Slik kan du oppleve det grønne, glitrende London - her og nå
Mens vi gleder oss til et godt nytt år
(ODD ROAR LANGE): Londonturen denne førjulstiden måtte utsettes for alle nordmenn som er glade i den britiske metropolen. Men det er håp om et mye bedre 2021.
Og mens vi venter på et lysere reiseår kan du være med Visit Britains Henriette Danielsen på hennes tur rundt i et desemberpyntet London i år.
Førjulstiden er utvilsomt en populær tid å besøke London på. Den britiske hovedstaden er pyntet fra topp til tå, med glitrende juledekor akkompagnert av julemusikk som strømmer ut fra byens mange markeder.
-Dessverre ser desember relativt annerledes ut i år for oss alle, og det å vandre gatelangs i storbyen for en reell dose julestemning er ikke lenger mulig. Men fortvil ikke, for også i år har storbyens fasade endret seg, og vi bringer derfor Londons storslåtte juledekorasjoner hjem til deg. For la oss være ærlige, vi fortjener alle litt ekstra glitter og stas etter det året vi har hatt, sier Henriette Danielsen.
Årets hyllest til NHS troner på St.Pancras International
Det «instagramvennlige» juletreet som troner den flotte togstasjonen St.Pancras International i London er designet i samarbeid med den kjente kafékjeden EL&N. Treet er satt opp som en hyllest til alle NHS-ansatte og nøkkelmedarbeidere som har bidratt til å bære Storbritannia gjennom pandemien. Det 34 meter høye treet blir kalt “The Tree of Hope”, og er pyntet med 1200 meter med bånd, som har sitater av kjærlighet, håp og medfølelse på seg. På siden av treet finner du teksten «Wishing you a season of sweetness” i neonlys, noe vi selvsagt tar som en oppfordring til at man skal kose seg ekstra mye i år. Og ja, til ingens overraskelse for de som har vært på EL&N, så er treet selvsagt rosa.
Klassiske Covent Garden
Den store favoritten Covent Garden lyses nå opp av over 115.000 julelys og sentralt på plassen finner du byens største juletre, som er hele 60 meter høy. Det er smykket med 30 000 lys og kuler og kommer faktisk fra samme gård som der kongefamilien får sitt tre fra. Og for å gjøre prosessen så bærekraftig som mulig vil ikke bare treet bli resirkulert og blir gjort om til sagflis neste år, men det ble også plantet tre nye trær der dette ble kappet ned.
Ellers på plassen finner du Covent Gardens egne lille vinterskog, der hvert tre har sin unike dekorasjon, samt de klassiske mistelteinene og julekulene. Til tross for at plassen er usedvanlig mennesketom er juledekoren like vakker som alltid.
Tilbake i tid på Fortnum & Mason
Det berømte varehuset Fortnum & Mason ved Piccadilly er som alltid pyntet fra topp til tå. Selve bygget skal fremstå som en adventskalender, mens de kjente vindusutstillingene i år tar oss med tilbake i tid, til viktige festlige øyeblikk fra Fortnums julefortid. De starter i 1930 og tar oss med til 1934, 1936, 1957, 1962, 2008, 2015 og avslutter reisen på en ganske uvanlig 2020. Tanken bak utstillingen er at til tross for at 2020 vil bli en jul som ingen andre, så ønsker de å mimre tilbake til gode juleopplevelser fra tidligere år.
Og en gladnyhet til alle som savner de klassiske julesmakene fra England: Fortnum & Mason har en nettbutikk som sender til Norge! Hvorfor ikke klikke hjem noen godbiter og gjenskape den britiske førjulstiden hjemme med både julete og mince pies?
Burlington Arcade & Bond Street
For et ekte «jul i London-øyeblikk» må vi jo ikke glemme Burlington Arcade. Som alltid er denne passasjen med luksuriøse butikker pyntet fra topp til tå med fantastiske dekorasjoner i rødt og blinkende lys. Og den klassiske juledekoren på utsiden av Cartier i Bond Street, rett rundt hjørnet fra Burlington Arcade. Det blir jo ikke helt jul uten?
Tate Britains feiring av en ny begynnelse
I år har Tate Britain dekorert hele utsiden av galleriet med en fantastisk installasjon av Chila Kumari Burman for å markere Diwali, en fem dagers lysfestival, som årlig feires av millioner av hinduer, sikher og jainer over hele verden. Diwali symboliserer ny begynnelse og triumf over ondskap, samt lys over mørke. Helt klart et passende tema i 2020. Den massive installasjonen er som en collage av mytologi, popkultur, feminisme og lys samlet i ett, symbolisert gjennom neonlys, Bollywood og glitter.
Carnaby skinner for solidaritet og håp
Carnaby imponerer år etter år med sine lysinstillasjoner og 2020 er intet unntak. I samarbeid med veldedighetsorganisasjonen Choose Love, som arbeider utrettelig for å skaffe midler og sårt tiltrengte fasiliteter for flyktninger og fordrevne mennesker over hele kloden, har de hengt opp rosa neonlysbokser over hele Carnaby Street med en enkle meldinger som "Takk", "Håp", "Helt", "Tro", "Drøm" og "Kjærlighet". Tanken er at budskapet om medmenneskelighet og håp skal fylle himmelen over den vanligvis travle handlegaten. Nå kan du klikke deg inn på deres virtual tour og oppleve magien selv!
The Spirit of Christmas i sentrale London
Regent Street har lenge vært kjent for sin enestående julebelysning i høysesongen, som første gang ble hengt opp over gaten i 1954. The Spirit of Christmas vender tilbake nok en gang med sine gylne engler som svever over den kjente gaten, denne gangen med en dramatisk og moderne vri på de originale julelysene. Designet av James Glancy Design Ltd i samarbeid med The Crown Estate, troner 16 «spirits» av imponerende storskala over Regent Street, håndlaget i London ved hjelp av banebrytende teknikker.
Så må vi selvsagt ikke glemme Harrods, Selfridges, Marylebone, South Bank, Hyde Park og generelt alle kriker og kroker av denne fantastiske byen som lyser opp vintermørket.
For er det en ting London helt klart kan, så er det jul!
Velkommen tilbake til London når alt er trygt og klart.