7 ting du må huske ved trafikkuhell i utlandet
Dette skal du gjøre hvis du krasjer eller bulker på reisen
(ODD ROAR LANGE): Mange nordmenn drar på ferie til utlandet i egen eller leid bil. Men hva skal du gjøre dersom uhellet er ute? Hvis du krasjer, bulker eller havner i en trafikklúlykke? Her skal du få noen tips som du bør lagre før du reiser.
1) Ikke betal for forsikring du ikke trenger
Én av fem, som kjøper ekstra forsikringer i skranken når de henter ut leiebil, føler seg presset, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Det er særlig såkalt egenandelsforsikring (SCDW) som drar prisen opp.
– Dette er en forsikring veldig mange allerede har gjennom reiseforsikringen, eller hvis man har betalt leien med kredittkort, NAF-medlemskap har også dette inkludert, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet.
2) Før du leier bilen: Gå nøye over bilen og se etter riper, steinsprut og sprekker i lakk, ruter og lykteglass.
Ta bilder av selv den minste ripe, og få med en beskrivelse av skadene i leiekontrakten, slik at du slipper krav om erstatning i etterkant. Når bilen leveres, er det en fordel å gå over den sammen med en representant fra leiebilselskapet og få en skriftlig bekreftelse på at bilen er i samme stand som da den ble hentet. Hvis dette ikke er mulig, er det lurt å gå over bilen og ta bilder, sier Flesland.
Forbrukerrådets undersøkelse viser at seks av ti allerede er flinke til å sjekke leiebilen for skader. Dette reduserer konfliktnivået, og kun én av tjue har opplevd å få erstatningskrav fra utleier i etterkant. Halvparten av disse var uenige i kravet.
3) Ikke godta uriktige krav
Vær oppmerksom på at utleier ikke har rett til å belaste kredittkortet ditt eller depositum for påståtte skader. Du skal alltid ha muligheten til å bestride slike krav før noe skal betales.
4) Dersom du havner i en trafikklúlykke eller -uhell
Husk å få navn og adresse til motparten. Og å få informasjon om vedkommendes forsikringsselskap. Ta bilde av motpartens førerkort og dokumenter. Kontakt politiet dersom vedkommende nekter.
5) Ta bilder
Det er viktig at du får tatt bilde av åstedet og motpartens bil og registreringsnummer. Dersom motpartens kjøretøy er en lastebil eller trailer med henger så er det hovedkjøretøyets nummer som gjelder.
6) Skaff vitner
Dersom det er vitner til uhellet så må du forsøke å få navn og kontaktinformasjon til disse vitnene.
7) Pass på personskader
Etter en ulykke eller uhell i trafikken er det lett å glemme å registrere personskader. De kan virke ubetydelige der og da. Men skader kan gi store smerter og forandre livet ditt (eller andres) senere. Det er viktig å kunne dokumentere sammenheng mellom trafikkuhellet og personskaden. Dra derfor raskt til lege og ta vare på alle dokumenter.