggenheten i sentrum av Brugge gir assosiasjoner til livet på landsbygda.
Les mer her: www.kookeet.be/pageen
(Alle fotos: Visit Flandern)