Kommentar: «På tide å skrote denne turistregelen»
Vanskelig å forstå, bekrefter Statsforvalteren
(ODD ROAR LANGE): For noen år tilbake reiste jeg sammen med en kollega på en reportasjereise til Stryn i Vestland fylke. Etter at dagens arbeidsoppgaver var unnagjort gikk vi til hotellets restaurant for en biff og en øl. Det gikk helt fint. Vi fikk begge deler. Men det var ingen selvfølge. Alkohol var kun tillatt solgt til turister og tilreisende. Lokalbefolkningen måtte klare seg uten.
Vi syntes det var veldig rart. Og det har blitt til en historie jeg gjerne forteller når jeg skal eksemplifisere rare og uforståelige regler som slår veldig galt ut. I dag er heldigvis skjenkereglene endret. Både stryninger og tilreisende får servert øl på hotellet, Jeg tror de fleste er enige om at det er best sånn.
Hva er egentlig en turist
Men det er ikke slutt på snodige og foreldede regler her i landet. Og én av dem handler om hvem som er turist og hvem som ikke er det. Og hvor mange om skal til for at det blir et turiststed.
Innovasjon Norge sin turistundersøkelse definerer det på denne måten:
«En turist i Norge defineres som en person som er på reise i Norge, utenfor sine vanlige omgivelser i mer enn én dag, men mindre enn et halvt år (eller 183 dager). »
Statistisk sentralbyrå har en annen definisjon: «En turist er definert som en person som reiser til eller oppholder seg på et sted som ligger utenfor det området han eller hun normalt ferdes i, der reisen er av en ikke rutinemessig karakter og oppholdet varer under et år. Både dags- og overnattingsturister er inkludert i turismebegrepet.»
Det finnes flere andre definisjoner også.
Hovedregelen er nemlig denne: Dersom en kommune ønsker å ha søndagsåpne butikker så må man sende en søknad til Statsforvalteren. Og dette kan kun innvilges dersom stedet regnes som «et typisk turiststed». For at et område skal kunne regnes som et typisk turiststed, må salget i perioder hovedsakelig skje til turister. Er dette vilkåret oppfylt, kan statsforvalteren beslutte at området etter en helhetsvurdering skal regnes som et typisk turiststed.
Og den jobben er ikke enkel. Og det viser seg at den slår urimelig ut.
«Praksisen på landsbasis er også sprikende, og det pågår for tiden et arbeid med å samordne denne»., skriver Stasforvalteren i Rogaland . Det skjer i forbindelse med at den, under tvil, godkjenner at det bittelille stedet Ogna i Hå kommune får ha søndagsåpne butikker halve året. Ikke hele, slik Hå kommune søkte om.
Søndagshandel
Ogna har altså fått ja. Dermed kan også de 374 fastboende planlegge søndagshandel mellom 1. april og 10. september.
Det kan også de fastboende i Stonglandseidet og Skaland og Troms, Bud i Romsdal, Galdesand i Lom kommune og Dønfoss i Skjåk kommune, og en rekke andre andre steder du knapt vet hvor ligger. I alle fall kan de gjøre det i deler av året.
Mens mange andre får nei. Slik Oslo har opplevd gang på gang.
Nå er det ikke bare på tide å samordne tolkningen av hva som er en turist og hva som er et typisk turiststed. Det er på tide å skrote hele den gammeldagse og klart urimelige praksisen.
Norsk verdiskaping
Nordmenns bidrag til turist- og reiselivsomsetningen her i landet er over 80 prosent av det totale regnskapet. Her teller både kortreiste og langreiste turister.
Norge er vårt nærmeste ferieland. Og det er vi som fyller kassa aller mest.
Men det er allikevel ikke sikkert at Statsforvalteren mener at Oslo, en by som bugner av turister hele året, er et typisk turiststed.
En som reiser fra Holmenkollen for å være turist i egen by på Grünerløkka er kanskje ikke en turist, selv om vedkommende handler i Markveien og spiser middag i Thorvald Meyersgate.
En familie fra Stovner som drar til Oslo sentrum for å besøke Nasjonalmuseet og deretter spiser middag på Aker brygge teller ikke like mye som en gjest fra Fredrikstad som kommer i samme ærend.
Sånn kan det ikke være.
Oslo søker igjen
Nå bekrefter byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H) overfor NRK at byrådet i Oslo forbereder en ny søknad til Statsforvalteren i Oslo. de ønsker sentrumsdelen av Oslo skal få status som et typisk turiststed. Oslos Høyrebyråd har søkt også tidligere men fått avslag.
Med åpning av Munch, Operaen, Deichmanske, Nasjonalmuseet og luksushotellet Sommerro er Oslo virkelig blitt en turistby. Det er uforståelig dersom søknaden avslås. Men - det er enda mer uforståelig at noen mener at den gamle regelen bør praktiseres. Det er på tide å overlate avgjørelsen om søndagsåpne butikker til de som eier og driver bedriftene i samarbeid med de ansatte.
Jeg er sikker på at det kommer til å gå helt fint.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.