Alt du trenger å vite for en perfekt ferie på Ona

Den lille øya med det store hjertet

Se alle de fine bildene av Ona. Klikk på selve bildene i reportasjen så får du sett dem i større format.
Alle bilder: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Ona er navnet som brukes på de bebodde øyene Husøya og Ona ytterst på Romsdalskysten.
Ona var tidligere en del av Sandøy kommune, som etter kommunesammenslåingen 1. januar 2020 ble en del av Ålesund kommune – til sterke protester fra onaværingene som ønsket å bli en del av Aukra kommune, og dermed en del av kommuner i Romsdal.

Samlet av broen

Klikk på selve bildene i reportasjen så får du sett dem i større format.

Her finner du Ona

 Ona består, som allerede nevnt, av de to øyene Husøya og Ona. De bindes sammen av en kort bro og mange opplever knapt at de har forlatt Ona før de er over på Husøya. Broen stod første gang ferdig i 1903.
Ved siden av bilbroen er også gamlebroen (gangbro) restaurert.
Ona er det tidligere fiskeværet og den som ble først bebodd. Mens Husøya hadde gårdene og dyrket mark i tillegg til boligene for fiskerne og deres familier.
Ta gjerne en tur til museumshuset Steffågarden på Husøya (bygd i 1793) for å se hvordan folk levde og bodde for vel 100 år siden.
Gravstedet på Husøya ble etablert for snart 100 år siden - i 1923 - og er omgitt av en vakker rullsteinsmur. Gravstedet og kapellet forteller også noe av øyrikets historie.  

Reisen dit

De fleste ankommer Ona med ferga som går fra Finnøy, via Sandøy. Man kan enten ta bil eller buss (eller sykkel) fra Molde til Hollingsholm og ferge over til øya Gossen (Aukra kommune). Herfra er det en 7-8 minutter lang biltur til Småge hvor du enten kan sette igjen bilen eller rygge (!) om bord på bilferga Kvaløy som går via Orta (Orten) og til Finnøy – og ferga herfra videre til Sandøy og Ona.
Eller, du kan komme deg til Finnøy ved å kjøre via Fjørtofta og Harøy etter ferge fra Brattvåg. Fra Harøy kjører du videre til Finnøy og om bord på ferga Kvaløy derfra. Man kan sette igjen bilen på Finnøy dersom man klarer seg uten bilen på Ona.
Husk at alt på Ona er innenfor gangavstand fra ferjekaia på øya.
Det er også en liten gjestehavn på Ona, for dem som kommer med egen båt. Ved gjestehavna er det et lite servicebygg med toalett, dusj og vaskemaskin (samt hjertestarter).

Overnatting

Ona Havstuer er en del av Classic Norway Hotels og ligger strategisk til helt inntil fergekaia.
Havstuene har i sommerhalvåret eget vertskap. Og i sommer er Hilde Nevland og Kenneth Røynås sommerens vertskap. Havstuene og driften blir ellers i året administrert av Finnøy Havstuer som også tar seg av bestillinger og vedlikehold.
Ona Havstuer har fem leiligheter som er utstyrt for selvhushold. Leilighetene har i alt 22 sengeplasser.
I sommermånedene er det servering i restaurant Ona. Husk å bestille bord på travle finværsdager.
Hustadvika Adventure leier ut tre leiligheter på Onakaia som ligger like ved Ona Havstuer. De tre leilighetene har i alt 21 sengeplasser. Hustadvika Adventure arrangerer også ulike aktiviteter for dem som ønsker dette.
Ved badestranda (like ved gravstedet på Husøya) er det fine muligheter for telting. Husk reglene for max 2 overnattinger jfr. Friluftsloven. Det er toalettmuligheter i «dohuset» som er bygget på dugnad. Ta godt vare på det, og kast søppel i søppeldunken eller ta det med hjem.

Ona Fyr

Det er først og fremst selve fyret på Onakalven (Onas høyeste fjell) som har gitt stedet berømmelse og et kjent navn. Ingebrigt Steen Jensen skrev boka Ona fyr, som ikke handler om Ona men om ledelse. Og dette ga øya og øysamfunnet ekstra drahjelp i markedsføringen.
Selve fyret stod ferdigbygget i 1867 etter at det hadde vært snakket – og skrevet – om fyr på Ona i over 30 år. Fyret, som er 14,7 meter høyt ble tent første gang søndag 20. oktober. Fyret ble bygget av det som ble omtalt som «havrallerene» fra bygdene Dalsfjorden og Volda og er med høyden på Onakalven 40 meter over havet. Det betyr at det hvite lyset, som lyser hvitt med blink hvert 30. sekund kan sees hele 17,8 nautiske mil unna.
Lykta, som med sitt linseglass er bygget av det franske selskapet Lepaute, ble først lånt ut til verdensutstillingen i Paris, før mannskaper fra den norske marines hovedverft i Horten fikk lykten på plass.
Fyret er et såkalt navigeringsfyr og ikke innseilingsfyr.
Ved foten av Onakalven ble det bygget både fyrvokterbolig og assistentbolig. Etter at fyret ble automatisert i 1971 var det ikke lenger behov for de to boligene for kystverkets menn. Derfor ble de solgt, og huser i dag et av de to keramikkverkstedene på Ona. 

