Er det smart å bestille sydenreiser nå?

Dette er viktig å vite for dem som vil reise til utlandet

Ikke dra på utenlandsreise uten at du er ekstra godt forberedt.  Foto: Odd Roar Lange

Ikke dra på utenlandsreise uten at du er ekstra godt forberedt. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Kampen om norske turister er i full gang hos de fleste norske reisemål. Og nå har også utlandet meldt seg på i jakten på norske kredittkort og lommebøker. Flere land er i ferd med å mykne opp sine restriktive innreisebestemmelser. Og flere kommer trolig til å gjøre det de neste dagene.
Men hvor lurt er det å tenke utenlandsferie akkurat nå?

Dette mener myndigheten

Norske myndigheter fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reisende bør følge med på Utenriksdepartementets sider og nyheter, da rådene kan endre seg raskt.
Fra 13. mars 2020 skal alle som ankommer Norge fra utlandet være i hjemmekarantene. Varighet av hjemmekarantenen er nå (27. mai) satt til 10 dager.
Personer som i arbeidsforhold reiser mellom bolig og arbeidssted, og i den forbindelse krysser grensene mellom Norge, Sverige og Finland, unntatt fra karantene når de reiser til og fra arbeid.

Råd før reise (hvis du må reise) 

Du må sjekke hva reiseforsikringen dekker, inkludert hva som gjelder hvis du blir syk på reisen. 
Og en undersøkelse utført av Magasinet Reisefot viser at det kun er reiseforsikring fra Gjensidige som gjelder i utlandet så lenge UD fraråder utenlandsreiser.
- Våre reiseforsikringer dekker deg på vanlig måte om du er på reise i utlandet, med unntak av hendelser relatert til Covid-19. Men vi anbefaler selvsagt at nordmenn følger UDs reiseråd, og fraråder folk å bryte disse, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Thetravelinspector.no
De andre selskapenes forsikringer gjelder ikke selv om du er på en viktig jobbreise. Og UD kommer ikke til å bistå nordmenn med hjemreiser dersom det skulle oppstå en situasjon som gjør at ordinære rutefly blir innstilt.
Husk at det europeiske helsetrygdkortet i utgangspunktet gir de lik rett til behandling ved offentlige sykehus i EU/EØS som det aktuelle landets egne innbyggere. Men kapasiteten er mange steder svært begrenset og erfaringer viser at nordmenn uten reiseforsikring ofte ender et stykke bak i behandlingskøen.

Hvis du bestiller

Dersom du skal bestille en reise nå så er det svært viktig at du leser avbestillingsreglene nøye. Du risikerer å tape pengene dine dersom du ombestemmer deg og allikevel ikke ønsker å reise.
Selv om du får pengene tilbake så kan du risikere at det går flere måneder før utbetalingen kommer.
Når det blir tryggere å reise vil de store pakkereiseselskapene starte store salgskampanjer med billige reiser. Derfor vil det trolig lønne seg å vente med bestillingene.

Nektes innreise

Husk også at ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte, for eksempel transportrestriksjoner eller karanteneordninger uavhengig av norske reiseråd. Flere land og flyplasser innfører kontrolltiltak og stenger grensene for utenlandske reisende. Reisende må også være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse og kunne bli nektet innreise eller satt i karantene. 

Før reisen bør man du vurdere følgende momenter: 

  • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker). 

  • Risiko for å komme ut for reiserestriksjoner, portforbud, karantene eller andre tiltak i landet man reiser til.

  • Risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet dersom man skulle bli syk. 

  • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom man skulle bli syk. 

  • Risiko for hjemmekarantene i Norge etter reisen. 

  • Risiko for at man ikke får jobbe de 10 første dagene etter reisen (gjelder spesielt helsepersonell, men også andre arbeidsgivere kan ha regler på dette). 

Reisende som tilhører risikogrupper bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise i influensasesongen. 

Det er også viktig å sette seg inn i generelle reiseråd i forhold til behov for vaksiner for andre smittsomme sykdommer og andre forebyggende tiltak. 

Forebyggende råd på reisen (hvis du må reise) 

  • God håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbasert hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig. 

  • Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer. 

  • Unngå å hoste på andre, vask hendene hyppig og grundig og unngå å reise hvis du er syk. 

Studenter og andre som oppholder seg i områder med vedvarende smittespredning over en lengre periode, bør følge råd fra det norske utenriksdepartementet, lokale helsemyndigheter og utdanningsinstitusjonen/arbeidsgiver. 
(Kilder: UD/Folkehelseinstituttet/Gjensidige/If)