Derfor bør dere dra på jentetur til den herlige danske rivieraen

Etter dette er dere ikke i tvil om hvor neste reise bør gå

Er dere klare for de gode opplevelsene i kongenes Nord-Sjælland?  Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Dere har kanskje vært på jentetur til København? Og dere har også fått med dere de fine opplevelsene i Skagen og Jylland?
Men da har dere fortsatt det beste igjen: På toppen av Sjælland, som er øya hvor København ligger. Her finner dere perlene på rad og rekke. Derom dere fortsatt lurer på hvor dere skal dra på den neste jenteturen så har dere fasiten her: Jeg skal gi dere minst sju gode grunner. 

Reisen dit

De deilige strendene venter på dere.                                  Foto: Odd Roar Lange

Nordsjælland kalles Den danske riviera. Og det er ikke uten grunn. Den 70 km nesten sammenhengende sandstranden fra Nivå i vest til Hundested i vest er en reise i mellom 11 kyst- og badebyer. Mens hele den danske rivieraen strekker seg egentlig 230 km fra Sejerø-bukta i vest til Øresund i øst. 
Det er tett mellom wow-opplevelsene. Og enda tettere mellom øyeblikkene som du kommer til å samle i mobilkameraet.
Den enkleste reisen til Nordsjælland er via København. Hit kan du lett komme deg
med bil og til Danmark via Malmø/Øresundbroen eller ferje Helsingborg-Helsingør, med fly via Kastrup eller med Københavnbåten.
Deretter tar dere bil eller tog (se togtider) fra København (evt fra Kastrup eller jernbanestasjonen ved DFDS-kaia) og en halvtimes reise nordover til Helsingør. Herfra tar dere taxi, leiebil eller sykkel, dersom det ikke er nettopp Helsingør som er endestasjonen. Eller dere kan ta toget på Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen (HHGB), også kalt Hornbækbanen, er en dansk jernbanestrekning på Nordsjælland.

Besøk Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen i sitt eget kurbad. Foto:
Odd Roar Lange

Det er knapt mulig å reise til Nordsjælland på jentetur uten å besøke Ilse Jacobsens verden i Hornbæk.  Den danske 57-åringen, som hos nordmenn ble først kjent for sine støvler som hun lanserte i år 2000, og deretter utvidet med sitt behagelige regntøy, har senere lansert både kjoler og klær, blomster, spa- og skjønnhetsprodukter, kurbad og restaurant. Alt med Ilses krav til høy kvalitet og i hennes livsstil, og med byen Hornbæk som midtpunkt. Da Ilse i 1998 fikk leddgikt betød det også nye utfordringer. Og 15 år senere åpnet hun sitt eget spa og kurbad i Hornbæk. Både for å kunne få god behandling like ved der hun bor, men samtidig skape et nytt produkt i toppklasse for den fine badebyen som til vanlig har 3000 innbyggere. Om sommeren tidobles antallet.
Start oppholdet på kurbadet med et glass Nicolas Feuilatte-champagne, og så er det bare å nyte opplevelsene inne og ute før dere avslutter med dagens sene lunsj (som heter frokost på dansk).

Steder å bo

Til å nyte - de late dagene i Danmark.
Foto: Odd Roar Lange

Nordsjælland har siden 1800-tallet vært stedet for velbeslåtte københavnere som reiste ut av byen til sine sommersteder. Og selvsagt hjemmet for de mange fiskerfamiliene som har livnært seg av havet. Mange av hyttene og sommerhusene langs rivieraen har gått i arv i generasjoner, og turistkontoret forsøker å få flere til å leie dem ut til turister. Kjærkommen inntekt for utleieren og økt omsetning for det lokale næringslivet. Det er gode muligheter til å finne utleieboliger her
Men for den perfekt jenteturen er det spesielt to hotell jeg vil trekke frem som perfekte tips:
Hotel Bretagne i Hornbæk og Helenekilde badehotel i Tisvildeleje.
Hotel Bretagne er nyoppusset og nyåpnet i fjor og drives av ekteparet Anne og Kasper Heebøll Harboe. Deilige store rom med K.A. Roos-møbler, en meget bra restaurant (bestill treretters middag med tilhørende vinpakke), flott uteområde ved innsjøen, en god bar og fremfor alt et utmerket vertskap og ansatte. Et meget bra valg.

Ser du Badehotellet på TV? 
Foto: Odd Roar Lange

  Helenekilde badehotell er så romantisk at man kan bli svimmel av mindre. Utsikten over havet og solnedgangene er virkelig i verdensklasse, turen ned til badestranden er kort - både for morgenbad og kveldsbad, og kjøkkenet leverer kortreist mat på høyt nivå. En aperol spritz mens dere venter på middagen kommer til å skape minner for livet. Helenekilde er som hentet ut av tv-serien Badehotellet. La gå at rommene ikke holder samme nivå som kjøkken, servicen og de skjønne omgivelsene i fellesområdene ute og inne. Det er i denne sammenhengen ikke så viktig. Dere kommer uansett til å trives.
Skulle det være fullt på disse to hotellene, og det er ikke helt usannsynlig, så bør dere sjekke mulighetene hos Sauntehus Slotshotel eller Marienlyst strandhotel.