Keramikk og kunst

I flere tiår har keramikk og brukskunst vært blant eksportartiklene fra Ona. Ona har i dag to keramikere med utsalg, Onakalven keramikkverksted og «Brun & Blå».
Begge ligger like ved Ona Havstuer og fergekaia. I tillegg kommer Galleri HF9 på Husøya. I tillegg kan dere på Ona besøke butikken med den lille kafeen, samt strikkebutikk (kanskje Norges minste, men veldig hyggelige) - To runde pinner  og Glade Kopper.

Badestrand

Når Ona er omgitt av hav på alle kanter så mangler det selvsagt ikke på bademuligheter. Dersom du har egen småbåt, SUP, kajakk eller kano kommer dere også til på mange av de små og herlige badestrendene og svabergene. Men for andre så er det badestranda ved gravstedet og fotballbanen som gjelder (her er det også fine muligheter for dem som vil buldre (fjellklatre på lave fjell). Men tilbake til badestranda. Dette er som en herlig sydenstrand (bortsett fra lavere temperatur i vannet) med kritthvit og herlig sand. Stranda passer perfekt for også for små barn fordi den er grunn og oversiktlig.

I nærheten av badestranda er det et stort felt med runde rullesteiner. La disse få ligge, til glede for dem som kommer etter deg. På samme måte som vi gjerne lar blomster og annen vegetasjon få være i fred. De er finest der de står – på naturlig grunn.

Været

Vær klar over at været på Ona kan skifte fort. Ta derfor med klær og klesskift til «alle slags føre» også når du besøker Ona på sommerstid. Når høstens sørveststormer slår inn for fullt kan det virkelig gå hardt for seg på Ona. Og dersom stormen treffer samtidig med fullmåne vil det gjerne føre til springflo som kan gjøre skade på både brygger og båter.

Fiskeplasser

Dersom du vil fiske fra land så er det gode forhold på svabergene på Vesleholmen (nord på øya). Det er bare å gå over moloen (ferdig i 1936) ved gjestehavna og helt til enden hvor dere finne fine fiskeplasser.
Det finner dere også på den vestligste delen av Husøya.  
Det er ingen utleie av båter på Ona. 

Glem engangsgrill

Som allerede nevnt, naturen på Ona og øyene omkring er sårbare. Vær spesielt varsom i fuglenes hekkesesong. Fuglene heller også på flere av de omkringliggende holmer og skjær.
Lag gjerne mat i naturen, men la dropp gjerne engangsgrillen. Ta heller med en liten flergangsgrill eller kokeapparat/stormkjøkken.

Stormly

Dette er navnet på forsamlingshuset som ligger nær broen mellom Husøya og Ona. Forsamlingshuset stod første gang ferdig i 1913 og ble bygget av plank som drev i land etter en vinterstorm. Lastebåten «Lukka» mistet nemli gmye av trelasta utenfor Ona på grunn av en heftig storm.
I dag brukes Stormly til konserter, julebord, ulike fellesarrangement, begravelser og til utleie. 

Antall innbyggere

Det offisielle antall innbyggere sommeren 2020 er bare 11. Antallet har vært synkende siden toppårene 1930-1940, og selv om innbyggertallet bare er 11 så vil du sannsynligvis treffe langt flere, fordi Ona har mange hyggelige eiere og brukere av fritidsboliger. I sommerukene kan det være like mange på øya som på 30-tallet da rundt 300 bodde her.  

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Onagarden har en tett husklynge der det eldste kjente huset ligger i midten og er fra 1725. Husene, som tidligere var bebodd av fastboende er for det meste fritidsboliger.

 

Husøygarden har i de siste årene blitt modernisert og er for det meste fritidsboliger. Husøya har tidligere hatt både legekontor, skole, to gårdsbruk og Romsdals eldste fotballgressbane.

 

 

 

Ona fyr er i dag fredet og regnes som nasjonalt kulturminne.