Tipser du riktig når du bor på hotell?
Mange vet ikke hvordan eller hvor mye?
(ODD ROAR LANGE): De fleste er blitt vant til at man betaler tips når man spiser på en restaurant. Selv kafeer og puber legger opp til at gjestene skal betale tips. Ja, det er frivillig. Men i mange tilfeller fremstår det som ren tigging, ikke et valg som føles frivillig. Fordi gjesten føler seg gjerrig dersom man ikke legger på noen kroner, runder av oppover - eller kanskje tipser med 10 prosent.
Men hva gjør du på når du bor på hotell? Mange legger ned en betydelig innsats på å skaffe det billigste hotellrommet. Men hva med tips? Skal man tipse? Hvor mye og hvordan?
La meg starte på toppen. På femstjerners hotell der rengjøringspersonalet legger ned en stor innsats for at rommet skal være i topp stand. Her er det vanlig å tipse fra 50 til 200 kroner, alt etter hvor mye arbeid det er ved rommet. Mange har turn down service om kveldene.
Tipsing skal skje diskret, og det enkleste er å legge pengene på rommet. Legg gjerne pengene i konvolutten du finner i skrivebordet og skriv at det er for house cleaning. Det beste er å tipse hver dag i stedet for å vente til siste dagen. På denne måten vil den som har utført arbeidet også være den som får pengene.
Takk for innsatsen
Noen tipser hver dag, andre velger ut de dagene der renholderen har gjort en ekstra innsats. Husk at noen vennlige ord kan bety vel så mye som selve summen.
For hotell som har lavere standard og som har et enklere renhold, 5-15 min per rom, kan du gjerne tipse mindre. 20-50 kroner per dag er ok.
Husk å ha litt kontanter klar når du ankommer hotellet. Prøv å få veksle til mindre valuta allerede på flyplassen. For når du kommer til hotellet, og hotelltjeneren bærer opp kofferten din til rommet er det ikke meningen at du skal betale 100 euro i tips. Fem euro derimot, er perfekt.
En del hotell har en concierge som kan hjelpe deg med alt. I alle fall nesten alt. Conciergen gjør selvsagt jobben gratis, men det forhindrer ikke at du kan tips - diskret. Fra en hundrelapp hvis du får hjelp til å reservere bord for kveldens middag på en fin restaurant og opp til 500 kroner for med omfattende innsats, som å skaffe billetter til en utsolgt konsert.
Får du hjelp til å parkere bilen er 50-100 kroner ok betaling for jobben.
Minibanken er redningen
Nordmenn er vant til å leve et kontantfritt liv. Men hva skal du gjøre hvis du ikke har cash?
Vel, her er det ikke annet å gjøre enn å finne en minibank og ta ut kontanter, og deretter veksle de store sedlene til noen mindre.
Noen ønsker å gi en gave i stedet for kontanter som takk for hjelpen. Dette er i de fleste tilfeller ikke noen god løsning.
Cash is king.
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar
Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.