Sjokoladefabrikken venter

Så enkelt kan det selvsagt sies.                                              Foto: Odd Roar Lange

Ingen jentetur uten sjokolade. Og hvorfor ikke like godt besøke sjokoladefabrikken. Peter Beier Chokolade har premimumprodukter som etterspørres over hele Skandinavia. I den gamle Blåkorsgården Ørsholt Gods er et lite eventyr i seg selv. Her kan dere (dersom dere er 20-40 personer) bestille omvisning med Peter Beier som vert. Eller dere kan rusle litt rundt på egenhånd, og naturligvis starte og stoppe oppholdet i fabrikkutsalget.
Dersom dere ikke vil bære med dere sjokolade resten av dagen så skal du vite at PTC også har eget utsalg på Kastrup, hvor du kan kjøpe de samme varene til samme pris. Eller - det er mulig å kjøpe online.
Alle produkter er 100% håndlaget av kakaobønner fra PBCs egen egen plantasje og råvarer fra det 130 hektar store Ørsholt Gods. Imponerende - og veldig, veldig godt. PS: Husk å prøve den rosa sjokoladen Ruby!

Se de fine bildene fra Nordsjælland her 

Dramaet i den søte kystbyen

Byen Gilleleje ligger ved Sjællands nordligste punkt. Her finner dere en lite og sjarmerende aktiv fiskerby som er kåret til Danmarks mest kreative by. Der mange av de gamle husene har stråtak og tradisjonsrik dansk arkitektur. De smale gatene, små butikkene, fine kafeene og sjarmerende butikkene lokker naturligvis mange reisenede til sommerbyen. Men byen har også en dramatisk historie.
Byen ble sentrum for omfattende trafikk av jødiske flyktninger over Øresund til Sverige da den tyske okkupasjonsmakten i oktober 1943 startet arbeidet for gjøre Danmark fri for jøder. I denne  perioden klarte, i følge Kulturarv.dk, omtrent 7000 (omtrent 95 prosent) jøder å flykte - hjulpet av dansker og svensker, sammen med andre faktorer som tyske dobbeltspill.
Hitorien om Gilleleje og jødenes flukt inneholder også tragedier. Noen døde under flukten, andre ble arrestert og deportert. Ca 470 jøder fra Danmark endte i konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Flertallet kom hjem etter frigjøringen, men 53 døde i leiren.
Ca. 80 flyktninger ble arrestert ved kirken i Gilleleje natten mellom 6. og 7. oktober 1943. Der gjemte de seg i mørket, assistert av pastoren og andre Gilleleje-borgere, mens de ventet på en båt til Sverige. Bare én fra dette følget unnslapp tyskerne, fordi han gjemte seg i klokketårnet i kirken. 
Historien forteller at mannen flyktet til USA hvor han utdannet seg som jazzmusiker, og senere kom han tilbake til Danmark og bosatte seg i København.

Havnen i Gilleleje.                                                               Foto: Odd Roar Lange

Vintage og design

Hvem har ikke drømt om dansk design? I denne regionen har du absolutt muligheter til å slå kloa i en liten skatt uten å vrenge lommeboka fullstendig. Hver lørdag og søndag er det loppemarked i Helsingør.
I Hillerød er det loppemarked på torget i fra mai til september, mens dere finner Søstrenes loppemarked ved Humlebæk stasjon hver tredje lørdag i måneden i samme periode.
Fra 24. juni til 12. august 2018 er det lørdagsloppemarked i Gilleleje og på Birkpladsen i Tisvildeleje.

Kjøp med deg en kafé

Ta turen til Camilla og Michael på Albis kaffebar.                    Foto: Odd Roar Lange

Eller, hvorfor ikke tar turen tilbake til Hornbæk og til Albis kaffebar og secondhand hovedgata. Camilla og Michael Mengers hadde i en årrekke samlet inn møbler og boligutstyr til det som skulle bli deres nye kaffebar. I 2013 fikk de kjøpe det gamle huset i sentrum som de har gjort i stand takket være en gedigen dugnad sammen med venner og familie. Og kaffebaren er blitt en av byens midtpunkt. Åpen året rundt, og med et Vertskap med stor V. Her er det hjertevarme og god service som gjelder, enten dere sitter inne i huset eller ute i hagen. Her arrangeres gratiskonserter på lørdager frem til begynnelsen av august.
 Dersom dere er her ved stengetid så bli ikke overrasket om at vertskapet drar hjem mens dere får beskjed om å lukke når dere vil gå. Dere får mange gode minner her helt gratis, men det er også mulig å kjøpe med seg minner hjem. For nær sagt alt du ser er til salgs. Bortsett fra maleriet av Camillas surfende bestefar. Dersom Camillas mamma kommer forbi: bli ikke overrasket over den nokså friske og humoristiske tonen mellom svigersønn og svigermor.  

Du kan få kjøpe henne med deg hjem. Hun lager meget gode kaker men skravlet ustanselig.
— Michael Mengers - innehaver på Albis Kaffebar - om sin svigermor

Vil dere vite mer om Den Danske Rivieraen? Følg med på Thetravelinspector.no som kommer med flere reportasjer og gode tips fra denne fantastiske delen av Danmark.

Du kan også om Den Danske Riviera lese mer her.

De søte små badehusene like utenfor Gilleleje.                 Foto: Odd Roar Lange

Flere jenteturer dere bør se nærmere på

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Bornholm
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vilnius
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vietnam
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Skagen

Les mer: Den beste dagen for billige flybilletter er kanskje ikke den du tror
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet