Her finner jeg de beste og billigste flybillettene
Leter du etter billig ferier? Jeg gjør det på denne måten
(ODD ROAR LANGE): Jakten på de billigste og beste feriene er i full gang rundt om i landet. Og det er smart å bruke litt tid og de beste metodene. For det er ikke ett fett hvor du velger å handle ferien din.
Det billigste flybilletten er for øvrig sjelden de beste. Kanskje skal du gjøre som meg, gå et hakk eller to opp. Velger du den aller billigste flybilletten så har du sagt fra deg mange rettigheter.
Ikke får du refundert pengene hvis du ombestemmer deg (Et unntak for flyselskapene som gir full refusjon ved avbestilling innen 24 timer). Ikke får du med deg bagasje på reisen. Ikke får du de beste setene eller den beste boardingen.
Og, dersom flyet blir overbooket så er du i første risikogruppe for å bli nektet ombordstigning.
Dette er slett ikke det verste. For kjøper du flybillett gjennom søkemotorselskapene, såkalte OTA-er (online travel agency) øker risikoen ytterligere for at ganske mye går galt. Dette er selskap som du kanskje kjenner som Bravofly, Supersaver, Gotogate, Seat24 og mange andre. Felles for dem er at salgsystemene er gode og kundeservicen tilsvarende dårlig. Bare å komme i kontakt med dem når noe går galt er i seg selv en liten bragd.
STYR UNNA
Dersom feilen ved en reise oppstår hos flyselskapet så er det flyselskapet man skal rette et krav mot. Er feilen oppstått hos OTA-en, skal kravet ditt rettes dit. For deg som kunde er det noen ganger ikke alltid like lett å finne ut hvem du skal rette kravet mot, fordi det er vrient å fastslå hva som egentlig har gått galt. Å få igjen penger, eller få informasjon fra OTA-ene kan være en prøvelse av de sjeldne.
Slik gjør jeg det
Når jeg skal lete etter de billige og beste flybillettene starter jeg alltid med å skaffe meg oversikt over hvilke flyselskap som flyr den aktuelle strekningen, og til eventuelle andre flyplasser i nærheten. Dette gjør jeg ved å bruke nettsider som Google Flight, FlightAware, Skyscanner og Flightradar24.
Jeg har også brukt AI/KI-nettsider (kunstig intelligens). Men har foreløpig hatt begrenset nytte av disse. De blir forhåpentligvis bedre fremover.
Jeg velger fortrinnsvis flyavganger tidlig på morgenen, fordi det er mindre risiko for forsinkelser og turbulens.
Google Flight er god når det gjelder å finne alternative reisedager og reisemål. Det er jo ingen grunn til å kaste bort penger.
Jeg sjekker også om reisearrangører som TUI, Apollo og Ving har flybilletter til salgs på disse strekningene. Kjøper man flybillett gjennom disse så kan prisen bli veldig lav. Det kan også lønne seg å sjekke lavprisselskapenes nettsider for spesielle kampanjer.
Her handler jeg
Jeg kjøper aldri flybilletter gjennom OTA-er. Selv om de noen ganger kan være litt billigere enn gjennom flyselskapene. Først og fremst velger jeg å kjøpe direkte hos flyselskapet, og så langt som mulig en såkalt «gjennomgående billett», altså én billett fra start til mål selv om det er mellomlandinger og flyreiser med ulike selskap.
Noen ganger kan en reise være litt mer komplisert. Da velger jeg et etablert reisebyrå og gjerne som er tilknyttet det norske reisegarantifondet og som har avtaler med flyselskap, hotell og leiebilselskap. Dette gjelder for pakkereiser. Altså en reise med to eller flere deler som fly+hotell og/eller fly/leiebil. Det gir økt trygghet og sikkerhet - og jeg får masse kompetanse og sikkerhet med på kjøpet. Det lille det koster ekstra er verd hver eneste krone. Jeg velger først og fremst reisebyråer som er kjent og/eller har gode referanser. At det har døgnåpen servicetelefon er en selvfølge.
Hva du enn gjør: kjøp ALDRI flybilletter gjennom OTA-er. Hver uke får jeg triste historier om folk som er lurt trill rundt. Der taper titusener av kroner, og ingen kan hjelpe dem.
Slik betaler jeg
Jeg betaler alltid aller reiseutgifter med kredittkort som Mastercard, Visa eller American Express. Vanligvis sistnevnte.. Årsaken er at kredittkortbetaling først og fremst gir økt sikkerhet mot svindel. I tillegg er jeg betydelig bedre stilt når det kommer til tilbakebetaling dersom det skal bli aktuelt. AmEx-kortet er knyttet opp mot et bonusprogram som gjør at jeg samler bonuspoeng som kan brukes til andre reiser. I tillegg får en jeg gratis ekstra reiseforsikring.
For sikkerhets skyld
Jeg har både pass og nasjonalt ID-kort. Og har satt opp varsel på telefonen min ett år før utløpsdatoen på dem begge. I tillegg har jeg europeisk helsekort. Og selvsagt en utvidet, helårlig reiseforsikring.
Jeg håper dette var nyttig informasjon. Har du noen gode tips som jeg bør vite om, send dem gjerne til meg.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.
Det virker kanskje veldig, veldig rart. Men er i stedet veldig smart