Slik sparer jeg 10 000 på hver biltur

Dette trikset bør du også kunne - kjempesmart

(ODD ROAR LANGE): La meg være den første til å innrømme det. Jeg lar meg dessverre lett friste til å la meg distrahere av mobiltelefonen. Én ting er at det skjer i sofaen og på kontoret. Men verre er det at jeg også er en mobilsynder i trafikken. Jeg har selvsagt mobiltelefonen feste til en brakett i bilen. Men, jeg fristes til å ta blikket bort fra trafikken - alt for ofte. Og én gang er en gang for mye.
Nå har jeg funnet ut hvordan jeg skal unngå det.
Jeg har stilt inn telefonen slik at den automatisk settes i «bilmodus» når jeg setter meg i bilen. Det er en funksjon som kan minne litt om flymodus.

Jeg lover

Jeg lover at den skal være på hele tiden når jeg sitter bak rattet på en bil. Det kan spare meg for penger. Og det kan spare noens liv.
Fra 1. februar vil det koste svimlende 10 200 kroner å bli tatt med mobilen i bruk under kjøring. I tillegg kommer tre prikker på førerkortet.
Det er er lov å ringe til noen (ved bruk av stemmekommando), svare på anrop - og å hære på musikk. Å bruke navigasjoner, så som Google Map etc, er ikke lov.

-Kjør forsvarlig

Mobiltelefoner er blitt en uunnværlig del av livene våre, på godt og vondt. Å bruke mobiltelefonen mens du kjører – enten det er for å sende meldinger, sjekke e-post eller kun sjekke klokka – har vist seg å være en av de mest farlige aktivitetene en sjåfør kan foreta seg.
- Uoppmerksomheten under mobilbruk blir så stor at man mister viktig informasjon fra trafikken, som er nødvendig for å kunne kjøre ansvarlig, sier Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.

1 av 4 har blitt distrahert under kjøring

2022 omtales som et katastrofeår, da hele 116 personer omkom i trafikken. Uoppmerksomhet, særlig knyttet til bruk av mobiltelefon, er en kjent årsak til mange trafikkulykker. I en ny undersøkelse utført av YouGov for Volvo og Trygg Trafikk svarte mer enn hver fjerde bilfører at de har opplevd å bli distrahert av mobilen under kjøring.  

Spar penger, spar liv

Bård Morten Johansen

Den splittede oppmerksomheten som oppstår idet man veksler mellom veien og mobilen, kan føre til sakte reaksjonstid, manglende oppfatning av trafikkskilt og farlige situasjoner som kunne vært unngått. Derfor oppfordrer Trygg Trafikk til å bruke «bilkjøring» i Apple-verden eller «kjøremodus» i Android-verden mens de sitter bak rattet. 
– Bilmodus eller kjøremodus er en funksjon på smarttelefoner som ligner veldig på flymodus, og som flere kanskje kjenner til allerede. Når innstillingen er på, får du fred og ro til å konsentrere deg om kjøringen – uten mas fra Facebook, Snapchat eller andre apper, forteller Johansen.

Dette gjør bilmodus:

  • Slås på automatisk: Innstillingen blir automatisk slått på når du kobler til CarPlay, bilens Bluetooth-funksjon eller basert på registrerte bevegelser.

  • Demper varslinger: Varslingene på mobilen blir dempet mens du kjører.

  • Deler at du ikke er tilgjengelig: Funksjonen informerer andre om at du har dempet varslinger, men tillater at de kan nå deg dersom det er viktig.

Slik installerer du

På iPhone:

  • Gå til «Innstillinger» og trykk på «Fokus».

  • Trykk på plusstegnet øverst i høyre hjørne, og deretter på «Bilkjøring».

  • Trykk «Neste», følg instruksjonene på skjermen og still inn alternativene du vil bruke.

  • Trykk på «Ferdig».

På Android:

  • Gå til «Innstillinger».

  • Trykk på «Sikkerhet og nødsituasjoner».

  • Velg «Kutt lyden til varsler mens du kjører».

  • Aktiver modus og tilpass.

  • (Merk at dette gjelder Samsung. Oppsett på andre Android-enheter kan variere.)

– Ved bruk av bilmodus blir fokus på trafikken istedenfor på telefonen. Kjører du bil, så kjører du bil, avslutter Johansen. 

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.