Kan du reise til Hellas nå?
Dette må du vite om å reise til skogbrannområder rundt Middelhavet
Mange nordmenn skal reise til Hellas eller et av de andre Middelhavsområdene med skogbranner, og lurer på om de på reise eller hva de skal gjøre. Hvordan er det med rettighetene og hva kan man kreve?
Dersom du selv avbestiller reisen på grunn av egen frykt for det som venter, så får du dessverre ikke igjen pengene fra reisearrangøren. Du må vente til reisearrangøren kansellerer reisen. Du får dessverre heller ikke noen igjen via reiseforsikringen før Utenriksdepartementet utsteder et såkalt reiseråd, en advarsel om å reise.
Her er Utenriksdepartementets svar på spørsmålene mange stiller akkurat nå.
Dette bør du vite
Jeg har mistet pass og andre identifikasjonspapirer, kan jeg reise hjem?
Utenrikstjenesten er i tett dialog med lokale myndigheter og reiseoperatørene, og er klare til å bistå borgere som ikke er i besittelse av et reisedokument.
Er det farlig å oppholde seg i de berørte områdene?
Skogbranner kan være potensielt svært farlige. Det oppfordres til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger, samt være forberedt på at evakuering kan bli nødvendig på kort varsel.
Vi gjør oppmerksom på at Hellas har utviklet et mobiltelefon-basert varslingssystem for alle som befinner seg i nærheten av naturkatastrofer (jordskjelv/skogbrann etc.): hvor en varsles gjennom automatiserte meldinger fra 112 (det europeiske nødnummeret).
Jeg planlegger å reise til Hellas de nærmeste dagene, hva gjør jeg nå?
Ta kontakt med turoperatør eller reisebyrå for informasjon dersom reisemålet er utsatt for skogbrannfare. Det er en vedvarende og høy risiko for skogbrann mange steder i Hellas. De som skal reise må planlegge for situasjoner som kan oppstå. Vi anbefaler alle å sette seg inn i situasjonen, følge nyhetsbildet og vurdere situasjonen grundig før man eventuelt reiser.
Det er den reisende selv som må vurdere om man skal reise eller ikke.
Hvorfor utsteder ikke UD reiseråd for Rhodos eller Hellas nå?
Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til og råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der. UD har også i ekstraordinære situasjoner opprettet helserelaterte reiseråd, for eksempel i sammenheng med smittefare under pandemier. Se Utenriksdepartementets reiseråd - regjeringen.no for mer informasjon.
Se Utenriksdepartementets reiseråd - regjeringen.no for mer informasjon.
Generelle råd fra greske myndigheter kan finnes på deres sivile beredskapsside.
112 kan også følges på Twitter @112Greece.
Dette sier forsikringsselskapet
– Vi opplever kunder som er desperate etter hjelp akkurat nå. De har ikke tilgang til bagasjen sin, de mangler utgifter knyttet til evakuering hjem til Norge eller til nærmeste tilfluktsted. Vi forsøker å hjelpe så godt vi kan, sier Anette Grønby Rein, som er kommunikasjonssjef i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Flere kunder er usikre på hva reiseforsikringen dekker.
– Blir du evakuert, dekker reiseforsikringen innkjøp av nødvendige klær og toalettsaker med inntil 5000 kroner per person frem til du får tilgang til bagasjen din. Da må du huske å ta vare på kvitteringer og øvrig dokumentasjon. Reiseforsikringen dekker også nødvendige medisiner dersom du ikke får med deg dette ved evakuering, sier Rein.
Turoperatørens ansvar for overnatting
Det er derimot turoperatøren som har ansvar for å hjelpe med overnatting ved evakuering hvis du er på pakkereise.
Har du kjøpt flyreise og hotell hver for seg så er det ditt eget ansvar - eventuelt sammen med hotellet - å finne nytt overnattingssted.
– Husk også at reiseforsikringen dekker avbestillinger kun hvis Utenriksdepartementet utsteder reiseråd for området der reisen er bestilt. Per nå er det ikke tilfelle, påpeker Rein.
Reisende som oppholder seg i utsatte områder, blir oppfordret til å følge med på informasjonen fra lokale myndigheter og fra reisearrangøren din. Evakuering er igangsatt av lokale myndigheter. Se også UDs reiseinformasjon for Hellas for oppdatert informasjon fremover.
Hva kan du få hjelp til?
Blir du evakuert, dekker reiseforsikringen innkjøp av nødvendige klær og toalettsaker med inntil 5000 kroner per person frem til du får tilgang til bagasjen din. Husk å ta vare på kvitteringer og øvrig dokumentasjon.
Turoperatøren du reiser med har ansvar for å hjelpe deg hvis du blir evakuert og har behov for overnatting. Dette gjelder også ved eventuelle endringer av hjemreise/kansellerte flygninger.
Dersom du har bestilt flybilletter direkte hos et flyselskap, har flyselskapet ansvar for å hjelpe deg med en ny hjemflyreise hvis det blir aktuelt.
Velger du å avbryte reisen din uten at dette er beordret, vil ikke reiseforsikringen dekke reiseavbrudd.
Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med selskapet hvis du er usikker på hva du skal gjøre.
Reiseforsikringen dekker nødvendige medisiner dersom du ikke får med deg dette ved evakuering.
Skal du til Hellas de nærmeste dagene?
Ta kontakt med din reisearrangør for nærmere informasjon om hva du skal gjøre. Reiseforsikringen dekker bare avbestillinger hvis Utenriksdepartementet utsteder reiseråd for området der reisen er bestilt, noe som ikke er tilfelle per nå.
(Denne artikkelen er publisert med oppdatert informasjon om morgenen den 25. juli)
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.