Hurtigruten vil selge på Svalbard - disse vil kjøpe
Nå skjer det store ting i Longyearbyen
(ODD ROAR LANGE): Reiselivssommeren har har vært begredelig for mange bedrifter på Svalbard. Ut utsiktene ser - i dobbel forstand - mørke ut også for høsten og vinteren. Samtidig har Hurtigruten AS opplevd de tøffeste månedene sine på mange, mange år. De hardeste siden selskapet var svært nær konkurs for noen år tilbake. Og ønsker nå å selge flere av eiendommene sine i Longyearbyen for å frigjøre penger.
Disse vil kjøpe
Etter hva High North News har grunn til å tro så er Store Norske en aktuell kjøper.
Administrerende direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske forteller at de kjenner Hurtigruten og deres eiendommer godt, og at de er godt posisjonert og forberedt for å gå i dialog om et eventuelt kjøp:
– Vi har hatt samarbeid med dem her på Svalbard. De er en lokal aktør som har de samme ambisjonene som oss om bærekraft og bruk av fornybar energi. Vi synes det er spennende å legge til rette for interessante diskusjoner i en slik prosess, sier Ertsaas.
Store Norske er et statlig eid gruveselskap, men nå som kulldriften på Svalbard går mot slutten, jobber selskapet med å finne nye bein å stå på.
Dette vil de selge
Hurtigruten sendte tirsdag denne uka ut denne børsmeldingen med følgende innhold:
«Basert på interesse for Svalbard-virksomheten fra flere eksterne parter, har selskapet besluttet å iverksette en prosess for å vurdere strategiske alternativer for eiendomsporteføljen på Svalbard».
Hurtigruten eier en rekke eiendommene gjennom sitt underselskap Hurtigruten Svalbard som er det største reiselivsselskapet på øygruppen.
Blant eiendommene er byens to største hoteller:
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen og Funken Lodge. Hurtigruten Svalbard eier også tillegg til gjestehuset Coal Miners cabins.
I tillegg til overnattingsstedene tilbyr Hurtigruten Svalbard en avdeling som tilbyr alt fra snøskuterturer, isgrotteturer, skiturer og båtturer.
Hurtigruten Svalbard eier også halvparten av øygruppas største hundekjøringsselskap, det familiedrevne Green Dog Svalbard.
I Longyearbyen har det de siste årene vært en stor etablering av nye reiselivsbedrifter. Og det har samtidig vært uttrykt frykt for at utenlandske investorer, med kortvarig investeringsløp, vil bygge seg opp på øygruppa.
Spesielt har det vært skepsis mot oppkjøp fra kinesiske selskap.