Slik endres ferierettighetene dine under koronasituasjonen
Men dette er lyspunktet for årets ferie
(ODD ROAR LANGE): Det finnes knapt noen i Norge som ikke har fått merke koronahverdagens store endringer. Og for mange har det endret arbeidsdagene, enten man er permittert eller har jobb å gå til.
Vi har stilt klokka frem til sommertid, og det er et usvikelig tegn om at vi går mot lysere tider i bokstavelig forstand. For hver dag kommer vi også én dag nærmere avslutningen på pandemien som traff oss med stor tyngde.
Hva med ferien din?
Hva som skjer til sommeren er fortsatt uavklart. Men det kan være smart å sette seg litt inn i ferierettigheter og -muligheter enten du er i jobb eller du er permittert.
La oss starte med dem som er i full jobb: Du opparbeider deg ferie - og feriepenger - på samme måte som tidligere. Dette er ferie og feriepenger du i utgangspunktet skal ta ut i 2021 (unntak dersom du slutter i din nåværende jobb og kan ta ut ferie og feriepenger).
For den som er permittert og etter 20 dager går over til dagpenger vil årets koronasituasjon få betydning for neste års ferie. Dersom du er på dagpenger i én måned vil neste års feriepenger bli tilsvarende avkortet, osv.
Mens ferie og feriepenger for 2020 ble opptjent i 2019.
Vær forøvrig klar over særreglene som gjør at du får dagpenger også i påsken.
Når kan du ta ferie?
Dersom ferien for 2020 ennå ikke er fastsatt eller avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, vil arbeidsgiver ha stor grad av styringsrett på uttak av ferie. Dette vil særlig gjelde overført ferie, avtalefestet ferie og annen ferie utover hovedferieperioden på 3 uker. Når det gjelder hovedferien, gjelder fortsatt regelen i ferieloven om at arbeidstaker kan kreve å få ta ut tre uker sammenhengende ferie i perioden 1 juni – 30 september.
Det gjelder en varslingsplikt på to måneder ved fastsetting av ferie, i henhold til ferieloven, «såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette.» Det er ikke avklart om korona er en slik «særlig grunn». Det er likevel antatt at denne varslingsplikten er en ordensforskrift, noe som betyr at fastsetting av ferie med mindre enn to måneders varsling ikke fører til ugyldighet. Det er heller ingenting i veien for at arbeidsgiver og arbeidstaker blir enige om en kortere varsling, for eksempel for å unngå eller utsette eventuell permittering.
Ved allerede fastsatt ferie for 2020
Dersom ferien for 2020 allerede er fastsatt eller avtalt, har arbeidsgiver mer begrenset mulighet til å gjøre endringer. Etter ferieloven kan arbeidsgiver endre fastsatt ferie «hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendinger.» Dette kan jo være aktuelt i disse tider, men loven understreker at «Slik endring kan bare foretas når avvikling av den fastsatte ferien på grunn av uforutsette hendinger vil skape vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder». Her siktes det da åpenbart til utsettelse av planlagt ferie, når et av vilkårene som må være oppfylt er at det ikke kan skaffes stedfortreder.
Les mer om hva som gjelder her.
Dette svarer NAV
Liv Tove Espedal, kontorsjef i ytelsesavdelingen i NAV svarer dette på spørsmålene fra Thetravelinspector.no angående våre ferierettigheter.
1) Vil arbeidstagere opptjene ferierettigheter/feriepenger i alle 20 dager (2 fra bedriften + 18 fra staten) i en permitteringsperiode?
-NAV har kun ansvar for regelverk knyttet ytelser og ikke generelle regler om ferierettigheter og feriepenger til arbeidstakere.
2) Vil man opparbeide ferierettigheter/feriepenger for perioden man får dagpenger (fra dag 21)
- Dagpengemottakere opparbeider ikke rett til feriepenger. Personer som har hatt dagpenger mer enn 52 uker, har mulighet til å ta ut ferie med dagpenger, se nedenfor under nr 4.
3) Kan man avbryte permitteringsperioden for å ta ut ferie - og dermed ta ut feriepenger?.
- Opparbeidet ferie skal tas ut før det permitteres. Virksomheten har en plikt til å begrense permittering om det er mulig.
4) Kan man avbryte dagpengeperioden for å ta ut ferie - og dermed ta ut feriepenger?
- Dagpengemottakere som har hatt dagpenger under 52 uker, har ikke rett til ferie med dagpenger. Stønadsmottakeren kan velge å ta ut ferie og dette skal føres på meldekortet. Man vil da ikke motta dagpenger.
Dagpengemottakere som har mottatt dagpenger i mer enn 52 uker, kan ta ferie i inntil fire uker med rett til dagpenger. Disse fire ukene kan tas samlet eller som enkeltdager og omfatter også ferie i utlandet. Uttak av feriepenger påvirker ikke retten til dagpenger, avslutter Liv Tove Espedal, kontorsjef i ytelsesavdelingen i NAV.
Les mer her
På grunn av situasjonen nå, har NAV gitt særlige regler om føring av fravær på meldekortet. Se mer om dette her.
Og her kan du lese mer om regler for permittering og ferie.
Kilder: NAV og tekna.no