Politiet advarer: Ikke legg passet ditt i hotellresepsjonen
Aldri har så mange pass blitt borte. Dette må du gjøre
(ODD ROAR LANGE): Tusenvis av nordmenn blir hvert eneste år bedt om å levere passet sitt i hotellresepsjonen. Og de får ikke igjen passet før de sjekker ut noen dager eller uker senere.
Dermed er passet overlevert til oppbevaring på høyst tvilsomt vis.
Et eksempel fra da jeg var jeg på ett stort og populært resorthotell i Montenegro: Alle gjesters pass ble oppbevart i en stor åpen trekasse i resepsjonen. Lett tilgjengelig for folk med uærlige hensikter.
På en annen tur, til et lite boutiquehotell i Nice ble passet lagt en en skuff bak resepsjonsdisken!
I begge tilfellene ba jeg om å få utlevert passet rett etter innsjekkingen.
De vegret seg, men jeg gjorde det enkelt for meg selv ved å si at jeg trengte det fordi jeg skulle på besøk til nabolandet i løpet av oppholdet. Men du trenger egentlig ikke noen hvit løgn for å få passet ditt tilbake.
Advarer
Denne formen for meget usikker oppbevaring av passet er blitt mer regelen enn unntaket når vi reiser til utlandet. Hotellresepsjonisten ber om passet ditt, og leverer det ikke tilbake. Andre steder tar de en kopi og gir deg originalen tilbake.
Nå advarer politidirektoratet mot å legge igjen passet usikret og ubeskyttet i hotellresepsjonen når du er på reise.
ID-tyver har all verdens tid til å hente ut informasjon fra passet ditt når det er ute av syne for deg.
– Er det lurt/ok å levere fra seg passet slik - eller bør vi nekte?
– Hotellgjester må legitimere seg ved innsjekking på hotell. Pass er det eneste offentlig utstedte norske legitimasjonsdokument som godtas i utlandet. Dersom man ankommer hotellet sammen med en stor gruppe gjester, vil man kunne oppleve at hotellet beholder passet en kort periode for at registreringen av gjestene kan gå fortere. Gjesten må da kunne be om å få passet tilbake ved første anledning, sier seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet.
Nektes nytt pass
I løpet av de to siste årene har 90 000 norske pass blitt sporløst borte. Det tallet er alt for høyt, slår Politidirektoratet fast. Og nå kan du bli nektet pass i tre år dersom du ikke tar godt vare på passet ditt.
Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt.
Politidirektoratet har sendt ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor de som gjentatte ganger mister passene sine. Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang så kan du bli nektet nytt pass.
– Du må passe godt på passet ditt - hele tiden. Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse». Passforskriften gir også hjemmel til å begrense gyldigheten til pass dersom tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte, opplyser Oslo Politidistrikt.
Dette er rådet fra Utenriksdepartementet:
«Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Du kan bruke passet for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser. Noen land krever at passet skal være gyldig langt frem i tid, også etter at du forlater landet. Sjekk hva som gjelder dit du skal.
Ta en kopi av passet og oppbevar denne separat. Nasjonalt ID-kort med reiserett er gyldig for reiser i EU-/EØS-landene og Sveits.»
Trøbbel
– Er det mulig å få utlevert to pass, slik at man har ett ekstra hvis det andre blir borte?
– Nei. Det er for øvrig klare regler i passforskriften § 11 for i hvilke situasjoner det kan utstedes ekstra pass, påpeker Norum.
«Ifølge passforskriften § 11 står det blant annet at innehaver av ordinært pass kan gis ekstrapass når det dokumenteres at tjenstlige eller andre grunner gjør det påkrevet å reise til flere land og det mellom disse landene råder slike politiske forhold at pass benyttet i ett land ikke kan benyttes i et annet. Ekstrapass kan videre utstedes når tjenstlige eller andre grunner gjør det påkrevet å reise til flere land og en eller flere reiser vanskeliggjøres fordi passet i anledning annen reise må innleveres til utenlandske myndigheter i forbindelse med utstedelse av visa.»
I flere land kreves det at du til en hver tid skal kunne legitimere deg overfor myndighetene. None steder krever at du har med originalpasset. Andre steder holder det med en kopi av passet (den siden hvor det er bildet av deg).
Ellers skal pass og andre verdipapirer oppbevares i safen på hotellrommet.
Hva med kopi av passet?
– Vil en vanlig kopi fra en kopimaskin hjelpe meg hvis det ordinære passet blir borte på reisen?
– Det vil komme helt an på hvilken situasjon man er i. En kopi av et pass vil ikke kunne fungere som et reisedokument og er heller ikke et gyldig legitimasjonsdokument, sier seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet.
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar
Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.