En eventyrlig festaften - 38 år etter
Årets beste fjellkveld - uten ski på beina
(ODD ROAR LANGE): I mai 1985 kom den første norske Mount Everest-ekspedisjonen til topps på verdens høyeste fjell. Den gangen trodde man fjellet målte 8848 moh. Senere har man funnet ut at det er én meter høyere.
Det norske, håndplukkede klatrelaget, fikk kong Olav som sin høye beskytter, og den suksessrike ekspedisjonen fikk massiv mediedekning her hjemme. Ekspedisjonen ble ledet av den norske fjellklatreren Arne Næss jr som var en norsk fjellklatrer, skipsreder og forretningsmann.
Næss var sønn av den tyske legen August Oskar German Raab og Kirsten «Kiki» Dekke Næss. Og mora var søster av den kjente filosofen og fjellklatreren Arne Næss som hadde en sterk påvirkning på sin nevø. Junior var blant annet gift med sangerinnen Diana Ross.
Arne Næss jr. omkom 66 år gammel, 13. januar 2004 under en klatretur i Sør-Afrika.
Han falt over 25 meter da klatretauet hans røk mens han firte seg nedover fjellet Groot Drakenstein/Hutchenson Peak ved byen Franschoek, vel en time fra Cape Town.
Til topps
Ekspedisjonsdeltagerne Bjørn Myrer Lund og Odd Eliassen ble de første nordmennene til å bestige Mount Everest, da de 21. april 1985 nådde toppen sammen med briten sir Chris Bonington. Noen dager senere nådde den andre puljen i samme ekspedisjon, bestående av Ralph Høibakk, Håvard Nesheim, Arne Næss jr. og Stein P. Aasheim, samt flere sherpaer, også toppen. Kjell Torgeir Stokke var med som lege, mens Ola Einang gjorde en heroisk innsats for å holde retur-ruta trygg og åpen slik at alle kom seg velberget ned fra fjellet.
Drømmemøtet
Fredag kveld møttes store deler av gjengen fra Everest-85 igjen under årets Eventyraften på Chateau Neuf i Oslo.
Foran en nær fullsatt sal sørget Aleksander Gamme for å ta både ekspedisjonsdeltagerne og publikum med på en historisk tidsreise. Denne kvelden kommer det til å bli snakket lenge om i det norske klatre-, ekspedisjons-, og eventyrermiljøet. Sjelden har et foredrag som gikk én time over tida blitt mottatt med så stor entusiasme og dundrende trampeklapp.
Her fikk vi høre historier som er fortalt før, og de som ikke er fortalt tidligere. Og noen av historiene ble fortalt på tre forskjellige måter, fordi 38 år etter selve hendelsene har den egenskapen at vi husker dem litt forskjellig. Men, rett skal være rett. De var like gode alle sammen. Og det var både tårer og latter, og mye smil.
Samt en reise i tid på så mange måter.
Etter å ha hatt gleden av å følge og mediedekke tindeklatring, ekspedisjoner, basehopping og friluftsliv siden begynnelsen av 80-tallet, må jeg si at dette var en storartet opplevelse.
Best i verden
Stort var det også å få høre fjellklatrer Kristin Harila fortelle om sitt verdensrekordforsøk for å bli den første i verden som klatrer alle åtte fjell som er over 8000 meter på under ett halvt år. Bare trøbbel med visum og tillatelse fra kinesiske myndigheter stanset forsøket. Neste år forsøker hun igjen. Da med 4 måneder som mål!
Eventyraften med eventyrerne Aleksander Gamme og Lars Ebbesen er blitt norsk ekstremfriluftslivs store festaften.
Her fikk vi høre marinbiologen Pia Ve Dahlen, Olav Viksmo Slettan, Thor Håkon, Ida Holo, Frode Lein, Jens Kvernmo, Anders Bache og Jazzatleten Håkon Erlandsen Skog og flere andre.
Kristin Harila ble selvsagt kåret til Årets Eventyrer, mens Hanna Lyrek ble årets «Rookie» (nybegynner). Lyrek vant Finnmarksløpet og deltok på Idarot i Alaska.
Aleksander Gamme har sammen med Lars Ebbesen, som stå til høyre i bildet egen podkast som heter ur og Tøys. Her serverer de glade historier, friske intervjuer, solide tips, kritiske blikk og heftige diskusjoner, med både kjente og ukjente gjester.
Målet med hedersprisen Årets Eventyrer er å bidra til å realisere store og små turprosjekter, anerkjenne en eller flere personer som har vært på sitt livs største eventyr – og som har utfordret seg selv i naturen.
Turprosjektene som løftes frem under eventyrkvelden skal være kreative og spennende samtidig som hensynet til naturen blir ivaretatt. Prisene som deles ut er med på å vise frem mangfoldet av eventyrere, som alle bidrar på unike måter til et varierende spekter av turer og ekspedisjoner. De nominerte eventyrerne er eventyrere som sprer turglede og øker interessen for både stort og smått friluftsliv!
Hjelp til andre
Stiftelsen Petter Uteligger ble opprettet i 2016 av Sverre Hollie og Petter Nyquist. Formålet med stiftelsen er å skape lyspunkter for folk med rusutfordringer i hverdagen. Det kan være folk i aktiv rus, tidligere rusavhengige og pårørende.
Et lyspunkt kan være så mangt. Det avhenger av person og hvilken livssituasjon de befinner seg i. Et lyspunkt kan være alt fra et kinobesøk, en båttur, et påskeegg, en tur i klatreveggen, en hårklipp etc.
Fellesnevneren for et lyspunkt, er at det handler om å gi folk et avbrekk fra en ellers utfordrende hverdag. En positiv opplevelse som kan være med å skape glede og gode minner som man kan ta med seg videre. Stiftelsen har ingen lokaler, og jobber derfor på gateplan samt administrerer fra hjemmekontor.
(Kilder: Dagbladet/Store Norske Leksikon/The Travel Inspector/Stiftelsen Petter Uteligger
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.