- Selvsagt skal ingen betale for sin egen redningsaksjon

Friluftsliv kommer til å koste liv - det må vi leve med.

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Fra tid til annen blusser redningsdebatten opp igjen: med et krav om at turfolk selv bør betale for kostbare redningsaksjoner de utløser i fjellet og til sjøs.
Særlig er debatten et hett tema rundt påsketider. Og jo lenger unna påskefjellet debatten foregår, jo sterkere er kravet: «De idiotiske skiløperne får betale selv.»

Det er kanskje mange grunner for at det kunne vært lagt en skyhøy regning på bordet. Men ingen er gode.

Tatt av skredet

Det hadde vært bra om vi slapp diskusjonen enda en gang. Men like sikkert som skikjørere dessverre blir tatt av dødelige snøskred hver år, like sikkert er det at noen irriterer vettet av seg når prisen for redningsaksjonene blir kjent. Og de tyr gjerne til kommentarfeltet med sin indignasjon og vrede.

Det har skjedd før - og det vil skje igjen.

Verdens beste?

Norge er ikke verdens mest kjente ferieland, slik enkelte synes å tro. Vi kommer ikke en gang inn på lista over de 25 mest kjente. Men, for dem som ønsker spektakulære naturopplevelser knyttet til friluftsliv og aktivitet er det heldigvis mange som kjenner til muligheter som finnes i Norge.

Hvert år bruker staten flere titalls millioner av kroner for å gjøre naturopplevelses-reisemålet Norge kjent utenfor landets grenser. Og det betaler seg i form av at både nordmenn og utlendinger oppsøker norske fjorder og fjell, elver og skoger for å få uforglemmelige opplevelser.

Det bør Norge fortsette med - og arbeidet bør forsterkes.

Prisen som noen må betale for naturopplevelsen er dessverre alt for høy. Jeg mener ikke i kroner og øre, for det er ikke mer enn rett og riktig at ferie i et høykostland som Norge skal være i øvre prisnivå. Problemet med deler av norsk reiseliv er at de tar seg for dårlig betalt.

Dersom vi mener at Norge er et ferieland i verdensklasse så må vi høyne kvaliteten og makse prisen.
Men noen betaler naturopplevelsen med sitt eget liv. Fordi det er farlig å ferdes i norsk natur, noen ganger. Og det kommer vi aldri utenom.

I tillegg har sikkerheten vi omgir oss med i dagliglivet fått mange til å øke risikoen knyttet til fritidsaktivitetene.

Prisen

Men vi skal ikke kreve at redningsaksjoner til lands og til vanns skal betales av dem som er uheldige eller udyktige. Mange ganger er det ikke mulig å trekke en klar strek i løssnøen for hva som er uflaks og hva som er uvett. Men prisen for redningsaksjonene er lik for dem begge.

Norge skal ikke være en land der man risikerer å bli sittende igjen med en straffereaksjon og hundretusener i gjeld etter at redningsmannskap er kalt ut til tjeneste.

Vi har en fabelaktig redningstjeneste i Norge. Dyktige og dedikerte folk som stiller opp når folk trenger hjelp. Det er en perfekt kombinasjon av profesjonelle og frivillige.
Og det må være en offentlig oppgave å betale de utgiftene den frivillige delen har.
Den prisen skal aldri føres videre til de som er på topptur til fots eller ski, som er på rafting i norske elver, som er på fisketur på norske fjorder - og mye annet - som av ulike grunner trenger hjelp.

Slå alarm - i tide

Grunnen er åpenbar: Dersom utøvere av friluftsliv kan risikere å få hele eller deler av regningen vil vi oppleve at mange med forståelig grunn vegrer seg for å slå alarm i tide.
De vil håpe at de klarer seg uten ekspertenes hjelp. De vil vente til det er for sent.
Og den prisen er alt for høy.

Dét skal vi tenke på - når vi setter pris på den redningstjenesten - både den profesjonelle og frivillige - som stiller opp gratis for deg, og meg og alle de andre. Slik har det alltid vært, og slik skal det fortsatt være.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.