Dette betyr fargen på passet ditt

Kan du bytte farge på forsiden?

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Har du lagt merke til at pass har ulike farger? Vanligvis er ikke forsidefargen på passet ditt noe du selv kan bestemme. Men det finnes noen unntak.

Fargeskiftet

De fleste passene i verden er enten blå eller røde. Men du kan selvsagt velge en annen farge på beskyttelsesomslag som du kjøper i reiseutstyrsbutikker.

Noen land har byttet farger på passene underveis. USA, for eksempel, byttet fra grønt til blått i 1976, mens Norge byttet fra knallrødt til burgunderrødt da de reduserte størrelsen på passet til dagens litt mer hendige størrelse (som også er standardstørrelsen for resten av verden).

Dersom du har gått gjennom passkontrollen i Norge eller utlandet så har du sikkert lagt merke til at det er ulike farger på forsiden på passene. Og nå skifter fargen også på nødpasset i Norge. Mens det vanlige røde passet skiftet farge fra den dyprøde fargen til en mer «lakserød» farge i fjor høst.
Mange muslimske land har grønne pass, mens en lang rekke av de afrikanske landene har svarte for- og bakside.

Men visste du at vi også i Norge opererer med flere ulike farger på passene?

Nye pass

19. oktober 2020 fikk alle de norske passene, med unntak av nødpasset, nytt design og en litt mer lakserød farge enn de tidligere passene. Og nødpasset endrer design fra 1. januar 2022 og fargen endres fra oransje til hvit.

Visste du at vi også i Norge opererer med flere ulike farger på passene?

Det hvite passet

Dette er det vi kjenner som nødpass og som tidligere var oransje. Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i noen tilfeller få utstedt nødpass hos politiet.
– Nødpass utstedes både til voksne og barn. For å få nødpass må du ha bestilt en utenlandsreise og vise billetter/reisedokumenter til denne reisen. Du får ikke utstedt nødpass hvis reiser fra Tromsø til Oslo og tenker at det kan være kjekt å ha et nødpass i tilfelle du komme på å ta en svipptur til København.
Da må du i så fall kjøpe billetter til danmarksturen først.

Fra 1.1.2022 er det en rekke politistasjoner som ikke lenger utsteder nødpass. Sjekk lista her. Eller søk på politiet.no for å få opp liste over steder som utsteder nødpass.

Vær også klar over at nødpass vanligvis ikke utstedes av politistasjonene i helger og på kveldstid.

– Dersom du skal reise en av de nærmeste dagene og ikke finner igjen det røde passet ditt så kan nødpasset være – ja akkurat det: en nødløsning, sier Tore Rossland i Politidirektoratet.

Det blå «passet» 

Det blå passet er egentlig ikke et pass, men et reisebevis som gis til personer som har flyktningestatus i Norge.
Dette er et utlendingspass for enkeltreiser. Hvis du har oppholdstillatelse i Norge, og du plutselig må reise på en viktig tur til utlandet, kan du søke om norsk utlendingspass for enkeltreise. Det kan ikke være mulig for deg å skaffe pass fra hjemlandet ditt i tide før du skal reise.

Det grå passet

Dette er et utlendingspass og det kan ha gyldighetstid i inntil 5 år. Hvis du har oppholdstillatelse i Norge, og du plutselig må reise på en viktig tur til utlandet, kan du søke om norsk utlendingspass også for enkeltreise. Det kan ikke være mulig for deg å skaffe pass fra hjemlandet ditt i tide før du skal reise.

Les mer: Husk å sjekke passet ditt før du reiser

Det røde passet

Dette er det ordinære passet som du får når du søker pass på vanlig måte. Fra du søker pass til du får det levert i posten kan det gå inntil ti arbeidsdager.
Men siden produksjonen skjer gjennom spesielle passkiosker går det vanligvis noe raskere.

Det turkise passet

Diplomatic passport har turkis farge (før 19. oktober 2020 var det rødt). Et diplomatpass er et pass som benyttes av et lands diplomater eller medlemmer av statsledelsen. Dette er passet også som kongefamilien bruker på sine utenlandsreiser.
Servicepassport og special passport har turkis farge utstedes av UD til personer som reiser på oppdrag for den norske stat.

Så lenge er passet gyldig

Pass som er utstedt til personer over 16 år er vanligvis gyldig i 10 år. Men for barn er det kortere gyldighetstid for passene. Og husk at selv et rødt pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet. Siden barn forandrer seg raskt gjelder disse tidsgrensene:

0-5 år: to år
5-10 år: tre år
10-16 år: fem år

Vær klar over at enkelte land krever at passet er gyldig en periode etter utreise fra landet du har besøkt. Dette finner du oppdatert informasjon om på Utenriksdepartementets (UDs) landsider som blant annet inneholder informasjon om inn- og utreisebestemmelser for de ulike land.
Sjekk gyldighetstid for pass etter utreise.

Pass for alle

Alle barn skal ha eget pass, uansett alder. Og selv om norske borgere normalt kan reise uten pass i Norden er det et godt reiseråd er å ta det med likevel. Og med ulike koronarestriksjoner vil det på kort varsel kunne bli innført utvidet passkontroll.
Og, fordi en del overnattingssteder, flyselskap etc. krever pass. Alle pass bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur.

Søk om pass på politiets nettsider.