Selvsagt kan du dra utenlands uten pass eller ID-kort

Er det synd på dem som ikke har skaffet seg pass før sommeren?

Mange opplever passtrøbbel. Men det finnes løsninger. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er en utbredt misforståelse at man ikke kan reise utenlands uten pass eller nasjonalt ID-kort.

Men jeg skjønner at det er lett å la seg forvirre når man tror at passkrisen er noe norske politikere har skylden for, eller at politiet kan løse den ved å jobbe enda mer overtid. For politikerne bidrar selv til forvirringen.
Passkrisen skyldes mangel på de råstoffene som trengs for å produsere pass/id-kort i tråd med internasjonale sikkerhetskrav.

Skaper urealistiske forventninger

Men Venstres representant på Stortinget, Ingvild W. Thorsvik, gikk denne uka ut med partiets forslag om strakstiltak for å redusere ventetiden for å få nytt pass, og foreslår utvidede åpningstider og økt bemanning på passkontor med stor pågang. Og avslørte at hun ikke har satt seg inn i sakens kjerne:
Derom man tar i mot flere søknader samtidig som man mangler råvarer til å produsere pass og id-kort, vil man ende opp med lengre produksjonstid enn 90 dager. Og etter 90 dager slettes alle lagrede søkerdata (internasjonale sikkerhetsregler igjen). Dermed må pass-søkerne tilbake til politiet og søke på nytt…

Der intet (passmateriale) er, har selv keiseren tapt sin rett.

Og Frp-politiker og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (som burde vite bedre) har også vært på tv med sterke meninger, men fundamental skivebom:

– Det er et brudd på menneskerettighetene, så alvorlig er det. Vi snakker om et menneskerettighetsbrudd. Det er også en fundamental rett i Grunnloven, retten til å bevege seg fritt, sa Amundsen til TV 2.

Amundsen sikter trolig til dette:
1) «Enhver som lovlig befinner seg på en stats territorium, skal ha rett til bevegelsesfrihet innenfor dette territorium og til fritt å velge sitt bosted.
2. Enhver skal være fri til å forlate ethvert land, også sitt eget.

Oppklaringen

Passmangelen gjør ikke at du ikke kan reise ut av Norge. Norge stopper ingen utreisende ved grensa (med mindre du har gjort en alvorlig straffbar handling) fordi du ikke har pass eller id-kort.
Du kan imidlertid ikke reise inn i alle land som du ønsker. Det er det enkelte andre lands rett til å bestemme dette - ikke den norske grunnloven.

Nordmenn kan fritt reise rundt i vårt eget land, uten at noen begrenser reisefriheten. Vi kan også reise til fine ferieland som Danmark, Sverige, Finland og Island. Her holder det med førerkort, bankkort med bilde etc dersom du skal legitimere deg.
Fra disse landene er det passfrihet videre til et stort antall land i Schengen/EØS/EU-området. Og disse landene kan selv bestemme hvilke id-dokumenter nordmenn til en hver tid må vise. Foreløpig er ikke bankkort og førerkort tilstrekkelig, men du kan ha flaks og ikke bli stoppet for kontroll ved grensa. De fleste grensestasjoner er åpne.

Grunnlov og sydenturer

Til alle praktiske formål er det naturligvis enklere dersom man også har pass, for da kan man reise til nesten alle land i verden. Noen krever visum i tillegg til det norske passet. Men dette er innreisereiseregler som de enkelte land selv bestemmer, og har ingenting med den norske grunnloven og reiserettigheter å gjøre.
Og Norge kan ikke bestemme at nordmenns utgåtte pass skal være gyldig i andre land. De må det andre landet selv bestemme. Slik vi bestemmer hvilke reisedokumenter som gjelder for innreise til Norge.

Det er ikke en grunnlovsrett å reise til Grand Canaria, Amundsen!

Hvorfor ventet de til siste liten?

Tusenvis av nordmenn har ventet til i siste liten med å bestille pass. Til tross for at politiet gang etter gang har gått ut med oppfordringer til å bestille pass i god tid de siste halvannet årene. Jeg har skrevet en lang rekke artikler som denne.
Men, mange har allikevel valgt å ignorere oppfordringen fra passmyndighetene. Og nå har de endt i trøbbel.
Det kan være mange grunner til at de utsatte passbestillingen, men svært få av dem er gode.
Hadde alle de som kunne bestille pass i siste halvdel av 2021 og første kvartal 2022 fulgt det tydelige oppfordringen, så hadde vi ikke hatt en så omfattende passkrise nå. Da hadde det vært nok pass til dem som ikke hadde annet valg enn å vente til i siste liten.

Reiseregel nummer 1

Det er en meget god reiseregel å bestille alle reisedokumenter i riktig god tid. Det er også smart å bestille reiser og opphold som er refunderbare. Det kan alltid dukke opp noe uforutsett. Også noe som ikke dekkes av reiseforsikringen.
Tenk gjerne slik: Jeg går ut fra at det ikke dekkes av reiseforsikringen, hva bør jeg gjøre for minske mitt eget tap?
Passtrøbbelet har vært en varslet krise i flere måneder og sånn sett ikke uforutsett. Men det har åpenbart gått under radaren for mange.

La meg derfor komme med en tydelig advarsel:

Det problemfrie reiselivet slik vi har kjent det i mange år, er forbi for denne gang. Kanskje for alltid. Kriser kommer til tettere og kommer til å ha mange årsaker. Så som krig, terror og politisk uro. Transportproblemer, vær og uvær samt endringer i internasjonale avtaler.
I må du venne deg til økonomiske kriser, konkurser og nye pandemier.
Dette kommer i økende grad å gjøre det uforutsigbare til en normal, ikke til en overraskelse.
Derfor må nordmenn, hvis de skal redusere risiko for store og små problemer på reiser, lære seg til å bestille og reise på en annen måte enn før. Du må legge mer arbeide i forberedelser og planlegging.
Bruk gjerne etablerte reisebyrå som kan hjelpe deg. Det øker tryggheten og reduserer sikkerheten - for deg. Men da er det viktig at du også følger rådene. Det er et godt reiseråd.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.